Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat crea un grup de treball dins el Consell de participació de l’àrea per col•laborar a definir el programa de rehabilitació i regeneració urbana als barris de Llevant de Palma

Palma, 24 de juliol de 2021.- El Consell Municipal de Model de Ciutat ha creat aquest divendres un grup de treball amb entitats socials i veïnals per analitzar i col•laborar en el projecte de rehabilitació de barris de Llevant. “Enfortim i fem madurar els espais de participació perquè els projectes són compartits i estretament vinculats a les entitats que representen la ciutadania. Amb ells compartim i definim objectius i necessitats”, ha remarcat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. En concret, aquest projecte té per objectiu la rehabilitació integral de Can Capes, Son Gotleu, La Soledat i Nou Llevant per garantir la igualtat d’oportunitats a la barriada.

El gerent del PMH-RIBA i director general d’Habitatge, Josep M Rigo, ha explicat la feina que s’està portant a terme en aquest projecte. En aquests moments, l’àrea està fent feina per preparar la proposta per optar al finançament provinent dels fons europeus Next Generation i està a l’espera que el Govern en convoqui la subvenció. “El que ja sabem és que el govern balear rebrà 28,3 milions d’euros per destinar a programes de rehabilitació d’edificis i volem aprofitar l’oportunitat per rehabilitar aquests barris mitjançant el disseny de programes d’ajuda, la creació d’una oficina de rehabilitació, actuacions de regeneració urbana que millorin la connectivitat dels barris i mesures de rehabilitació energètica, entre d’altres”, ha explicat avui Riera.

Recordar que el Consell Municipal de Model de Ciutat és un òrgan consultiu permanent d’assessorament i debat per definir els temes estratègics vinculats al model de ciutat. En formen part els partits polítics, persones de reconeguda vàlua i entiats socials com són la Fundació Ateneu Pere Mascaró, EAPN-Xarxa d’inclusió social, ARCA, JAM, Palma XXI, OCB, FAVV, GOB, Cercle d’Economia de Mallorca, COOAT i COAIB.

Programa de rehabilitació i regeneració urbana als barris de Llevant de Palma

Es tracta del Programa de rehabilitació i regeneració urbana dels barris de Llevant de Can Capes, Son Gotleu, La Soledat (Nord i Sud) i Nou Llevant. L’àmbit d’actuació comprén 156ha, una població aproximada de 30.000 habitants, i 1.824 edificis d’habitatges amb un total de 10.484 habitatges.  Els diagnòstics socials els cataloguen com a barris amb alta vulnerabilitat degut a diversos factors: habitatges en mal estat, elevat percentatge de població estrangera, amb baix nivell de renda, sense estudis, elevada taxa d’analfabetisme i atur. A més, cal apuntar que els habitatge d’aquests barris tenen una antiguitat mitjana de construcció de l’any 1956.

En el marc del Pla Estratègic de Ciutat, i en el Nou Pla General s’aposta per un planejament que protegeixi els barris i el paisatge urbà, i eviti la seva degradació. Per això, es proposa el Programa de rehabilitació i regeneració urbana als barris de Llevant i es basa en 4 actuacions:

1. Declaració de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR)

Contemplada en la Llei 5/2018 d’habitatge de les Illes Balears, es tracta d’un instrument administratiu innovador que permet l’aprovació de normes, plans i projectes de conservació i rehabilitació dels habitatges, així com permet exercir el dret de tempteig i retracte a favor de l’administració, i la creació d’un òrgan gestió per mobilitzar els sectors implicats.

2. Programa urbanístic

En segon lloc, es proposa el desenvolupament d’un programa urbanístic que ja s’està treballant i que preveu l’obertura de tres vials d’interconnexió que permetrien millorar la connectivitat entre els barris i dignificar els espais urbans. Concretament, la regidora ha exposat un dels eixos situat entre el carrer Caracas i carrer Barranquilla. Aquest eix es basa en un projecte de cooperació d’una unitat d’execució del PERI de La Soledat i que ja s’està tramitant d’acord amb l’IBAVI perquè permetrà una actuació de regeneració urbana i al mateix temps la construcció de més de 200 habitatges públics.

3. Programa de rehabilitació d’habitatges

En tercer lloc, s’aposta per un Programa de Rehabilitació d’Habitatges i en aquesta acció s’inclou la creació de programes de subvenció destinats a habitatges particulars, i la implantació d’una oficina de rehabilitació per ajudar, informar i assessorar els veïns. Aquesta mesura preveu beneficiar a 3.150 habitatges a través de diversos programes de subvenció i model de col•laboració público-privada com a models de negoci de col•laboració a gran escala a la zona de La Soledat Sud.

4. Eina GIS d’anàlisi de barris

Per últim, és important el desenvolupament d’un instrument d’anàlisi GIS que permeti disposar d’identificadors específics (pobresa, característiques dels habitatges, etc.) com a peça imprescindible de l’Observatori d’Habitatge i el disseny de Plans de Rehabilitació, a més de contribuir a l’objectiu de transició digital.

El pressupost estimat del projecte és de 22,8 milions d’euros, dels quals per al programa de rehabilitació se’n xifren 11 milions.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email