Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat aposta per la transformació urbana, l’eficiència dels habitatges i les noves teconologies per a reactivar econòmicament la ciutat

Palma, 3 de novembre de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol ha exposat avui en roda de premsa els projectes que l’àrea ha presentat al Govern amb l’objectiu que siguin finançats amb els fons europeus de recuperació. En global, tot l’Ajuntament n’ha presentat 8 que es desglossen en 62 propostes d’actuació. D’aquestes, 14 corresponen a l’àrea de Model de Ciutat i ascendeixen a un import d’inversió aproximada de 90 milions d’euros.

Cal recordar que el paquet financer denominat Next Generation de la Unió Europea pretén posar a l’abast dels estats membres un Fons de la Facilitat de Recuperació i Resiliència que compta amb 750.000 milions €, els quals al voltant de 140.000 milions es destinaran a l’estat espanyol. D’aquesta assignació, més de la meitat serà en forma de transferències, un total de 72.750 milions d’euros, i el període d’execució serà entre 2020 i 2026.

Neus Truyol: “Proposam actuacions en tres àmbits estratègics: ampliar l’oferta pública d’habitatge, crear més espais verds i mobilitat sostenible i apostar per la transició ecosocial. I ho volem fer en tres zones d’intervenció que són el Camp Redó, La Soledat i la Falca Verda. Perquè volem una Palma més humana, més verda i més sostenible, també econòmicament” .

Truyol destaca que les propostes presentades per l’àrea de Model de Ciutat encaixen exactament amb les línies prioritàries de la Unió Europea, és a dir, els objectius ambientals, The European Green Deal o Pacte Verd, la transició energètica i digital, la cohesió territorial i la igualtat.

Concretament, proposam invertir en tres àmbits estratègics:

Habitatge social: 57 milions d’euros a La Soledat i el Camp Redó. Millora del parc d’habitatges existent, tant públic com privat al Camp Redó i ampliació de l’oferta pública a La Soledat amb intervencions de reurbanització que permetin connectar el barri amb la resta de la ciutat i coordinar amb l’IBAVI nous espais de creixement d’habitatge públic.

Mobilitat sostenible i Palma verda: Projecte de reurbanització tàctica de Cotlliure amb una inversió per a l’execució de projecte 1,2 milions. Així mateix, es proposa la recuperació del VElòdrom de El Tirador per a completar l’ampliació de la Falca Verda amb una xifra d’inversió de 2,55 milions d’euros.

– Transició ecosocial:apostar per nous sectors econòmics com són el sector tecnològic, el sector cultural i el relacionat amb l’eficiència energètica i les renovables. Alineats amb els eixos de The European Green Deal.


Concretament, l’àrea ha presentat una bateria d’accions agrupades en tres grans paquets i de els quals en destacam les següent:

  • Projecte “Falca Verda: ampliació del parc i recuperació del patrimoni històric”

Se centra en l’ampliació del parc i recuperació del patrimoni històric de la ciutat, i concretament amb una actuació i és la recuperació del Velòdrom conegut com El Tirador, amb una previsió d’inversió de més de 2 milions i mig i una inversió de 2,5 milions d’euros.

Truyol ha destacat en aquest aspecte que “la Falca Verda és l’exemple de disseny de parc urbà amb criteris de sostenibilitat, urbanisme ecosistèmic i d’altra integració ambiental. Un projecte ja iniciat amb el Canòdrom, i que culminarà amb la incorporació i recuperació patrimonial i creació de nous espais oberts al Velòdrom.

El projecte entronca directament amb les mesures recollides en el Pacte Verd de la UE com són: la reducció de la contaminació de forma ràpida i eficient, mesures que avances cap a la neutralitat climàtica, la resiliència davant els efectes de la crisi climàtica, el foment d’una mobilitat més sostenibles, i la creació d’espais verds, a més d’apostar per sistemes de construcció sostenible.

