Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cultura i Model de Ciutat aproven el projecte de rehabilitació de les Torres del Temple, l’Almudaina de Gumara

Palma, 2 de febrer de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol ha comparegut en roda de premsa acompanyada del tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, per presentar els detalls del projecte executiu de rehabilitació de l’edifici de les Torres del Temple, també anomenat Almudaina de Gumara, i que està previst que aprovi demà la Junta de Govern.

Model de Ciutat va encarregar la redacció del projecte executiu al despatx d’arquitectes Martínez Lapeña-Torres i ja disposa dels informes preceptius per a poder aprovar-lo. En concret compta amb el vistiplau de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca i l’aprovació a la Comissió de Centre Històric de l’àrea municipal.

Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat, ha afirmat que “aprovar el projecte ha estat un procés llarg administrativament, més del desitjat, però ens permet disposar del millor projecte de rehabilitació d’aquest edifici emblemàtic del nostre patrimoni. Ara toca seguir fent feina per encarregar les obres els propers mesos amb la voluntat d’iniciar la rehabilitació aquest estiu”.

El projecte de rehabilitació preveu conservar i posar en valor aquest edifici que fou la porta interior de l’antiga Almudaina de Gumara, recuperar el recinte com a part del circuit de museus de la ciutat i fer-lo visitable. La proposta d’intervenció preveu la instal·lació d’un ascensor i una escala, i les instal·lacions per desenvolupar activitat expositiva. La regidora Truyol ha detallat que el pressupost d’execució és de 2.083.534€ i el termini estimat de duració dels treballs d’execució de l’obra és de 20 mesos, a partir de l’adjudicació del contracte d’obra. Aquest projecte es finançat amb els fons de l’Impost de Turisme Sostenible del Govern de les Illes Balears, aprovat en el Pla Anual del 2017.

Per la seva part, Antoni Noguera, s’ha mostrat satisfet per la passa tan important que representa disposar del projecte executiu. “Revertirem dècades d’abandonament de l’edifici, recuperarem el valor històric del nostre patrimoni i el convertirem en un espai de difusió i interpretació del patrimoni històric i cultural de la nostra ciutat”.

Noguera ha explicat que el projecte de rehabilitació ha tengut en compte una proposta de pla d’usos de l’edifici elaborat per l’àrea de Cultura, però aquest és un primer plantejament. “Paral·lelament a la rehabilitació, durem a terme un projecte de gestió i contingut del museu per tal de definir el model de gestió d’aquest espai expositiu, que estarà dedicat a explicar la Palma de les cultures musulmana, cristiana i jueva durant els segles X al XV “.

Les Torres del Temple estan situades en un emplaçament ben connectat amb altres indrets de referència patrimonial. Neus Truyol ha recordat les obres de rehabilitació que estan en marxa a Es Baluard del Príncep i la Porta del Camp. “Aquesta rehabilitació completarà la recuperació d’aquesta zona i suposarà una fita important per al Centre Històric”. 

Torres del Temple
Il·lustració de Die Balearen (1897), The British Library.

Detalls projecte de rehabilitació

El projecte de rehabilitació de les Torres del Temple (Almudaina de Gumara), encomanat als arquitectes Martínez Lapeña-Torres arquitectes SLP, ha estat redactat conjuntament per un equip multidisciplinari format per tècnics en arquitectura, arqueologia i conservació de béns culturals, que han decidit de forma consensuada totes les diferents actuacions previstes en el projecte.

La façana principal es planteja el més fidel possible a la imatge de l’Arxiduc Lluís Salvador, de finals de segle XIX i respecti així l’aspecte d’edifici d’habitatges que ha tingut al llarg del segle XX, d’acord amb els criteris estipulats a l’informe de la CIPH de 8 de març de 2018 redactat sobre el projecte Bàsic modificat.

Es respecta el cos central edificat, però reduint-li una planta. En l’interior, els forjats es troben en un estat tant precari que resulta impossible la seva recuperació. Com a criteri general, en tot l’edifici, els forjats interiors a les torres, es reconstruiran amb bigues de fusta y panell sandvitx de fusta vista a l’entrebigat.

El projecte preveu que les actuacions d’enderrocament que es proposen siguin molt concretes, eliminant fals sostres, envans interiors, per exemple. Concretament en el segon pis s’eliminarà el cos central i es modificarà l’alçada de la planta terrassa, permetent que en la segona planta es puguin veure els arcs complets.

Projecte de restauració i conservació de l’Almudaina de Gumara.

A més, per tal de dignificar l’edifici, es proposa la reurbaniztzació de l’espai exterior immediat amb el soterrament de les línies d’instal·lacions actualment disposades en façana, ampliació de la vorera fins a 3m, generant una petita plaça d’accés a l’edifici, a més, es proposa la pavimentació de l’àmbit, amb pedra calcària irregular, igual que la pavimentació existent al passatge entre torres. A més, es repavimentarà tot el passatge i plaça posterior amb el mateix paviment.

En conclusió, la rehabilitació és una recuperació dels elements patrimonials d’aquest emblemàtic edifici i oferir-lo a la ciutadania per a gaudir de la nostra història de la ciutat de Palma.

Bé d’Interès Cultural

Cal recordar que les Torres del Temple es va declarar Bé d’Interès Cultural amb la categoria de Monument el 2005, i el 2007 va passar a ser propietat municipal. El 2017 la Comissió de Patrimoni del Consell va emetre informe desfavorable al projecte bàsic i des de llavors s’ha hagut de licitar un nou encàrrec del projecte bàsic i executiu

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email