Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat aprova definitivament la modificació de planejament per a recuperar l’Antiga Presó com a equipament cultural de referència

Palma, 8 de juny 2021.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat Neus Truyol ha comparegut en roda de premsa per explicar els detalls d’un dels punts aprovats avui en la sessió ordinària del Consell de Gerència d’Urbanisme. Concretament, l’aprovació definitiva de la modificació puntual del PGOU per a la preservació del conjunt arquitectònic de l’Antiga Presó i modificar els usos prevists proposant com a nous usos d’equipament sociocultural, administratiu i habitatge social.

La regidora ha recordat que aquesta modificació ve motivada per l’àrea de Cultura l’any 2017 per tal de convertir aquest espai en un centre d’art i creació contemporània de referència. En aquest sentit, la regidora Truyol s’ha referit a la tramitació del servei de planejament de l’àrea de Model de Ciutat, ja que els processos administratius dels expedients de planejament són molt rigorosos i per tant llargs en el temps.

“Avui consolidam un dels projectes estratègics de l’àrea amb la definició dels espais i els usos a través del planejament. Aquesta aprovació permetrà que en un futur es transformi una zona abandonada i degradada, en un equipament cultural de referència, al mateix temps que cream un gran espai verd de més de 17.400m2, creant una unitat d’espai lliure entre l’escola, l’antiga presó i els futurs habitatges socials. Aquesta podem dir que és la primera superilla de la Ciutat”.

Amb aquesta modificació del planejament vigent es garanteix la preservació i conservació de l’edificació existent, ja que el planejament fins ara vigent preveia l’esbucament d’aquesta construcció que data de 1968.

La regidora de Model de Ciutat ha posat en valor el nou planejament que quedarà aprovat definitivament en el proper Ple previst per al dia 17 de juny. “L’abast de la modificació del planejament suposa un salt en la qualitat urbana, ja que permet generar nous espais lliures, crear equipaments públics de proximitat, i per a tota la ciutat, així com augmentar del parc d’habitatges assequibles i potenciar la mobilitat sostenible”.

El projecte donarà resposta a les demandes de nous espais verds per a l’adaptació i mitigació de l’efecte “illa de calor” i per a crear nous espais verds funcionals de connexió i sociabilitat.

Els principals aspectes que aporta aquesta aprovació definitiva de modificació del PGOU són:

  1. Preservació de l’antic recinte penitenciari per a destinar-lo a l’ús d’equipament sociocultural, administratiu i assistencial (habitatge dotacional comunitari), concretament es preveu una residència d’estudiants i investigadors. Aquesta nova ordenació de l’espai ocupat permet ampliar l’edificabilitat dels 9.208m2 existents fins a uns 9.500m2. A més, comporta l’enderroc de 828m2 construïts relatius a l’enllaç del Pla Director Sectorial de Carreteres.
  2. Configuració d’un espai lliure de 17.440m2, el que representa un increment de 2.617m2 més. Aquest nou espai verd permet eliminar els vials i queda integrat en l’espai amb el CP Cas Capiscol, i equipament esportiu del Club de Petanca, així com permet l’accés puntual a la Clínica Veterinària.
  3. Canvi d’ubicació d’un dels vials i incorporació d’un talús vegetal que permetrà minvar la contaminació acústica.
  4. Incorporar zona residencial amb edificabilitat de 8.240m2 i un màxim de 103 habitatges. Aquest ús residencial plurifamiliar està destinat exclusivament a habitatge social, i que s’integraran dins el parc proposat, l’espai lliure anteriorment descrit. Aquests habitatges estaran separats de la Via de Cintura pel talús vegetal.
  5. La planta baixa d’aquests edificis permetrà la construcció d’una escoleta municipal, una demanda històrica de la barriada i una necessitat per a tota la ciutat.

“Aquest projecte és el primer que integra la perspectiva de la infància creant la primera superilla de Palma en forma parc equipat. Aquest planejament permetrà transformar un recinte tancat i opac en un espai obert al barri i a la ciutat, garantint la integració en el teixit urbà i creant nous espais lliures”.

Fases d’un projecte estratègic

La fase inicial recull la iniciativa de l’àrea de Cultura, així com la reivindicació de diferents entitats a través de la Coordinadora d’entitats #SomSaPresó i l’associació de veïns de Cas Capiscol. I la voluntat de l’àrea de Model de Ciutat d’impulsar un projecte de recuperació del patrimoni de la ciutat i de reconvertir-lo en espai de nova centralitat per al barri.

Cultura va dur a terme unes obres d’adequació d’un dels fossats a través d’una nova entrada creada a la part oposada al carrer Alfons el Magnànim, i que va permetre realitzar diferents activitats culturals, mostra del gran potencial dinamitzador de l’espai en l’àmbit cultural.

En una segona fase, l’àrea de Model de Ciutat va dur a terme l’aprovació inicial del planejament al  Ple de 25 d’abril de 2019. En aquests moments, l’àrea de Cultura ha culminat l’elaboració d’un projecte bàsic per a la rehabilitació d’una part de l’espai de l’Antiga Presó que estarà destinada a acollir el Centre d’Art i Creació (CAC Palma) i on conviuran arts visuals i arts escèniques. Gràcies a la modificació del planejament que avui s’ha aprovat, podrà seguir amb les següents fases, és a dir, elaborar un projecte d’execució. Així mateix, des de la Direcció General d’Arts Visuals s’ha posat en marxa la licitació d’una anàlisi sectorial de les arts visuals fruit dels debats mantinguts amb el grup motor del CAC de Palma, que permetran explorar models de gestió per a aquest primer espai entre d’altres objectius.

Paral·lelament, el Consell de Mallorca està treballant en la redacció i execució del projecte de mobilitat en relació al nus de la Ma-20, que enllaça amb la carretera de Sóller i el carrer Alfons El Magnànim. I que afectarà als habitatges dels antics treballadors de la presó que s’hauran de tomar, és a dir, 828m2.

Truyol ha afegit que l’àrea treballa en col·laboració amb l’àrea de Cultura per tal de definir la futura licitació d’un concurs d’avantprojectes que inclourà fins a quatre lots:  redacció del projecte urbanístic de l’espai que ara el planejament ja preveu, redacció del projecte de rehabilitació de l’espai penitenciari, així com un projecte de gestió del Centre d’innovació cultural i creatiu, i per últim, la construcció dels habitatges assequibles.

“Optarem a la convocatòria dels Fons de Recuperació, Transformació i Resiliència que previsiblement es publicaran els propers mesos per tal de poder executar la licitació i l’obra. Estam parlant d’una inversió que sobrepassa la capacitat actual de l’Ajuntament de Palma, i el projecte contempla els objectius dels fons de recuperació Next Generation”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email