  • Projecte “Revitalització del Camp Redó: teixit econòmic i entorn urbà”

Aquest projecte pretén aconseguir millores en el teixit econòmic i en l’entorn urbà. Concretament, les accions proposades van destinades a una intervenció de regeneració urbana, reactivació social i econòmica, reurbanització i dignificació dels punts més degradats del barri.

Una de les principals accions se centra en la millora del parc d’habitatges públics i privats per a garantir l’eficiència energètica. I es proposa una inversió global de 3 milions d’euros.

Aquests objectius van en consonància amb els objectius de la UE per lluitar contra la pandèmia amb un canvi de model de ciutat per disposar de més espais oberts i una ciutat més humana, més saludable, més resilient a la pandèmia, al mateix temps que combat l’augment dels ja elevats nivell de pobresa i exclusió social.

També pretén actuar amb mesures per impulsar el teixit comercial i l’economia de proximitat. Aquest projecte inclou la segona fase de l’eix cívic de Cotlliure, que dona continuïtat a l’eix de Blanquerna. L’àrea disposa dels plecs administratius i tècnics per a licitar l’encàrrec de redacció del projecte bàsic, d’execució i direcció d’obres. Els treballs consistents en la reurbanització tàctica de l’eix cívic dels carrers Camp Redó- Cotlliure representen una superfície de gairebé 22.500 metres quadrats i una longitud de més de 1.120 metres lineals entre plaça París i carrer Bisbe Nadal. El pressupost d’execució és 1,2 milions d’euros. Es preveu que les obres comencin l’any vinent.

  • Projecte “Districte Innovador Llevant: diversificació econòmica i fomentar la regeneració urbana a la zona”

Aquest projecte és clau per a aconseguir la diversificació econòmica i fomentar la regeneració urbana a la zona. L’objectiu és convertir la zona en un districte on es desenvolupi el sector tecnològic, el sector cultural i el relacionat amb l’eficiència energètica i les renovables.

En aquest projecte un dels eixos principals és la diversificació econòmica. “Per aconseguir aquest objectiu ja estam treballant en la coordinació i col·laboració imprescindible amb altres administracions. És imprescindible ‘arribar a acords amb les diferents administracions competents per tal d’impulsar aquests projectes que permetran diversificar l’economia, així com generar llocs de treball més qualificats que permetran treballar per la digitalització de l’economia així com treballar cap a la transició energètic”.

El Centre d’Innovació per a la transició energètica i el CitiLab són les llavors per convertir Palma, Mallorca i les illes en un referent internacional en matèria de model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables.

El segon eix d’aquest projecte se centra en la regeneració urbana dels barris de Nou Llevant i La Soledat. “En aquest punt impulsam, a més, la política pública d’habitatge que encetàrem durant el passat mandat i que inclou la construcció d’habitatges públics, un dels nostres objectius prioritaris”, ha dit Truyol.

Un exemple d’això és la construcció de la Ciutat de Queretaro. Es tracta d’una promoció de 70 habitatges i allotjaments dotacionals en un un solar municipal de 2.300 metres quadrats. Es pretén impulsar el projecte amb sistemes de construcció basats en el Passiv Hauss. “Volem contribuir a revertir la manca d’habitatge i les condicions de vulnerabilitat social tot afavorint un urbanisme regeneratiu i inclusiu”, ha conclòs Truyol.

La inversió en matèria d’habitatge a La Soledat i Nou Llevant es quantifica en més de 54.000.000€ que inclou reurbanitzacions i construcció d’habitatge de gairebé 300 habitatges públics.

Projecte Exemples d’actuacions Inversió
1/ Projecte “Falca Verda: ampliació del parc i recuperació del patrimoni històric”  
  Rehabilitació i recuperació del Velòdrom El Tirador 2.550.000€
2/ Projecte “Revitalització del Camp Redó: equipaments, teixit econòmic i entorn urbà”  
  Reurbanització tàctica de l’eix cívic de Cotlliure 1.200.000€
  Millora parc d’habitatges públics i privat 3.000.000€
3/ Projecte “Districte Innovador Llevant: diversificació econòmica i fomentar la regeneració urbana a la zona”  
  Projectes de construcció habitatge públic 54.00.000€

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email