Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El balanç social d’un any de la pandèmia sanitària: augmenta la despesa destinada a ajudes econòmiques i es tendeix a la reducció del número de famílies ateses

Palma, 14 d’abril de 2021.- L’àrea de Benestar Social ha fet balanç de la situació del departament ara que ha passat més d’un any des que el març del 2020 es decretàs l’estat d’alarma a causa de la pandèmia sanitària provocada per la COVID-19. A dia d’avui es pot constatar que la despesa destinada a ajudes econòmiques es manté a l’alça, en canvi es tendeix a la reducció del número de famílies que atén l’àrea de Benestar Social. “Aquest darrer any s’ha fet un esforç ingent per estar al costat de les persones que més ho necessiten, per tal de fer suport a les seves necessitats bàsiques i evitar que la crisi accentuï els casos de vulnerabilitat”, ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

La mitjana mensual de famílies ateses durant els darrers 10 anys se situava era al voltant de les 6.000. Així, el mes de febrer de 2020 van ser 6.450 famílies. “Quan es decretà l’estat d’alarma per mor de la crisi sanitària i es confinà la població l’impacte immediat fou sobrevingut per un retrocés i paralització de l’activitat sense precedents”, ha explicat la coordinadora general de Benestar Social, Catalina Trobat.

Antoni Noguera: “La COVID-19 ha fet  augmentar de manera sobtada la pobresa i el risc social i accentua les situacions de vulnerabilitat preexistents. Aquesta situació és reflectida en el creixement exponencial de les demandes d’ajuts per cobrir necessitats bàsiques al sistema de serveis socials” .

“Aquesta situació ens dugué a tres mesos frenètics de demanda social sense precedents que ens situà en les 12.000 famílies el mes de juny, el màxim històric de que hi ha registres”, ha afegit.

De llavors ençà el número mensual de famílies ateses ha anat minvant progressivament, tot i que continua molt per damunt de la prepandèmia. Els darrers sis mesos (d’octubre 2020 a febrer 2021) s’ha estabilitzat entre 8.700 i 9.000 famílies ateses cada mes.

En canvi, pel que fa a la despesa en ajudes econòmiques urgents per a les famílies, la situació és precisament a la inversa: es registra un augment de la despesa en ajudes per alimentació, productes bàsics i conceptes relacionats amb l’habitatge o subministres.

“Quan es compara la despesa en ajudes econòmiques dels dos darrers anys i fins a dia d’avui podem observar que durant l’any 2019 i fins el mes abans de la crisi de la COVID19, la despesa mensual no superava mai els 400.000 euros. En canvi un poc iniciada la crisi sanitària, la despesa mensual se situa al voltant del milió d’euros, arribant a tocar el milió dos-cents en 3 mesos concrets”, ha concretat Trobat.

“La COVID-19 ha fet  augmentar de manera sobtada la pobresa i el risc social i accentua les situacions de vulnerabilitat preexistents. Aquesta situació és reflectida en el creixement exponencial de les demandes d’ajuts per cobrir necessitats bàsiques al sistema de serveis socials”, ha recordat el regidor, Antoni Noguera.

El nou context ha pressionat els serveis socials comunitaris bàsics (els municipals) en quatre sentits:

  1. Augment de la demanda.
  2. Dificultat d’accés i/o col·lapse  de serveis autonòmics estatals (SOIB, Seguretat Social…).
  3. Augment imprevist de les funcions (informes i certificacions previs per a l’accés a prestacions i rendes).
  4. Barreres digitals, especialment en la població atesa, però també, la pròpia  administració.

Pel que fa als equips humans cal destacar que s’ha reforçat el servei amb 33 persones: 13 d’aquestes mitjançant un projecte d’inversió i 10 provinents del programa SOIB i Palma Activa. També s’han incorporat 10 persones més gràcies a un contracte de reforç.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email