Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gairebé el 80 per cent de les famílies que passen pels Serveis d’Acollida Municipal surten amb ingressos i de manera autònoma

Palma, 18 de febrer de 2021.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i la coordinadora general de Serveis Socials, Catalina Trobat, han presentat avui el balanç dels serveis d’acollida municipal (SAM) de curta i llarga estada per a famílies. El 2020 els serveis municipals han acollit 79 famílies, 52 de les quals eren momarentals, 2 monoparentals, 25 biparentals; i entre les quals hi havia 147 infants i joves menors de 18 anys, 77 dones i 27 homes.

Els resultats que es desprenen d’aquest balanç posen de manifest que gairebé 80 per cent de les famílies que passen pels serveis d’acollida municipal surten amb ingressos -ja sigui amb una sortida laboral o via subsidis-. Gairebé la mateixa xifra de les famílies que després de tenir acompanyament poden continuar amb la seva vida de manera autònoma tot pagant una habitació o un pis de lloguer.

A més, cap dels dos serveis no esgota el temps d’estada previst per a les famílies. Si el servei de llarga estada es preveu per un any que es pot allargar fins a dos, gairebé el 80 per cent de les famílies hi estan menys de 12 mesos. Pel que fa al de curta estada, previst per a un termini màxim de 6 mesos, les famílies n’hi passen de mitjana 3,5.

“Aquestes xifres posen de manifest que el servei funciona perquè ofereix segones oportunitats i evita l’exclusió social”, ha valorat Noguera.

SAM per a famílies

Els serveis d’acollida municipal (de curta o llarga estada) són dos centres d’acolliment per a famílies en situació de dificultat social puntual, per manca de recursos econòmics, d’habitatge, laborals i de suport familiar, però que mantenen factors de protecció social que fan que la família ha de continuar junta. El servei de llarga estada està concertat amb INTRESS (Institut de Treball Social i Serveis Socials)  té capacitat per a 12 famílies i el de curta estada amb la Fundació Sant Joan de Déu i ofereix 54 places concertades.

 “Els serveis són de segones oportunitats perquè van dirigits a famílies que tenguin possibilitats reals a mig termini de millorar la seva situació, a més de prevenir situacions d’exclusió real, molt especialment per als infants d’aquestes famílies”, ha explicat la Coordinadora de Benestar, Catalina Trobat.

El servei té dos objectius:

  1. Oferir els serveis que permetin la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones acollides: alimentació, allotjament, higiene personal i vestit.
  2. Oferir a les persones acollides un pla individual d’inserció social, temporalitzat, que contempli de forma personalitzada i consensuada els objectius i les activitats que s’hauran de desenvolupar durant l’estada al servei, per tal d’aconseguir la seva inserció social.  “Volem posar així en valor els equips de professionals dels programes d’acompanyament a la recerca de feina i d’habitatge, atenció psicològica, suport escolar i de lleure per als menors acollits i el treball en habilitats parentals i de criança.”

SAM- Famílies llarga estada

El 2020 aquest servei va acollir 31 famílies, una dada molt semblant al 2018 i 2019.

31 famílies 6 biparentals 22.58%
25 monomarentals

MEl 72% de les famílies no tenen ingressos en el moment de l’entrada al servei d’acollida.

Sortida del servei

48 famílies 19 biparentals  
27 monomarentals  
2 monoparentals

11 famílies han sortit del servei per inserció laboral

El 2020 Benestar ha destinat 10.000 euros en ajudes econòmiques a les famílies que hi ha estat acollides. El 2019 s’hi destinaren 23.000 euros.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email