Palma, 21 d’octubre de 2020.- “Una vegada finalitzat el termini per presentar-se als Premis Ciutat de Palma 2020 podem dir que s’ha registrat una participació històrica”, ha anunciat el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera. Aquesta participació massiva fa que l’actual edició sigui la més concorreguda de la història dels Premis. En l’àmbit literari, per exemple, s’han presentat 87 novel·les una xifra que no s’havia registrat mai en els darrers 20 anys, ni tampoc durant els anys en què també hi podien optar obres en llengua castellana. Així, l’any més concorregut va ser el 2013 quan es presentaren 72 obres. Enguany 140 poemaris també opten a ser premiats i s’han presentat 10 treballs en la categoria d’investigació.
Una de les categories que ha registrat un major increment és la d’arts visuals, amb 514 artistes que han presentat un total de 1.145 obres. Això és el doble d’obres rebudes l’any històric de més participants: el 2010, quan s’hi presentaren 239 artistes. “Cal destacar que els artistes es presenten per dossier, i és normal que proposin un parell d’obres al premi”, ha destacat el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera. Les peces seleccionades pels jurats es podran veure a la tradicional exposició dels premis al Casal Solleric que s’inaugurarà el mateix dia de l’entrega de premis.
La categoria de còmic s’incorporà l’any 2010 als Ciutat de Palma. Aquesta, precisament, va ser l’edició que va despertar més interès. Aleshores s’hi presentaren 47 projectes. Enguany la xifra apuja fins a 66.
Antoni Noguera: “aquesta participació històrica posa de manifest l’interès del sector cultural en aquests Premis i la necessitat dels creadors de rebre el suport de les institucions”.
“Aquest augment espectacular es deu, d’una banda, a les facilitats per presentar projectes que hem donat en aquesta edició, ja que hem incorporat la possibilitat que els artistes ho facin a través d’una plataforma digital, i d’una altra banda, posa de manifest que el sector cultural té interès i necessitat que les institucions donin suport a la creació, que és el que fem amb aquests Premis”, ha valorat Noguera.
13 espectacles de 12 companyies opten a ser guardonats a la modalitat d’arts escèniques. “Enguany és especialment important aquest seguiment per part de les companyies, ja que a causa del tancament dels teatres durant el confinament, moltes d’elles no van poder estrenar les seves peces”. L’audiovisual compta amb 15 obres que han fet arribar els seus treballs en l’àmbit del curtmetratge o del llargmetratge.
Entre els increments més espectaculars destaca la xifra històrica de novel·la, amb 87 obres presentades, i la d’arts visuals, amb 514, que duplica el seu rècord històric.
Una de les novetats d’aquesta edició era la incorporació de dues noves categories: Patrimoni Gastronòmic i Miquel dels Sants Oliver de Periodisme. 4 propostes opten a guanyar el de gastronomia i 14 autors han presentat una seixantena de treballs periodístics. “Aquest premi vol vincular la investigació periodística a la ciutat de Palma i posar-ne el valor la seva qualitat”, ha dit el tinent de batle.
A la darrera categoria, la de música, 29 autors hi participen amb 39 obres. Aquest és un premi força recent, tot i així gairebé ha triplicat la participació respecte l’any més concorregut que va ser el 2016.
Els Premis Ciutat de Palma es donaran a conèixer a la tradicional gala que se celebrarà durant les festes de Sant Sebastià. Els guardonats rebran un premi econòmic i una escultura de l’artista Jaume Mir.