Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Neus Truyol: “El mercat immobiliari no és una víctima, ho són les persones”

Palma, 9 de febrer de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha comparegut avui en roda de premsa per fer una valoració de les declaracions realitzades ahir pel ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos descartant una regulació dels preus dels lloguers en la futura Llei d’habitatge de marc estatal.

“Ha quedat demostrat en les diferents crisis recents que el mercat immobiliari només té un objectiu que és especular amb el dret públic de l’habitatge. Si no hi posem fre i el regulam, incoem en deixadesa de la nostra responsabilitat com a gestors públics i protectors dels drets i els interessos generals”. Neus Truyol alerta que el govern espanyol ha de resoldre aquesta qüestió amb urgència perquè “centenars de famílies a la nostra ciutat estan davant una emergència habitacional molt greu”, i recorda algunes de les dades més recents que ha publicat l’àrea de Model de Ciutat:

  • Palma és la capital on més ha augmentat el preu del lloguer en els darrers anys, concretament, un 55% des del 2013 fins el 2019, segons informe del Banc d’Espanya
  • La pandèmia del COVID ha fet que enguany els lloguers baixin un 9,13% respecte el 2019.
  • L’habitatge mitjà a Palma és de 2,2 dormitoris amb una superfície de 94 m2 i un preu mensual mitjà de 1.022 €. És a dir, un 12€/m2.
  • L’atur ha apujat en un 43%  i el nombre de demandants de feina en un 112%.
  • L’OAD atén un 80% més de casos d’impagament de lloguer que fa un any.
  • Cada més hi ha gairebé un 40% més llançaments de desnonaments que l’any passat.

“La lleugera davallada dels preus dels lloguers és imperceptible en comparació amb la baixada d’ingressos de les famílies. Ho hem reclamat des de fa molts mesos, però ara la no regulació del preu del lloguer ja està tenint un impacte real i molt cru per a moltes persones”.

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat alerta que “no regular els preus dels llogues és una greu irresponsabilitat del deure públic d’assistir a les persones i aboca al carrer a centenars de famílies”

La regidora de Model de Ciutat afirma que el partits que conformen el govern espanyol s’han de posar d’acord de forma urgent per donar resposta a la necessària regulació del preu del lloguer. “S’ha de fixar un índex de preus ajustat a la realitat i delimitar zones d’especial atenció”.

En aquet sentit, insta al nou conseller d’Habitatge Josep Marí a fer front comú per exigir una regulació. “Incentivar el mercat és insuficient, i mentre es discuteix infructuosament, els fons voltor i els grans tenidors troben els esculls jurídics per seguir especulant amb el dret a l’habitatge. Hem de rescatar les persones, les víctimes són les famílies que no poden pagar un lloguer inflat. El mercat no és una víctima que necessita incentius, és un sector econòmic que s’ha de regular per garantir el dret bàsic a l’habitatge digne. És la nostra responsabilitat com a governants i l’estat no pot eludir-ho”.

El mercat i especialment els grans tenidors són els majors responsables d’aquests preus desorbitats. El govern espanyolsi no regula és còmplice d’aquesta crisi social.N

Neus Truyol: “El preu mitjà de lloguer a Palma està molt per damunt de les possibilitats de la ciutadania. L’atur ha pujat un 43% i el nombre de demandants de feina s’ha incrementat en més d’un 122%” .

Neus Truyol recorda que, a més de la regulació dels preus, és necessari  prorrogar la suspensió dels desnonaments més enllà de l’estat d’alarma, per tal de implementar altres mesures que realment ajudin a les famílies, com poden ser les subvencions del lloguer de la CAIB, o la recuperació dels llocs de feina destruïts, per exemple. 

Fer aflorar parc habitatges buits i perseguir els fons voltors i els grans tenidors és una de les mesures imprescindibles i que ja poden dur a terme en aplicació de la llei autonòmica d’habitatge i del  Decret 3/2020 que atorga al l’Administració el dret preferent de compra (pel mateix preu ofertat) quan un gran tenidor  pretén vendre els seus habitatges a un fons”.

Truyol també demana la col·laboració amb la Conselleria per tal d’actualitzar el registre d’habitatges buits de grans tenidors, una qüestió que la llei estatal d’habitatge pugui també recollir i contribuir a l’aflorament real dels pisos dels grans tenidors que són emprats com eina d’especulació.  

I per últim, apel·lam a la responsabilitat dels grans tenidors, mentre no tenim la regulació que exigim, perquè la realitat ja ens ha demostrat que la voluntat dels grans tenidors no és suficient. Els grans tenidors ja estan obligats a oferir un lloguer social en els casos d’adquisició d’habitatges mitjançant execució hipotecària a persones o unitats familiars que estiguin situació d’especial vulnerabilitat. “Però és necessari ampliar els supòsits per garantir que donen cobertura a les noves realitats socials i econòmiques dels veïns i veïnes de Palma”.  

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email