Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament de Palma reivindica la memòria dels jueus mallorquins víctimes de la Inquisició 330 anys després

Palma, 6 de maig de 2021.- El regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, la historiadora Laura Miró i representants de les associacions Jewish Mallorca, Comunitat jueva de les Illes Balears, Mallorca Limud, Memòria de carrer, Institut de relacions culturals Balares-Israel i Arca Llegat Jueu han reivindicat la memòria dels jueus mallorquins víctimes de la Inquisició 330 anys després. Aquest fet, conegut popularment com “sa Cremadissa” va ser l’aplicació més cruel dels darrers actes de fe de Mallorca fruit de la intolerància religiosa.

Laura Miró, autora de “La contemporaneïtat xueta”, ha estat l’encarregada de recordar aquells fets que atemptaren contra la llibertat religiosa i que a més suposaren la persecució de 37 criptojueus (jueus convertits al cristianisme, però que continuaven seguint el judaisme d’amagat). “Tot aquest odi després acabà desembocant contra els seus descendents i  portadors de quinze llinatges: Aguiló, Bonnín, Cortès, Forteza, Fuster, Martí, Miró, Picó, Pinya, Pomar, Segura, Tarongí, Valentí, Valleriola i Valls, aquells que han estat considerats xuetes. A partir d’aquí comença una història repressiva que calà en la població. La manipulació de la societat va provocar la difusió de tota una sèrie de mites que assenyalaren i els deixaren estigmatitzats”, ha explicat Miró, a la vegada que ha recalcat la necessitat d’investigació i dignificació de la qüestió xueta.

Per la seva banda, el regidor Carrió ha recalcat que “Caterina Tarongí, Rafel Valls i Rafel Tarongí foren víctimes de l’odi i la ignorància, fets com aquell no es poden produir mai més, enlloc, contra ningú”.

L’acte ha acabat amb la melodia d’El cant dels ocells interpretada per la flauta de Llorenç Bonet.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email