Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El pla de protecció des Jonquet preserva el barri d’operacions immobiliàries especulatives

Palma, 5 d’agost de 2021.- L’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, dirigida per Neus Truyol, posa en marxa una campanya informativa sobre les implicacions que té el Pla Especial de Protecció de El Jonquet, l’eina de planejament que va quedar aprovada definitivament el passat ple de novembre de 2020 després d’anys de tramitació.

“Aquesta figura de protecció patrimonial urbanística és històrica per al Jonquet i per a la ciutat, perquè permet blindar el barri tradicional davant possibles operacions immobiliàries de caire especulador que durant anys han amenaçat els veïns. El barri ja havia començat una transformació, però l’hem aconseguit aturar”.

La regidora ha visitat els vinils informatius que s’han instal·lat a l’edifici dels Rentadors del Jonquet juntament amb el dissenyador encarregat del disseny dels panells, Toni Sorell. Aquests acompanyen els ja existents, que commemoren la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) el novembre de 2009.

La campanya informativa es difondrà a través de fulls informatius, de contingut a la pàgina web i les xarxes socials, i de cara a la tardor la voluntat és oferir visites culturals guiades per explicar amb més detalls les implicacions del Pla Especial.

“Volem que la ciutadania entengui per què serveix aquesta eina urbanística, que ho puguem explicar en primera persona, i compartir amb la ciutadania l’estima cap al barri i el seu patrimoni cultural i urbanístic tan emblemàtic”.

La regidora exposa que les restriccions del PEP recullen les reivindicacions veïnals que durant anys han reclamant i que ara “han permès aturar desgavells urbanístics que pretenia el PP i l’ex batle Mateu Isern al capdavant. Hem escoltat la reclamació veïnal històrica i l’hem fet compatible amb el reconeixement dels drets dels propietaris dels solars. Han estat mesos de negociacions entre totes les parts, mesos de feina tècnica i tramitació administrativa per donar resposta a les exigències de les administracions que havien d’avalar el pla, com són la CBMA i Recursos Hídrics. Finalment, després de lluitar molt hem aconseguit el millor Pla Especial de Protecció per al barri, eliminant totalment les possibilitats de macroaparcament i edificació en primera línia”, explica la regidora Truyol.

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat recorda que els anteriors plans pretenien una desfiguració completa de la trama urbana del barri, permetien un creixement de l’edificabilitat, pretenien perforar el talús per instal·lar-hi un aparcament i un centre comercial. “Unes propostes sense cap sentit ni avalades tècnicament. Ara hem aconseguit protegir el gran balcó que té el Jonquet, amb alçades dels edificis que progressivament van augmentat segons s’allunyen de la mar, i creant nous espais lliures. Hem aconseguit una edificabilitat equilibrada i respectuosa amb la declaració de BIC”.

Concretament, la regidora fa referència als espais de devora el solar del Teatre Mar i Terra i el solar de Rentadors. A més, el PEP de El Jonquet regula els usos equilibrats entre barris i restaurants i la convivència veïnal amb una normativa de restricció de densitat que limita a 3 establiments cada 100 metres, similar a l’aprovada per Santa Catalina i els carrers per a vianants.

En relació als molins, el Pla Especial permetrà fer viable la rehabilitació dels molins, que podran convertir-se en habitatges o en restaurants, i per tant evitar més la seva degradació i recuperar-los com a elements patrimonials singulars del barri i la ciutat.

“Gràcies a les restriccions del PEP de El Jonquet s’han pogut aturar un parell de projectes que pretenien fer créixer el barri amb més hotels i altres operacions d’especulació immobiliària. Concretament, el bar Cuba va sol·licitar ampliar les seves instal·lacions en dos edificis continguts i el CGU ho va denegar perquè en aplicació del PEP els usos turístics es limiten als edificis catalogats, i aquests no ho eren”.

D’altra banda, la propietat d’un edifici amb ús residencial sol·licità un canvi d’ús a turístic i per ampliar l’edificabilitat dels solars. També va ser denegat en aplicació del PEP del Jonquet. 

“Estimam Palma, i per això la protegim i blindam el seu patrimoni urbanístic com és en aquest cas el barri de El Jonquet. I aquests casos en són el major exemple del que és capaç de fer una regulació urbanística que protegeix l’interès general i el patrimoni de la ciutat”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email