Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Finalitza el Festival Palma Dansa que ha aplegat prop de 2000 participants

Palma, 9 de maig de 2021.- L’espectacle Bogumer de la companyia Vero Cerdonya (coneguda pel seu treball inclusiu amb col·lectius amb diversitat funcional), va posar ahir el punt final de l’onzena edició del Festival Palma Dansa 2021 al Teatre Municipal Xesc Forteza. Un espectacle, que segons va explicar el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera “ha volgut posar al centre la importància de la cultura per avançar cap a una societat més inclusiva i més justa”. A més, Noguera va remarcar que “concloem una edició que ha destacat per tornar a situar el festival en un referent cultural per la gran qualitat de les propostes presentades, posant èmfasi en la descentralització de les activitats i aconseguint una gran participació d’entitats socials i del tercer sector. Seguim reforçant l’aposta per la cultura com a eina d’inclusió social”.

El Festival Palma Dansa ha comptat amb una assistència de prop de 2000 persones, que han pogut gaudir d’un total de 17 espectacles (8 d’ells han exhaurit les entrades) i de 21 funcions, a més d’un programa d’activitats paral·leles i tallers que sumen un total de 39 activitats. En aquestes, hi han participat 200 persones de 15 entitats socials i col·lectius diferents de la ciutat.

Antoni Noguera: “concloem una edició que ha destacat per tornar a situar el festival en un referent cultural per la gran qualitat de les propostes presentades”.

A més, Palma Dansa 2021 ha comptat amb la participació d’un total de 43 artistes. Cal destacar el pas pel festival de ballarines de renom com Janet Novás i Mercedes Peón amb el seu espectacle Mercedes mais eu, el col·lectiu Vacaburra amb Lo raro de bailar es que sea raro, la companyia Daniel Doña amb Campo Cerrado, el Premi Nacional de Dansa Daniel Abreu amb El Hijo, l’artista valencià Vicente Arlandis amb la seva performance El esfuerzo constante de ganarse la vida, El Premi a la Millor Coreografia 2019 dels XXIII Premis a la Crítica Roser López Espinosa amb Trama al Teatre Principal, Leonor Leal amb la seva conferència ballada Ahora bailo yo, la companyia de renom internacional Marcat Dance amb Anhelo o Vero Cerdonya amb Bogumer.

A tots aquests espectacles se li han sumat una sèrie de propostes locals com El lladre d’ombres de Tomeu Gomila, Guateque de UnaiUna, nOu (en commemoració del 30è aniversari de la companyia Mariantònia Oliver), els premis Art Jove de Dansa Sod’s slow, El no drama de la ruptura amb na Joana Maria o Co-in i Ella Balla de Moskitas i Griot. L’espectacle Oficis Oblidats de la companyia Daus s’hi ha hagut de posposar per a principis de juny.

En aquest sentit, el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras, ha explicat que: “els esforços que hem fet enguany amb la programació del Festival Palma Dansa perquè torni a ser una de les cites culturals més rellevants de la nostra ciutat, a més de situar-lo com a referent en l’àmbit estatal”. Contreras ha recordat que “la principal línia artística del Festival ha estat la reflexió sobre la ruptura de la normativitat al voltant dels cossos, dels moviments, dels gèneres i com la diversitat actualment esdevé la norma amb cossos que fins fa no res eren marginats i descartats per la societat pel simple fet de ser diferents”. A més, “una de les constants ha estat la profunda revisió de la tradició i la seva actualització”.

A la programació d’espectacles se li han de sumar un seguit d’activitats i tallers com els que han acollit el Casal Solleric i el Museu Es Baluard, amb Jordi Pallarès i Quim Pujol o José Antonio Sánchez, Mariantònia Oliver i Jaume Manresa, respectivament; un taller impartit per Marcat Dansa a l’ESADIB o una sèrie de jornades de treball i tallers emmarcats dins les primeres Jornades Professionals de Dansa organitzades per l’Ajuntament de Palma en col•laboració amb l’Associació de Professionals de Dansa de les Illes Balears (APDIB). En aquest sentit, cal destacar també que el Festival ha acollit el naixement de l’APDIB, que en el marc de les jornades ha proposat engegar de la mà de les principals institucions i programadors de les Illes Balears un circuit de dansa arreu del territori.

Per acabar, una de les principals novetats ha estat la inclusió a la plataforma Filmin del canal PalmaDansa, amb un total de 8 blocs de 4 pel·lícules cadascun, amb un total de 32 pel·lícules sobre dansa, al qual s’hi afegeix el ja tradicional cicle de dansa filmada que organitza CaixaForum Palma dins el Festival.

El tinent de batle de cultura i benestar social, Antoni Noguera, ha explicat que “aquest nou festival Palma Dansa ha estat d’una gran qualitat artística que ha estat possible per les diferents col·laboracions amb entitats públiques i privades i amb un gran esforç de tot l’equip humà de l’àrea de cultura per arribar a tots els racons de la ciutat”.

Aposta per la inclusió social i la descentralització

Malgrat les restriccions fruit de la pandèmia, l’edició d’enguany de Palma Dansa ha estat de les més participades, on a més, més del 10 per cent de les entrades han estat reservades a entitats socials i col•lectius. El Palma Dansa és un dels programes més veterans de la regidoria de cultura (començà amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa el 29 d’abril i enguany ha arribat a la seva onzena edició com a festival), però enguany ha estat la mostra més participada pel tercer sector i per les entitats ciutadanes de Palma, que han gaudit d’aquesta edició, que també ha apostat per la localització d’espais no convencionals. Els espectacles han arribat al Pavelló de Son Oliva, amb Guateque, o a la fundació Miró, amb el trenta aniversari de la companyia Mariantonia Oliver amb nOu o al parc de la façana marítima on es va poder gaudir de la peça Anhelo de Marcat Dance, amb la mar de fons i els reflexos lumínics de l’antic edifici de GESA. Els espectacles programats en el Secar de la Real s’hagueren de reubicar al Teatre Catalina Valls per motius meteorològics.

En total, les entitats Casal Petit, AAVV de Sa Calatrava, AVV Secar de la Real, l’AVV Canamunt – Ciutat Antiga, l’AVV Foners-Ses veles, Ben Amics, La Lio parda, l’ESADIB, el Servei de psiquiatria de Son Espases-UCR Serralta, Gira-Sol, Amiticia, AMADIP i l’àrea de benestar social de l’Ajuntament de Palma, han pogut gaudir dels espectacles del Palma Dansa, però també els alumnes de dansa del conservatori, amb un total de més de 200 invitacions, el que fa que aquesta tasca d’inclusió social i associativa representi més del 10 per cent del total, fent feina amb 15 entitats i col·lectius diferents del teixit ciutadà. D’altra banda, s’ha comptat amb col·lectius ciutadans com el que va participar en el projecte de Teresa Margolles al barri de Camp Redó gràcies a la col·laboració d’altres institucions com Es Baluard. La premissa amb la qual s’ha treballat és la de donar un espai a les entitats relacionades amb la temàtica de l’obra representada.

En aquest sentit, la directora general de Cultura i Comunitat, Tina Codina, ha afirmat que “hem volgut treballar amb entitats socials i col·lectius vulnerables per obrir les programacions culturals a tothom, i sobretot perquè creiem que la cultura és una eina de transformació social importantíssima en el moment que vivim”. “En cada una d’aquestes entitats s’ha treballat de forma individualitzada i amb les obres més properes als seus interessos”, ha conclòs Codina.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email