Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Montserrat Casas, Caty Juan de Corral, Margaluz i Maria Forteza donaran nom als Premis Ciutat de Palma d’Investigació, Gastronomia, Arts Escèniques i Audiovisuals

Palma, 28 de maig de 2020- El Castell de Bellver ha estat enguany l’escenari de la gala dels Premis Ciutat de Palma, després que no es poguessin entregar, com és tradicional, per Sant Sebastià, dia 20 de gener, per mor de la pandèmia. La gala, dirigida pel cineasta Luís Ortas i presentada pels periodistes Jordi Julià i Irene Sala ha començat a les 20.30h al pati d’armes del Castell amb un aforament d’un centenar d’assistents, seguint les mesures sanitàries vigents. Així mateix, la cerimònia s’ha pogut seguir en directe a través del canal d’streaming d’IB3 Televisió i serà retransmesa a la televisió pública diumenge horabaixa a les 19:00h per tal que tothom que ho desitgi pugui gaudir-la. També es podrà seguir en directe a través del Facebook oficial de l’Ajuntament de Palma.

 “No és un any qualsevol, com ho demostra el fet de trobar-nos en un espai diferent, el pati del Castell de Bellver, i, també, per haver canviat l’hivern de Sant Sebastià per la primavera del mes de maig. Sé que aquest any ha suposat un esforç immens per a tots els sectors, inclòs el de la cultura. Avui, aquí, davant tots vosaltres, us vull agrair el vostre sacrifici. No tenc prou paraules. Gràcies, gràcies”, ha afirmat el batle.

Antoni Noguera: “Hem volgut fer un exercici de reconeixement de la tasca de les dones a la nostra societat, anunciant aquesta novetat per als Premis Ciutat de Palma 2021. Serveixi aquest petit gest per donar visibilitat a les dones que han contribuït a enriquir el nostre panorama cultural” .

El batle ha posat en valor que “durant els moments d’incertesa viscuts, la cultura ha estat més present que mai a les nostres vides com a remei per a la soledat. Ha omplert de vida els moments difícils que hem viscut”. “No des d’un punt de vista de la funció de la cultura com un simple entreteniment, cosa que rebuig, sinó com la capacitat d’engrandir-nos com a persones i com a societat”, ha assegurat.

Hila ha remarcat que “l’Ajuntament de Palma ha volgut mantenir el seu compromís ferm amb la cultura. Conscients de la importància d’aquest sector com a generador de riquesa, en el sentit més ampli de l’expressió, des de l’equip de govern hem impulsat ja ajudes per al sector cultural, que enguany tindran una segona convocatòria”.

El batle ha conclòs el seu discurs afirmant que “aquesta obra col·lectiva que és Palma estarà sempre en deute amb vosaltres”. “La nostra responsabilitat com a Ajuntament serà que la vostra tasca no quedi tancada entre aquestes parets, sinó que, gràcies al prestigi addicional que us reporta el premi, aquests murs s’eixamplin i facin que  la vostra creació i el vostre impuls s’expandeixi per tota la ciutat i arribi, fins i tot, més enllà”.

Com marca el costum, el tinent de batle de Cultura i Benestar, Antoni Noguera, ha donat pas a la gala amb el discurs d’obertura amb el qual ha destacat que “el major aprenentatge que hem pogut tenir amb aquesta pandèmia ha estat fer un canvi en les prioritats i posar les persones al centre”. En aquest sentit, Noguera ha remarcat la importància de “prendre decisions escoltant el sector, donant accés a les activitats culturals als col·lectius més vulnerables, seguint programant malgrat les dificultats”. “Posar les persones al centre ens du a treballar amb la ciutadania i no només per la ciutadania. Aquest petit canvi d’òptica ens obliga a crear connexions entre persones, espais, disciplines i processos, és a dir, entendre la cultura com un ecosistema en el que tot està interrelacionat”, ha afegit Noguera.

En relació als premiats, Noguera ha posat l’èmfasi en “la importància de potenciar que la cultura fomenti el pensament crític, i aquests premis són un reflex precisament d’això; guardonats i guardonades que han revisat el passat per entendre el present i construir el futur, que han donat visibilitat a comunitats culturals, a problemàtiques socials, a trastorns mentals o han valorat la feina de les dones”. “Tots aquests treballs demostren que la cultura és clau per a la transformació social, que sense la cultura no podríem avançar ni construir el futur”, ha explicat.

Per acabar, Antoni Noguera ha anunciat els noms de les 5 dones que a partir d’ara donaran nom a diferents guardons, aquests són la primera rectora de la UIB Montserrat Casas; l’escriptora, periodista i gastrònoma, Caty Juan de Corral; l’actriu i cantant Margaluz i la cineasta Maria Forteza per als Premis Ciutat de Palma d’Investigació, Gastronomia, Arts Escèniques i  Audiovisuals, respectivament. “Hem volgut fer un exercici de reconeixement de la tasca de les dones a la nostra societat, anunciant aquesta novetat per als Premis Ciutat de Palma 2021. Serveixi aquest petit gest per donar visibilitat a les dones que han contribuït a enriquir el nostre panorama cultural local”, ha conclòs Noguera.

