Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat insta presentar els informes d’Avaluació d’Edificis de la campanya 2020

Palma, 9 de març de 2021.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat Neus Truyol ha comparegut en roda de premsa per exposar el balanç d’un dels sis departaments de l’àrea, el departament de Disciplina i Seguretat dels Edificis.

“Els departaments de l’àrea de Model de Ciutat no han aturat en cap moment la tramitació dels expedients, tot i l’estat l’alarma, perquè es va proposar decretar-los com a serveis essencials”. En el cas específic del departament de Disciplina, que consta del servei de Disciplina i el de Protecció de l’Edificació, el mesos de confinament va permetre avançar en la tramitació de molts expedients.

El balanç del servei de Disciplina ens mostra un ritme de feina molt elevat durant el confinament i l’estat d’alarma que ha permès mantenir les xifres d’expedients tramitats tot i l’aturada temporal del 2020 arran de la pandèmia. “La tasca del personal tècnic i administratiu del servei de Disciplina ha seguit millorant, la reorganització del personal ha permès optimitzar les tasques i la incorporació de nou personal ens permet posar en marxa enguany el servei de multes coercitives”.

Neus Truyol: “Instam a complir la normativa urbanística i mantenir edificis. Perquè el patrimoni urbanístic de la ciutat és una responsabilitat individual i un benefici col·lectiu”.

La regidora alerta que la voluntat de l’administració “és fer complir la normativa urbanística, per això apel·lam als propietaris que exerceixin la seva responsabilitat amb els immobles, els mantinguin i demanin les llicències pertinents si han de realitzar obres”. Truyol ha recordat que existexien diferents vies d’entrada de les denúncies de disciplina urbanística: d’ofici arran d’inspeccions d’equip de zeladors, a través de denúncies de ciutadans particulars a través d’un escrit presentat per registre general, o arran d’expedients d’altres àrees i denúncies tramitades des de la Policia Local. De forma destacada, la feina de l’equip dels zeladors és la que permet detectar infraccions urbanístiques d’obres en marxa, “per tant permet ser molt efectius a l’hora d’aturar la impunitat de qui realitza obres sense els permisos corresponents o vulnerant la legalitat”.

Disciplina obre expedients anomenats de diligències prèvies per tal d’investigar si aquella obra és realment una infracció. D’aquests expedients, un 43% es converteixen en expedients que són mereixedors d’un procés disciplinari. Concretament, la taula següent ens mostra com els expedients de diligències prèvies van ser inferiors durant el 2020 respecte l’any anterior, però el nivell d’aquests que van passar a ser oberts com a expedients disciplinaris és major.

SERVEI DE DISCIPLINA 2019 2020
EXPEDIENTS DILIGÈNCIES PRÈVIES OBERTS DV 920 715
EXPEDIENTS DISCIPLINA OBERTS DO 361 39% 308 43%
EXPEDIENTS ARXIVATS (Legalitzacions o retirades) 210 171
ACORDS D’ORDENAR DEMOLICIÓ 151 137

A més, aquesta taula ens mostra que la majoria dels expedients oberts s’han resol, s’han arxivat. Els expedients arxivats són aquells que han realitzat la retirada de les obres que incomplien normativa o les han pogut legalitzar. El 2020, més de la meitat: 171 de 308. Això significa, tal i com ha exposat la regidora Truyol que “la voluntat de la ciutadania és la de complir amb la normativa urbanística. Hem pogut arxivar més de la meitat dels expedients perquè els denunciats han complert, i han regularitzat la infracció”.

Més d’un 80% dels edificis que han de presentar l’Informe d’Avaluació d’Edificis 2020 encara no ho han fet.

Expedients sancionadors

El volum d’expedients sancionadors que obre el Departament es manté estable en el temps. La novetat enguany és la novetat que l’àrea de Model de Ciutat ha poder introduir en la nova llei urbanística 2/2020 per tal d’aturar la impunitat. “Fins ara qui incomplia la llei o realitzava unes obres sense llicència, les podia legalitzar en termini amb una reducció del 95%de la sanció. Sortia molt barat incomplir la llei urbanística. Gràcies a la nostra proposta, ara s’ha reduït al 50%”, assenyala la regidora Tuyol.

En quant a tipologies d’infraccions, són molt diverses en tipus i gravetat. Inclouen des de la instal·lació d’un aire condicionat en un lloc no autoritzat, amb una sanció del 75% del valor de l’obra, fins a la construcció d’una casa sense llicència urbanística que pot implicar una infracció de fins el 250% del valor de l’obra. És a dir, com a mínim des de 600€ fins a un 1 milió.

