Actualitat

L’Ajuntament de Palma presenta conjuntament amb altres ciutats europees un projecte per a avançar cap a les comunitats energètiques positives

Palma, 13 de gener de 2021.- La Junta de Govern ha acordat autoritzar la participació de l’Ajuntament en la proposta del projecte ARV: Comunitats d’Energia Positiva Circular, per a la convocatòria de fons europeus en el marc del Green Deal Call, per a la transició energètica positiva del barri de nou Llevant- La Soledat.

Aquest projecte, en què hi participen sis ciutats europees, posa el focus en la lluita contra el canvi climàtic i l’emergència ambiental i proposa fer una passa més als reptes marcats el 2015 per la cimera de París (quan es recollí que cal arribar al 2050 amb emissions nul·les de CO2 i al 2030 amb la reducció d’un 40 per cent). “Ja no es tracta de reduir emissions, sinó de ser capaços d’absorbir més emissions de les que es generen”, ha dit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol.

En concret, es tracta d’un projecte pilot a 4 anys que en el cas de Palma se centra en La Soledat i el Nou Llevant. D’una banda, preveu la rehabilitació energètica de l’arquitectura tradicional del barri i dels equipaments públics i, d’una altra banda, que les noves promocions d’habitatge tenguin un consum molt baix, a més de ser generadores d’energies renovables. “El projecte esdevé una oportunitat d’experimentació i innovació energètica d’una zona de Palma que ocupa 93 hectàrees i conté diversos components d’interès a nivell social, ambiental i urbanístic”, ha dit Truyol. “L’objectiu és convertir-nos en un referent europeu en la lluita contra el canvi climàtic”, ha afegit.

Objectius generals

ARV és una paraula noruega que significa herència o patrimoni. L’objectiu del projecte és obrir el camí cap al desplegament a gran escala de Comunitats d’Energia Positiva Circular a tot Europa. Entre els objectius més destacats cal remarcar el fet d’assolir alts nivells d’eficiència energètica sense comprometre el confort i el benestar (això suposaria que els edificis nous i renovats haurien d’aconseguir una reducció mínima del 50 per cent) o utilitzar solucions innovadores i sostenibles per al magatzem i la distribució d’energia local per poder generar anualment un excedent d’energia renovable generada localment, és a dir, tot creant comunitats d’energia positiva neta i zero emissions.

“La prioritat és aconseguir edificis positius energèticament en barris sostenibles. D’una banda, gràcies a la transició en el disseny i la construcció dels edificis per tal de reduir les seves emissions i augmentar la seva eficiència energètica. I d’una altra, fent que els edificis siguin energèticament positius, és a dir, que puguin produir electricitat i cobrir les seves necessitats de calefacció i refrigeració, i que, a la vegada, en redueixin la demanda i s’adaptin als seus entorns locals”, ha explicat Truyol.

El projecte ARV

El projecte engloba 6 ciutats: Oslo (Noruega), Sodenborg (Dinamarca), Utrecht (Països Baixos), Karvina (República Txeca), Trento (Itàlia) i Palma. Al mateix temps formen part del projecte tota una sèrie d’actors, tant públics com privats, per tal de garantir els objectius i també la solvència econòmica necessària.

En el cas de la proposta de Palma, a més de l’Ajuntament de Palma hi participen les següents entitats i empreses amb les següents tasques:

– IREC (Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya), coordinador tècnic

-IBAVI: execució d’habitatges de protecció oficial al barri

-METROVACESA: un dels principals propietaris del sòl del sector Llevant (sector privat)

-AIGUASOL: cooperativa que ofereix serveis d’enginyeria i consultoria en els àmbits de l’energia, sostenibilitat i qualitat de l’aire (sector privat)

La proposta de Palma es concreta en les següents línies d’actuació:

-Renovació energètica a gran escala al barri de la Soledat Sud. Mitjançant la col·laboració público-privada que agrupa els edificis susceptibles de renovació per tal de reduir costos i temps d’execució. Així es faria una única licitació pública que selecciona una empresa privada per a gestionar la totalitat del projecte.

-Foment i creació d’una Citizen Energy Community: el concepte de comunitats energètiques ciutadanes encara no està definit a la legislació espanyola però sí a la legislació europea, que consideren que es tracta d’una “entitat jurídica on els ciutadans, les PIMES i les autoritats locals s’uneixen, com a usuaris finals d’energia, per a cooperar en la generació, distribució del consum, subministrament i servei de la gestió de la demanda, entre d’altres”.

-Creació i dinamització d’un centre de Transició energètica amb una doble vessant socio-educativa i també espai de networking dels professionals del sector.

-Adaptació de les eines de planejament per a la millora de l’eficiència energètica: a partir de la informació obtinguda es desenvoluparan els aspectes normatius locals per adoptar noves solucions en matèria de transició i circularitat energètica i la incorporació de la infraestructura verda.

Mitjans necessaris

Per poder complir els objectius marcats seria necessària la incorporació de 5 nous professionals a més de la contractació d’equipament nou, unes despeses 100 per cent subvencionables. Amb tot, per part de l’Ajuntament, la dotació pressupostària prevista amb càrrec als anys 2022, 2023, 2024 i 2025 per adherir-se al projecte és d’1.166.000 euros. Es preveu que a l’estiu la Unió Europea comuniqui si el projecte ha estat escollit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *