Palma, 3 d’abril de 2021.- Arrenca la segona setmana del Festival PalmaDansa 2021, després que hagin passat pels teatres municipals actuacions amb figures de renom com el Premi Nacional de Dansa, Daniel Abreu, o les reconegudes Janet Novàs i Mercedes Peón, entre moltes altres.
Aquesta setmana que ara arrenca cal destacar com a actuacions centrals Ahora bailo yo, de Leonor Leal, una de les artistes més destacades de la dansa espanyola que fa un repàs de la història del flamenc i Anhelo, un espectacle de dansa al carrer de la mà de la companyia de renom internacional Marcat Dance.
Ahora bailo yo es podrà veure divendres a les 19h al Teatre Municipal Xesc Forteza. Es tracta d’una conferència ballada sobre l’obra Camelamos Naquerar, del Teatre Gitano Andalús de Mario Maya sobre textos de José Heredia Maya. “¡Yo bailo porque vosotros existís!”, així comença l’espectacle Camelamos Naquerar estrenat pel bailaor i coreògraf Mario Maya el 1976. Leonor Leal agafa aquesta obra com a punt de partida per reflexionar sobre la història del flamenc i es pregunta com tenir veu pròpia més enllà del propi cos i es pregunta quin paper donar al passat per a crear el present.
Anhelo, de la companyia Marcat Dance, és un proposta coreogràfica que se centra en la sensació del desig humà convertint-la en dansa i que es representarà dissabte dia 8 a les 20h al Parc de la Façana Marítima. Mario Bermúdez Gil parteix de la fragilitat d’unes cançons de bressol armènies per a recrear, mitjançant el seu cos, un llenguatge propi del moviment més enllà dels seus límits. Sis intèrprets anhelen tenir calma, submergint-se en un procés emocional que connecta la seva forta tècnica amb la cosa més humana. Els sis ballarins ens constant desequilibri i perenne caiguda, confien sempre que l’altre impedeixi la seva caiguda, la seva desgràcia, com si enviessin missatges al públic. Anhelo és un viatge sensorial amb ritmes musicals en temps i espai que no deixin indiferent l’espectador.
Aposta per la inclusió d’entitats socials i col·lectius vulnerables
L’espectacle de cloenda del Festival serà Bogumer, un espectacle inclusiu i intergeneracional de dansa-teatre, fruit de la llarga experiència de Vero Cendoya en la dansa amb col·lectius amb diversitat funcional. Aquest treball ens explica una història real sobre el judici a Déu que va dur a terme Anatoli Lunacharski, punt de partida per a dialogar sobre la recerca de la pròpia identitat, les dinàmiques de poder i els mètodes de manipulació de masses. Tancarà el Festival diumenge dia 9 a les 19h al Teatre Municipal Xesc Forteza.
El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha destacat que aquest festival segueix les línies mestres de la regidoria: “així ho posa de manifest aquest darrer espectacle o la inclusió de seients reservats per a entitats socials i col·lectius vulnerables de la ciutat”
El coordinador general de l’àrea, Miquel Àngel Contreras, ha recordat que “la programació sorgeix d’una convocatòria on s’hi varen presentar 175 propostes, seleccionades posteriorment per un jurat professional proposat per la comissió de música i arts escèniques del Consell de la Cultura”.
Canvi de data Oficis oblidats i més informació
L’obra Oficis oblidats, de la companyia Daus canvia de data i es podrà veure dia 8 de juny a les 19h. Per mor d’un contacte estret amb un positiu d’un dels membres de la companyia i per donar compliment als protocols sanitaris es posposarà aquest espectacle.
Per a tota la informació al detall i per a a la venda i reserva anticipada d’entrades, abonaments i descàrrega d’invitacions cal accedir al portal web www.palmacultura.cat