Concretament, les sancions imposades durant el 2020 varen arribar a una xifra rècord d’1,7 milions d’euros en relació a 104 expedients. En xifres globals, el 2020 es va arribar a cobrar per valor de 725.187€ en 187 expedients iniciats o interposats en diferents anualitats.

EXPEDIENTS SANCIONADORS DE DISCIPLINA 2019 2020
ACORDS D’INICI D’EXPEDIENT 293 307
NOMBRE DE SANCIONS IMPOSADES   PER UN IMPORT DE: 105
606.045,70€
104  
1.718.845,28€
NOMBRE TOTAL DE SANCIONS COBRADES AQUEST ANY (poden haver estat imposades en anys anteriors)   PER UN IMPORT DE: 291      
912.617,78€
187      
725.187,66€

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha exposay el balanç del departament de Disciplina i Seguretat dels Edificis i ha anunciat la posada en marxa el servei de multes coercitives.

Multes coercitives

D’altra banda, l’àrea de Model de Ciutat ha posat en marxa enguany dins el departament de Disciplina el nou servei de Multes Coercitives per interposar multes en dos supòsits: si no s’ha executat ordre de demolició, o si no se suspenen les obres en marxa tot i tenir decret de suspensió. En aquest cas, el pas previ és precintar l’obra, i per tant aturar efectivament una obra no permesa.

La regidora recorda que la llei preveu que quan hi ha obres efectuades sense llicència, siguin o no legalitzables, es dona un termini per a que legalitzin o retirin l’obra il·legal. “Si no ho fan, s’ordena la demolició d’aquestes obres, i quan els infractors no ho executen per si mateixos, l’article 194.1 de la LUIB preveu que mentre no es realitzi aquesta demolició es pot interposar fins a dotze multes coercitives”. Aquestes multes es poden interposar amb una periodicitat mínima d’un mes i amb una quantia, en cada ocasió, del 10% del valor de les obres. I en tot cas, com a mínim de 600€. Per exemple, la reforma d’una casa per un valor d’1 milió d’euros, pot rebre una multa mensual de 100.000€ al mes durant un any.

“L’objectiu és fer complir la normativa urbanística i que els expedients no quedin oblidats una vegada es dicta l’ordre de demolició. Per tant, l’intenció és que tothom hagi de complir per igual amb la normativa urbanística i no surti beneficiada la gent que fa construccions sense disposar de cap títol habilitant, en detriment de la gran majoria de la població que demana llicència urbanística o el títol habilitant necessari per a fer una actuació al seu immoble o parcel·la”.

En resum, l’àrea de Model de Ciutat destaca:

  • La intensa tasca de l’equip de zeladors permet ser molt efectius a l’hora d’aturar la impunitat de qui realitza obres sense els permisos corresponents o vulnerant la legalitat.
  • Que la capacitat sancionadora és important, i s’incrementarà amb el servei de multes coercitives.
  • Però la voluntat no és sancionadora, sinó de fer una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva de fer les obres urbanístiques d’acord a llei i fer un adequat manteniment de les propietats edificades.
  • L’administració recolza als propietaris que compleixen amb la normativa, i anima a qui no ho fa perquè s’adapti, legalitzi o demoleixi d’acord amb les ordres dictades.

“El patrimoni urbanístic de la ciutat és una responsabilitat individual i un benefici col·lectiu”, afegeix la regidora.

Campanya IEE 2020

En aquest sentit, la regidora ha recordat que la campanya per presentar l’Informe d’Avaluació d’Edificis 2020 segueix oberta. “Les circumstàncies de la pandèmia són excepcionals, i hem de garantir el dret a la ciutadania de poder presentar els informes per això hem donat més marge de temps a la ciutadania perquè la presenti, però ho han tenir present i presentar els informes el més aviat possible”.

5.013 edificis han de presentar l’Informe d’Avaluació d’Edificis 2020. Concretament, els construïts entre 1900 i 1910 han de fer el segon informe d’avaluació i també l’han de presentar per primera vegada els de 1970. “Aquests informes són una eina que assegura el bon estat dels edificis i permet tenir cura del nostres patrimoni”, ha conclòs Truyol.

La regidora alerta de la xifra molt baixa a dia d’avui dels informes presentats. “Només ho han fet 847, gairebé un 17%. A dia d’avui, més del 83% dels edificis encara no han passat aquest tràmit, és a dir, 4.166 edificis.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email