La gala

El fil argumental de la cerimònia ha estat el paper de les dones al llarg de la història amb l’objectiu de dignificar la seva aportació en diferents àmbits de la societat. Un relat que a més ha coincidit en una edició on les dones han obtingut un gran pes entre els diferents guardons entregats. En la mateixa línia, al llarg de l’acte s’han projectat diferents vídeos que han reivindicat el paper de diferents figures històriques femenines pioneres en l’àmbit social i cultural tant a escala local com a internacional, des del segle XV fins a la història més recent.

Els Premis Ciutat de Palma 2020 s’entreguen a Bellver en una gala que conjuga el format cinematogràfic amb actuacions i performances.
Cultura anuncia quatre noms de dones rellevants per les seves aportacions a una sèrie de premis, en una cerimònia que ha posat en valor l’aportació de les dones al llarg de la història en diversos àmbits de la societat

Així, s’han posat en valor figures dels segles XV, XVI i XVII tant importants com Agnès de Pacs, la fundadora de l’Estudi General Lul·lià Beatriu de Pinós o la primera escriptora en llengua catalana de Mallorca, Margalida Beneta Mas i Pujol; dones de finals del segle XIX i principis del segle XX com George Sand, Gertrud Stein, la poeta Maria Antònia Salvà i Ripoll, la pintora Pilar Muntaner, la compositora Matilde Escalas, la cineasta Maria Forteza, la feminista Magdalena Bonet i Fàbregas o la política i activista Aurora Picornell, entre d’altres. Tot acabant reivindicant l’aportació d’algunes dones en la història més recent com la primera rectora de la UIB, Montserrat Casas, la científica Margarita Salas, actrius com Rossy de Palma i Asun Planas, l’activista veïnal Rosa Bueno, escriptores com Rosa Planas o l’acadèmica Carme Riera i la filòloga Aina Moll per la seva tasca en la normalització de la llengua catalana.

La cerimònia ha continuat amb l’entrega dels diferents guardons per part de diferents regidors i regidores de l’equip de govern. A la vegada, s’han anat projectant vídeos que han posat en valor la tasca de totes les persones guardonades en aquesta edició. Tot això, acompanyat d’una performance oferta al públic per part del Premi de Gastronomia, Tomeu Arbona, acompanyat de la seva filla Clara Arbona i del música Guillem Femenias que han desenvolupat una acció culinària a ritme de tonades populars. A més, les guanyadores del Premi de Música Bonet de Sant Pere, Joana Gomila i Laia Vallès, han fet un petit tasc del seu disc Paradís amb la interpretació de dues peces que en formen part.

Per acabar la cerimònia, Laia Ferrer ha interpretat el cant de La Balanguera que ha donat fi a una gala on l’audiovisual ha cobrat més importància que mai en un any on, a causa de la pandèmia, les pantalles han esdevingut de vital importància en la vida de totes les persones.

Palma Cultura anuncia quatre noms de dones rellevants per les seves aportacions a una sèrie de premis, en una cerimònia que ha posat en valor l’aportació de les dones al llarg de la història en diversos àmbits de la societat.

Cal recordar que els Ciutat de Palma són una línia de suport a la creativitat i la producció literàries, les arts visuals, el còmic, la música, les arts escèniques i l’audiovisual, la investigació, el periodisme i el patrimoni gastronòmic. Enguany com a novetat, s’han incorporat dues noves categories: periodisme i patrimoni gastronòmic. Amb aquests nous premis seran 11 les categories del Ciutat de Palma, amb un premi –el Guillem Sagrera d’arquitectura- biennal i que es donarà el 2022.

Els guardonats que avui vespre han pujat a l’escenari per recollir els seus premis, tal com van decidir els jurats professionals de cada categoria són:

  • Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la: Miquel Horrach Munar, per Set dies. Està dotat amb 26.000 euros. El jurat ha acordat atorgar el Premi a l’obra Set dies per la bona recreació del moment històric de la guerra europea i els conflictes internacionals del moment, amb una trama situada a Mallorca, destacant que és una novel·la àgil i amb una estructura ben treballada
  • Premi Joan Alcover de Poesia: Albert Garcia Elena, per El coure sota el Hudson. Està dotat econòmicament amb 12.000 euros.El jurat, per unanimitat, ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia 2020 a l’obra El coure sota el Hudson, d’Albert Garcia Elena, per la seva originalitat i riquesa lingüística, sent un poemari ben treballat i estructurat, valorant també la profunditat en el tema de l’enfrontament entre la vida i la ciutat.
  • Premi Antoni Gelabert d’Arts Visuals: Gonzalo Elvira, per Sueños, 2017-2020. Està dotat econòmicament amb 12.000 euros. El jurat destaca diversos aspectes de l’obra premiada, com ara la investigació sociològica en el context històric de l’Argentina del segle XX, la seva visió en clau de gènere, així com la trajectòria constant de l’artista en la pràctica del dibuix que va perfeccionant en cada projecte.
  • Premi Bonet de Sant Pere de Música: Joana Gomila Sansó i Laia Vallès, per Paradís. Dotat amb 6.000 euros. El jurat ha valorat la seva excel·lent qualitat artística, la creativitat, així com la interpretació i orquestració, amb gran varietat d’arranjaments, amb modernitat i innovació, a la vegada que tradició. Així mateix, el jurat ha volgut fer tres mencions especials a obres que ha trobat, particularment, molt interessants. Mencions especials per a Miquel Brunet per l’obra Missa del descreure; Magí Garcias per Nuredduna i l’associació cultural U Camp de l’Oca per Músiques de Mallorca.
  • Premi Ciutat de Palma d’Art Escèniques: Colectivo Banana-Ros per Guaret. Està dotat econòmicament amb 6.000 euros. El jurat ha valorat en la proposta la seva feina artesanal, a contracorrent amb la gran majoria de les línies actuals, conjurant diferents llenguatges. Considera que es tracta d’una posada en escena valenta, original i d’alta qualitat, que parla de la identitat i posa en valor una proximitat que ens connecta amb les arrels pròpies i l’origen del fet teatral. Menció especial per a Hermanas Picohueso per Excalibur i altres històries d’animals morts.
  • Premi Ciutat de Palma d’Audioviusals: Núria Abad i Marta Hierro, per Dorothea i el Myotragus. Està dotat amb 6.000 euros. Ha estat l’obra més puntuada pel jurat, que ha considerat molt encertat recuperar una figura poc coneguda de la història de la ciència i l’audàcia d’una dona a la societat del seu temps. A més, ha posat en valor la capacitat didàctica de les autores per a tractar un tema complex amb un dispositiu que combina entrevistes, material d’arxiu i animació. Menció especial per a Carles Bover per Destrucció creativa d’una ciutat.
  • Premi Ciutat de Palma de Còmic: Gonzalo Aeneas i Enric Pujadas, per Las olimpiadas del sufrimiento. Està dotat amb 10.000 euros. El jurat l’ha escollit per l’interès de la història, la necessitat de visibilitat la temàtica de la salut mental i el seu enfocament, i per la seva qualitat gràfica i utilització dels recursos del llenguatge del còmic.
  • Premi Ciutat de Palma de Gatronomia: Bartomeu Arbona Figuerola del Fornet de la Soca. Està dotat amb 3.000 euros. El jurat ha decidit seleccionar com a guanyador el projecte del Sr. Bartomeu Arbona Figuerola  amb el títol Fornet de la Soca – Arqueologia Gastronòmica  Local.”
  • Premi Ciutat de Palma d’Investigació: Laura Jurado per Gitanos. Història itinerant d’una ciutat i una illa.Està dotat amb 6.000 euros. El jurat ha tengut en compte que el projecte, centrat en l’estudi amb perspectiva històrica del poblat gitano de Son Banya, omple un buit evident en els estudis sociològics de la ciutat de Palma i, en aquest sentit, té un caràcter singular i innovador. D’altra banda, que el fet del desmantellament del poblat afegeix un caràcter d’urgència i oportunitat a la investigació, en gran part perquè la manca de documentació directa obliga l’autora a utilitzar fonts secundàries, com les entrevistes i qüestionaris, per a rescatar la memòria oral del col·lectiu gitano de Palma. A més, consideren que la participació dels mateixos protagonistes afegeix un interès suplementari a l’estudi. Mencions especials per a Bàrbara Duran i Laura Miró pel projecte Tradició musical jueva a Palma. De la transmissió femenina de cançons a l’Orquestra Simfònica de Mallorca i Orquestra Ciutat de Palma; i per a Gabriel Ensenyat pel projecte Macrotopònims, glotònims, i gentilicis d’identificació a la Mallorca medieval.
  • Premi Ciutat de Palma Miquel dels Sants Oliver de Periodisme: Zoom d’IB3 Televisió, per “Menors, risc i protecció”. Està dotat econòmicament amb 3.000 euros. El jurat ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Palma Miquels dels Sants Oliver de Periodisme 2020 a l’obra “Menors: risc i protecció”, programa ZOOM d’IB3 Televisió, que ha tocat un tema important i d’actualitat i ha sabut explicar el cas, més enllà del renou, amb els testimonis de les protagonistes. Així mateix, el jurat ha volgut fer una menció especial per a “Ciutat confinada”, programa La Gran Vida d’IB3 Ràdio, que ha sabut tractar una situació actual irrepetible, fent una fotografia radiofònica sonora del moment.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email