Palma, 30 de juny de 2021.- L’Ajuntament de Palma, el Govern de les Illes Balears i el Ministeri per a la Transició Ecològica han signat aquest dimecres el conveni de col·laboració per a l’execució i explotació de la nova depuradora de Palma. Amb aquest acord es formalitza el finançament de la nova depuradora, una inversió de 131 milions d’euros que anirà en un 80 per cent a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica, finançat mitjançant els Fons de Recuperació i Resiliència Next Generation, i 20 per cent a càrrec del Govern a través del cànon de sanejament.
En aquest conveni es recorda que l’ampliació i remodelació de l’EDAR Palma II va ser declarada d’interès general de l’Estat per Real Decret l’any 1993. L’actual infraestructura data dels anys setanta, ha quedat obsoleta després de més de quaranta anys de funcionament.
Una feina iniciada el passat mandat per Neus Truyol i Vicenç Vidal
De fet, i des del 2015, quan la regidora de MÉS-Estimam Palma Neus Truyol es va situar al capdavant d’Emaya, i en exercici dels principis de responsabilitat i transparència, a cada episodi de vessaments d’aigües mixtes a la mar, es tanquen les platges afectades per prevenció i salut pública, quelcom que no va ocórrer mai amb anteriors mandats del Partit Popular a l’Ajuntament de Palma, quan no s’informava a la ciutadania de la presència dels vessaments.
Així, i per tal d’evitar els vessaments a la mar i renovar la depuradora, obsoleta des de fa dècades per l’augment poblacional de la ciutat i l’illa, Emaya, amb Neus Truyol al capdavant, va exigir l’elaboració del projecte de renovació a l’Estat i va adquirir els terrenys per a poder construir la nova depuradora per un import de 3,1 milions d’euros. Durant aquest període, s’aconseguí iniciar la tramitació del projecte de la nova depuradora de Palma, amb l’elaboració dels estudis tècnics i la redacció del projecte d’aquesta infraestructura bàsica per Ciutat.
A més, Truyol, va realitzar també reunions a tots els nivells amb el Ministeri de Medi Ambient, obtenint el compromís de renovació de la depuradora per part del Govern espanyol, després de molts anys sense cap actuació per part de l’Estat i, al 2017, Truyol i el llavors conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, van signar un protocol d’inversions entre Palma i la Conselleria amb el que es va recuperar el cànon de sanejament, eliminat pel Partit Popular, per a un import de 35 milions d’euros.
La recuperació del cànon de sanejament per part de Truyol i Vidal durant la passada legislatura, va permetre l’adjudicació de les dues infraestructures que permetran reduir un 90% els vessaments d’aigües mixtes a les platges. Es tracta del nou col·lector i el dipòsit de laminació, les obres dels quals ja estan actualment en marxa.
D’acord amb l’avantprojecte, i tal com es recull al conveni, la nova depuradora comptarà amb:
- Línia d’aigua:
- Bombeig d’aigua bruta
- Pretractament
- Tractament primari amb procés físico-químic i decantació.
- Tractament biològic convencional amb eliminació de nutrients
- Decantació secundària
- Tractament terciària
- Dipòsit d’aigua tractada
- Línia de fangs: espessament, digestió anaeròbia en dues etapes, hidròlisi tèrmica i deshidratació en dues etapes.
- Línia de gas amb cogeneració.
- Tractament de retorns.
La capacitat de l’estació serà d’un cabal mitjà diari de 90.000 m3, amb capacitat per a puntes diàries de 135.000; d’aquesta manera es duplica la capacitat actual. Estarà formada per 4 mòduls que permetran fer aturades parcials per a tasques de manteniment.
Les noves tecnologies permetran també un funcionament molt més eficient des del punt de vista energètic. A més a més, posteriorment es comptarà també amb una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum per alimentar la planta.
Pel que fa a l’emissari, no és objecte del present conveni. Actualment s’està tramitant de forma paral·lela un avantprojecte per a la construcció d’un nou emissari submarí, pendent de la declaració d’impacte ambiental. EMAYA va presentar al·legacions perquè la longitud de l’emissari permetés superar la zona on es troba la posidònia, més enllà dels 30 m de fondària. Una vegada superada l’actual tramitació, la construcció del nou emissari serà objecte d’una addenda a conveni aprovat avui.
Pel que fa a altres continguts del conveni cal destacar que una vegada finalitzada l’obra de la depuradora, el Ministeri de Transició Ecològica transmetrà a EMAYA la titularitat de la infraestructura i la seva responsabilitat en l’explotació, gestió i manteniment. Així mateix, durant l’execució de l’obra EMAYA podrà exercir la codirecció del projecte amb ACUAES.
Pel que fa a la tramitació, una vegada finalitzada la tramitació de l’avantprojecte i la seva declaració d’impacte ambiental, es preveu que passat l’estiu s’inicia la licitació de la redacció del projecte i execució de l’obra, que es podria adjudicar en el primer semestre de 2022. Després de l’elaboració del projecte executiu, les obres podrien començar el 2023 per finalitzar el 2026.