Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Comença l’excavació d’un nou tram del col·lector interceptor que evitarà els vessaments a la mar

Palma, 1 de febrer de 2021.- L’excavació d’un nou tram del col·lector interceptor que ha de recollir les aigües residuals i pluvials per conduir-les al nou dipòsit que es construeix devora la depuradora del Coll den Rebassa, i evitar així vessament a la mar, ja ha començat.

El passat 29 de gener es va introduir la tuneladora al pou i avui comença l’excavació d’aquest nou tram. És el més curt, de 155 metres i és el darrer del recorregut, ja que enllaça el pou situat devora la depurador amb la darrera estació de bombeig.

La maquinària principal d’aquesta obra és una tuneladora HERRENKNECHT AVN1800TB, una màquina de 45 tones de pes, 7,4 m de llargària, un diàmetre exterior de 2,4 m, que excava el terreny amb un corona de tall giratòria. La màquina treballa a una fondària mitjana d’uns 8 metres i es maneja des d’una cabina de control.

L’avanç es realitza de forma progressiva. Quan finalitza el recorregut de la maquina es recull el bastidor i es recol·loca. Aquesta operació es repeteix fins que s’ha perforat la totalitat de longitud de cada tram; quan arriba al següent pou s’extreu la maquinària per ressituar-la al següent punt des d’on començarà a excavar. El material excavat es transforma en llots que s’extreuen a la superfície mitjançant un sistema de bombeig.

El passat mes de desembre la tuneladora es va extreure del pou situat a l’Avinguda Gabriel Alomar, després de quasi 4 mesos d’excavació per completar primer tram, de 716 metres, entre el carrer Caracas (cantonada amb el carrer de Manuel Azaña, devora el parc Krèkovic) i l’Avinguda. La maquinària es va traslladar al nou punt proper al final de la infraestructura, on divendres dia 29 de gener es va introduir la tuneladora, per començar avui l’excavació.

Quedaran tres trams més fins a completar els 5 trams i 3 km en els quals s’ha dividit l’obra dels 3 km que separen la depuradora EDAR Palma II, al Coll den Rebassa, del punt d’inici d’aquesta infraestructura a les avingudes. La infraestructura compta també amb 3 pous d’atac i 3 pous de recepció. Es tracta d’una obra de gran envergadura, única a Palma, una gran canonada de formigó armat de 2 metres de diàmetre interior.

La construcció del col·lector forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. Les obres tenen un pressupost global de 22.609.330 € (10.771.690 € el dipòsit de laminació i 11.837.640 € el col·lector interceptor) i generen una mitjana de 40 llocs de feina directes. El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep que afecten a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

Una tasca iniciada el passat mandat per la regidora Truyol i l’ex conseller Vicenç Vidal

Cal recordar que la feina per a fer possible el dipòsit de laminació i el col·lector va ser iniciada durant l’anterior mandat per la ex-presidenta d’EMAYA i actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, i per Vicenç Vidal, a la Conselleria de Medi Ambient; recuperant el cànon de sanejament, eliminat pel Partit Popular; aconseguint que el Govern de les Illes Balears invertís 35 milions d’euros, 20 dels quals es van invertir en el tanc de laminació i el nou col·lector.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email