Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

2021 un any històric d’ajudes al sector cultural de Palma: Cultura destina 600 mil euros per a reduir l’impacte econòmic que ha provocat la COVID al sector

Palma, 14 de juliol de 2021.- La Junta de Govern ha aprovat avui la convocatòria pública de subvencions destinada a reduir l’impacte econòmic i garantir el sosteniment del sector cultural afectat per la pandèmia de la COVID-19. Es tracta de la partida més important de la història: 600 mil euros, obtinguts gràcies a un conveni de l’Ajuntament amb el Consell de Mallorca i el Govern Balear. S’adrecen als espais culturals de Palma (400.000 euros) i als creadors i pimes del sector cultural amb seu social a Palma (200.000 euros). El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha dit “l’any passat engegàrem un Pla de Xoc per fer costat al sector cultural; enguany fem una passa més i consolidam el nostre compromís amb el paper que té la cultura en la nostra societat amb una línia d’ajudes històrica”.

La pandèmia de la COVID-19 ha generat una emergència sanitària a nivell global que ha afectat l’economia en tots els àmbits i, molt especialment el sector cultural, que, des de març del 2020, s’ha vist obligat a aturar en reiterades vegades la seva activitat o bé ha estat supeditat a forçoses restriccions constants. Segons el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras “va ser aleshores quan la regidoria va aprovar un Pla de Xoc per pal·liar-ne els efectes al sector. A dia d’avui encara es pateixen els efectes de la pandèmia, i és, precisament, amb la intenció de minimitzar al màxim les conseqüències econòmiques que la situació sanitària pugui deixar en l’ecosistema cultural de Palma, que la regidoria de Cultura engega aquestes mesures extraordinàries de suport al sector cultural dotades amb 600 mil euros”.

EL 2021, un any històric pel que fa a les ajudes al sector cultural

A aquesta línia extraordinària d’ajudes COVID per al sector s’hi sumaran tres línies d’ajudes més: una destinada a bandes i escoles de música i danses tradicionals, que també s’aprova avui en Junta de Govern, dotada amb 36.000 euros; una segona línia de suport a la producció i a l’activitat de dinamització cultural de la ciutat que disposarà de 100 mil euros i una altra a la qual s’hi podran afegir establiments culturals dedicats a la promoció, l’exhibició i/o el comerç cultural de caràcter privat, amb 150 mil euros a disposició. Aquestes dues darreres línies d’ajuda es preveu que es publiquin passat l’estiu.

“Amb tot, per al 2021 l’Ajuntament de Palma posarà a disposició del sector Cultural un total de 886.000 euros en ajudes. És una xifra històrica, que confirma el suport que la Regidoria ha demostrat des del principi en aquests moments difícils per als espais i creadors culturals de la Ciutat”, ha conclòs Noguera.

A qui van adreçades les ajudes?

 Aquest muntant d’ajudes es destinaran als espais culturals de Ciutat i també als creadors i pimes del sector amb seu social a Palma. Per als espais hi haurà disponible un muntant de 400 mil euros i per als creadors, 200 mil.

Les ajudes als espais culturals es distribueixen en les següents modalitats

A) ARTS EN VIU:

A.1. Sales de teatre, dansa, circ i altres disciplines de les arts en viu.

A.2. Sales de música en viu.

A.3. Espais independents de creació artística i cultural

B) COMERÇ CULTURAL:

B.1. Llibreries

B.2. Galeries d’art.

c. CINEMES

Sales de cinema amb 7 sales d’exhibició o menys.

* En qualsevol de les modalitats s’ha d’acreditar el funcionament estable i amb activitat del local o establiment durant l’any 2019, i que dins l’any 2021 estigui en actiu.

Els ajuts es distribueixen segons les dimensions dels espais de la següent manera:

  • Fins a 300m2: fins a 6000€
  • De 301 a 500m2: fins a 9.000€
  • De 501 a 800m2: fins a 12.000€
  • De 801 a 1.000m2: fins a 15.000€
  • Més de 1.000m2: fins a 36.000€

Quins són els requisits?

Els sol·licitants hauran d’acreditar almenys un dels requisits següents:

  • Que no hagi pogut exercir la seva activitat l’any 2020 durant un període superior a 4 mesos, a causa de les conseqüències derivades de la crisi sanitària de la covid-19.
  • Que hagi hagut de reduir l’aforament per mor de les restriccions sanitàries.
  • Que el volum d’ingressos obtinguts en el desenvolupament de la seva activitat empresarial durant el segon semestre de 2020 hagi estat almenys un 40% inferior en relació al volum d’ingressos del mateix període de 2019.

Les ajudes als creadors i pimes del sector cultural es divideixen en les següents modalitats.

  • Persones físiques, artistes i/o creadors del sector cultural (fins a 2.000 euros)
  • Entitats del sector cultural (fins a 4.000 euros)

Quins són els requisits?

A. Creadors del sector cultural:

  • Ser major de 18 anys.
  • Haver exercit alguna activitat professional durant l’any 2019, per compte propi o aliè, en el Règim Especial d’Artistes del Règim General de la Seguretat Social, per a activitats de les arts escèniques, arts visuals, música i d’altres activitats culturals, ja siguin artístiques, tècniques o de docència.
  • Els ingressos obtinguts durant l’any 2020 de la persona beneficiària no han de superar els 15.000€.

B. Pimes:

  • Que en els estatuts quedi indicat el caràcter cultural de l’entitat.
  • Estat donat d’alta a l’IAE en epígraf vinculat a la creació i activitat professional de l’àmbit cultural.
  • Que no hagi pogut exercir la seva activitat l’any 2020 durant un període superior a 4 mesos, a causa de les conseqüències derivades de la crisi sanitària de la covid-19.
  • Que hagi hagut de reduir l’aforament per mor de les restriccions sanitàries.

Com demanar les ajudes?

Tots aquells que hi estiguin interessats podran accedir a les ajudes a través del web www.palma.cat, on podran trobar el model de sol·licitud normalitzat. El termini per presentar les sol·licituds començarà a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria al BOIB i fins al 20 d’agost de 2021.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email