Palma, 13 d’abril de 2021.- Avui la regidora de l’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol ha presentat una de les línies de feina prioritàries de l’àrea i que executa l’organisme adscrit del Patronat Municipal de l’Habitatge, PMH-Riba. Concretament, es tracta del Programa de rehabilitació i regeneració urbana dels barris de Llevant de Can Capes, Son Gotleu, La Soledat (Nord i Sud) i Nou Llevant. L’àmbit d’actuació comprèn 156ha, una població aproximada de 30.000 habitants, i 1.824 edificis amb un total de 10.484 habitatges.
“Els habitatges d’aquests barris tenen una antiguitat mitjana de construcció de l’any 1956, i compten amb un nivell de pobresa i exclusió social molt important, els diagnòstics socials els cataloguen com a barris amb alta vulnerabilitat degut a diversos factors: habitatges en mal estat, elevat percentatge de població estrangera, amb baix nivell de renda, sense estudis, amb elevada taxa d’analfabetisme i atur”.
La regidora també ha fet referència al Pla Estratègic de Ciutat i el Nou Pla General: “aquest àmbit d’actuació s’inclou com a àrea prioritària de desenvolupament urbà, i en el Nou Pla General apostam per un planejament que protegeixi els barris i el paisatge urbà, i eviti la seva degradació”. Per això, es proposa el Programa de rehabilitació i regeneració urbana als barris de Llevant i que inclou una sèrie d’actuacions. Concretament, quatre:
1. Declaració de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR)
2. Programa urbanístic
3. Programa de rehabilitació d’habitatges
4. Eina GIS d’anàlisi de barris
En primer lloc, la declaració d’Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR) està contemplada en la Llei 5/2018 d’habitatge de les Illes Balears, i es tracta d’un instrument administratiu innovador que permet l’aprovació de normes, plans i projectes de conservació i rehabilitació dels habitatges, i permet exercir el dret de tempteig i retracte a favor de l’administració, i la creació d’un òrgan de gestió per mobilitzar els sectors implicats.
En segon lloc, es proposa el desenvolupament d’un programa urbanístic que ja s’està treballant i que preveu l’obertura de tres vials d’interconnexió que permetrien millorar la connectivitat entre els barris i dignificar els espais urbans. Concretament, la regidora ha exposat un dels eixos situat entre el carrer Caracas i carrer Barranquilla. Aquest eix es basa en un projecte de cooperació d’una unitat d’execució del PERI de La Soledat i que ja s’està tramitant d’acord amb l’IBAVI perquè permetrà una actuació de regeneració urbana i al mateix temps la construcció de més de 200 habitatges públics.
“La Soledat es va desenvolupar com a colònia tèxtil al voltant de la fàbrica Can Ribas, però els intents de transformació urbanística i la ralentització dels projectes han provocat una degradació important la zona. Per això, es proposa obrir nous carrers, per a millorar l’obertura i connexió entre barris, millorar l’entorn urbà, i sobretot seguir creant habitatge públic”, ha explicat la regidora.
En tercer lloc, s’aposta per un Programa de Rehabilitació d’Habitatges, i en aquesta acció s’inclou la creació de programes de subvenció destinats a habitatges particulars, i la implantació d’una oficina de rehabilitació per ajudar, informar i assessorar els veïns. Aquesta mesura preveu beneficiar 3.150 habitatges a través de diversos programes de subvenció i model de col·laboració público-privada a gran escala a la zona de La Soledat Sud.
Per últim, és important el desenvolupament d’un instrument d’anàlisi GIS que permeti disposar d’identificadors específics (pobresa, característiques dels habitatges, etc.) com a peça imprescindible de l’Observatori d’Habitatge i el disseny de Plans de Rehabilitació, a més de contribuir a l’objectiu de transició digital.
El pressupost estimat del projecte és de 22,8 milions d’euros, dels quals destacam principalment el programa de rehabilitació xifrat en 11 milions d’euros. Neus Truyol ha destacat que aquesta és una de les línies principals de l’àrea a l’hora d’intervenir en els barris, per a millorar l’entorn urbà i dignificar el parc d’habitatges edificat, millorant l’eficiència energètica.
L’àrea de Model de Ciutat ha presentat aquest projecte com a manifestació d’interès a la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb l’objectiu de participar en els fons de recuperació europeus Next Generation que provenen d’Europa, amb l’objectiu de reactivar l’economia arran de la pandèmia del COVID-19.
“Aquest projecte encaixa perfectament amb els objectius del Pla de recuperació que contempla ajudes per a la rehabilitació d’habitatges amb un pressupost de 5.800 milions d’euros. Els barris de Llevant mereixen aquesta inversió i lluitarem perquè arribin aquests doblers per millorar els edificis d’habitatges, que siguin més eficients energèticament i que disposem de millors espais públics”.
“La planificació urbana ha de tenir com objectiu fonamental la contribució de la igualtat social entre barris, classes socials, col·lectius. En aquest sentit, la rehabilitació integral de barris és clau per evitar els processos de gentrificació que venen associats a barris que s’han deixat degradar i després reben una forta pressió especuladora”, ha conclòs.