Palma, 10 de juliol de 2021.- MÉS-Estimam Palma lamenta la ineficàcia del Govern en el desplegament de la pionera Llei autonòmica de l’Habitatge, aprovada fa tres anys. La formació ecosobiranista considera que la Llei és una de les més garantistes perquè converteix el dret a l’habitatge en un dret exigible i preveu una sèrie de mecanismes per facilitar l’accés a un habitatge digne a les persones que ho necessitin. Pel que si el Govern no en fa un desplegament exhaustiu haurà estat una oportunitat perduda per fer efectiu el dret a l’habitatge.
“Tenim una de les millors lleis, ara només falta que s’apliqui, i amb urgència davant la crisi social i econòmica sobrevinguda amb la pandèmia”, defensa Catalina Trobat, coordinadora general de l’Area de Benestar Social de l’Ajuntament, i afegeix que l’Ajuntament i l’àrea de Benestar Social que gestiona MÉS-Estimam Palma té la ferma voluntat política de donar resposta a l’emergència actual, fet pel qual hi inverteix gran part del seu pressupost cada any, i que ara s’ha incrementat exponencialment amb la pandèmia. Concretament, explica Trobat, l’àrea de Benestar ja duu invertits gairebé 6,7 milions d’euros en ajudes en el que duim d’any, dels quals el 41% és despesa per a emergències i suport l’habitatge, és a dir, 2.752.000 euros en només sis mesos.
Els serveis essencials de l’Ajuntament de Palma estan donant resposta econòmica a les urgències, mentre el Govern no aplica els mecanismes establerts a la llei autonòmica emparant-se en la manca de recursos
“Tot aquest temps que el Govern no està pagant les subvencions, són despeses que es transformen en urgències que estam assumint com a àrea de Benestar, amb un cost elevadíssim que no permet a les famílies sortir de la situació d’emergència, només les cronifica en una probresa i deute permanent”, assegura Trobat.
La coordinadora general de l’àrea de Benestar Social considera que l’esforç per crear nou habitatge públic és una acció de govern notable que tendrà els seus fruits en poc temps, “però necessitam actuar de forma immediata i urgent”. Per això, MÉS-Estimam Palma considera que les subvencions per a pagar el lloguer són un suport importantíssim per a moltes famílies, però si no arriben o van amb tan de retard, resulten totalment ineficients. I aboquen a moltes famílies a recórrer a l’administració municipal com a emergència que es converteix en cronificació de la pobresa.
“Necessitam un paquet d’ajudes eficients, àgils, menys burocratitzades i sobretot diligència en els pagaments. L’àrea de Benestar assumeix l’elaboració d’informes i certificats per a presentar posteriorment a l’IBAVI per a sol·licitar un habitatge o una ajuda. Això satura els nostres serveis que ja estan donant suport a les competències que són estrictament del Govern”, assegura Trobat.
L’àrea municipal de Benestar Social ja duu gastats gairebé 3 milions d’euros en els primers sis mesos d’enguany en ajudes econòmiques per habitatge, per a famílies i persones que tenen dificultats per cobrar l’Ingrés Mínim Vital o les subvencions del lloguer promeses pel Govern
Per la seva banda, el director general d’habitatge, Josep Maria Rigo, alerta que la pèrdua o impossibilitat d’accedir i mantenir un habitatge digne és la porta a l’exclusió social. “L’Oficina Antidesnonaments ha detectat casos d’inicis d’expedients de desnonament perquè els llogaters no poden pagar tot estar a l’espera de rebre l’Ingrés Mínim Vital o subvenció del Govern.
En aquest sentit, MÉS-Estimam Palma recorda que les competències municipals es limiten per llei a la resposta des les urgències, però l’actual situació de dificultat o exclusió dels habitatges de milers de famílies a Palma és una realitat cronificada que requereix mesures estructurals i ja previstes en la Llei autonòmica de l’Habitatge.
Així mateix, la formació ecosobiranista recorda que Mallorca té un 28% d’habitatges buits del total del parc d’habitatge existent, pel que considera que resulta indispensable aplicar eines de la Llei autonòmica de l’Habitatge com el tempteig i el retracte o la recuperació de pisos buits de grans tenidors. Així com també l’aprovació d’una llei estatal d’habitatge que permeti regular el mercat immobiliari de Palma, ja prou tensionat, a través de la limitació dels preus del lloguer.