Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat protegeix el patrimoni urbà i natural de Palma

Palma, 10 de novembre de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol ha comparegut en roda de premsa junt a Joan Riera, gerent i Coordinador general d’Urbanisme, per explicar els principals acords aprovats en la sessió celebrada avui del Consell de Gerència d’Urbanisme (CGU). Entre ells, la regidora n’ha destacat tres de molt importants en relació al planejament vigent i l’adequació als principis recollits en el Nou Pla General.

En primer lloc, el CGU ha aprovat la suspensió de la tramitació del pla parcial de Son Toells perquè s’adeqüi a les previsions d’ordenació del Nou Pla General que s’està elaborant, i que previsiblement s’aprovarà inicialment el primer trimestre de 2021. Neus Truyol ha afirmat que “complim amb l’objectiu i el compromís de crear una ciutat compacta, que no consumeix més territori i genera noves centralitats als barris i pobles de Palma”.

Suspensió de la tramitació de Son Toells

La regidora ha recordat un dels principis bàsics del Pla General en relació al model territorial i urbanístic i aquest és la ciutat compacta, complexa i contínua, és a dir, amb una adequada densitat de població, mescla d’usos i compatible amb l’entorn rural. “Apostam per una ciutat sostenible, cohesionada socialment, mediambientalment eficient i integrada. I aquesta reordenació del sector urbanitzable de Son Toells n’és un exemple molt important”.

L’acord aprovat avui, segons ha detallat el gerent d’Urbanisme, suspèn la tramitació del pla parcial per adaptar-lo a les previsions del Nou Pla General d’acord amb les següents modificacions:

  • Canviar l’ús industrial i acotar l’ús comercial, per evitar un nou centre comercial
  • Possible incorporació de l’ús residencial, d’equipaments i serveis
  • Rebaixa d’un 40% l’edificabilitat: passa d’un sostre construït total de 60.495m2 a un sostre màxim de 37.506m2.  Ajust de l’edificabilitat a les possibilitats de l’entorn
  • Reconèixer el valor forestal de la vessant de la muntanya adjacent a l’autovia destinat a sistema d’espais lliures de l’àrea.
  • Preveure localització d’un equipament polivalent-esportiu.

Protecció del patrimoni i el paisatge urbà

D’altra banda, el segon acord important aprovat avui en CGU fa referència a un principi també fonamental del Nou Pla General i és la protecció del patrimoni i el paisatge urbà. Concretament, s’ha aprovat suspendre durant un any la tramitació i aprovació de llicències urbanístiques per a edificis anteriors a 1956 on es plantegen obres de demolició, i de modificació de façana, d’ampliació de canvis de volum que no comptin amb el vist i plau de la Comissió de Centre Històric.

L’àrea de Model de Ciutat, durant el procés d’elaboració del Nou Pla General, està elaborant el Catàleg d’elements i espais protegits de Palma per inventariar i protegir tots aquells béns immobles que tenen un interès rellevant com a testimoniatge de la cultura del municipi o han de ser objecte de preservació.

“Els darrers temps s’ha detectat que a l’eixample, a nuclis tradicionals i a Cala Major-Sant Agustí estan patint una substitució d’edificis que són vestigis del nostre patrimoni històric urbà i que mereix protecció. Protegim la memòria de la nostra ciutat. Ara aprovam la suspensió i més tard quedarà regulada dins el Pla General”.

Concretament, els àmbits de suspensió són:

  • Àmbit 1: inclou les edificacions afectades per la reforma de l’Eixample dissenyat per Gabriel Alomar 1943
  • Àmbit 2: inclou totes les edificacions dels nuclis tradicionals que ja estaven construïdes l’any 1956
  • Àmbit 3:  coincideix amb la delimitació de l’ARE 14-01 Cala Major-Sant Agustí

Implementació d’activitats econòmiques en plantes baixes de Llevant-Façana Marítima

El tercer acord aprovat avui en CGU ha permès aprovar la suspensió per afavorir la implementació d’activitats econòmiques en planta baixa als edificis residencials del al sector de Llevant Façana Marítima i també reconduir certes activitats als edificis amb ús terciari. Neus Truyol ha afirmat en aquest assumpte que “les plantes baixes són un element de connexió del teixit urbà que permet generar activitat al voltant del carrer. Per tant, és d’especial atenció incloure aquesta exigència l’àmbit del futur districte d’innovació al sector Llevant-Façana Marítima si es vol aconseguir tenir un barri amb qualitat de vida i una adequada mescla d’usos. Per altra part, i en relació als usos dels edificis amb ús terciari, una millora del quadre d’usos possibles ha de servir per aconseguir els objectius que es preveuen pel districte d’Innovació del Nou Llevant “

Concretament, s’ha aprovat suspendre durant un any la tramitació i aprovació de llicències urbanístiques per a construccions de nova planta d’edificis residencials que no destinin al menys un 60% de la superfície construïda de les plantes baixes a activitats econòmiques diferents d’aparcament i ús residencial o tinguin menys d’un 40% del front de façana a carrer destinats a usos comercials. Als edificis amb ús terciari, es limiten certs usos d’equipament a un percentatge del 10% del total de la illeta, afavorint així els usos administratiu, docents i soci cultural.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email