Palma, 8 de setembre de 2021.- Torna la Nit de l’Art, en la seva 25ena edició, amb el suport de la regidoria de Cultura, encapçalada per Antoni Noguera. En la seva 25a edició, la Nit de l’Art torna a fer de Palma una capital de l’art contemporani, mirant cap al futur i apropant l’art contemporani a la ciutadania. Les propostes de prop de 60 artistes omplen els espais de les galeries d’Art Palma Contemporani, Es Baluard Museu, la Fundació Miró Mallorca, el Centre de Cultura Sa Nostra, Caixa Forum Palma, Can Balaguer, el Casal Solleric i Baró a Palma, a més de les exposicions que es poden veure al CCA Andratx i a la Galeria Major a Pollença.
Les galeries i espais adherits han apostat notablement per artistes de les Illes Balears i noms que, en el cas de les galeries, han format part de la seva trajectòria durant anys. Cal assenyalar doncs les individuals dedicades als artistes Pep Girbent (Sòller, 1966) i Carles Congost (Olot, 1970) a Horrach Moyà, Bernardí Roig (Palma, 1965) i Marcelo Viquez (Montevideo, 1971) a Kewenig, i Luis Gordillo (Sevilla, 1934) a la Galeria Maior. En el panorama internacional, destaca l’artista mexicà José Dávila; la proposta de la parella artística formada per Alicja Kwade (Katowice, 1979) i Gregor Hildebrandt (Bad Homburg, 1974), que s’exposa a la Galeria Pelaires, així com l’exposició de la col·lecció del National-Bank al CCA Andratx, amb grans figures de l’art contemporani com Joseph Beuys, Stephan Balkenhol, Jörg Immendorff, Katharina Grosse o Markus Lüpertz. També hi són molt presents les dones artistes, amb individuals de Bel Fullana (Son Carrió, 1985) a la Galeria Fran Reus, Marta Pujades (Palma, 1990) a la Galeria Xavier Fiol, Beth Letain (Canadá, 1976) a L21, Laura Marte (Barcelona, 1976) al Casal Solleric, Elena del Rivero (Valencia, 1949) i Lara Fluxà (Palma, 1985) a Es Baluard Museu.
L’art contemporani es podrà gaudir fins i tot més enllà de les sales d’exposicions, amb propostes com la instal·lació “Joie de vivre” de Bernardí Roig al pati de Sant Francesc Hotel Singular, l’escultura “Usagi Kannon” de Leiko Ikemura al Parc de la Mar, la peça “Fuerzas opuestas” de José Dávila al Moll Vell i les converses que portarà Marcelo Viquez a Ciutat sota el títol “3 barrios 3.”
Del 16 al 19 de setembre
La Nit de l’Art començarà el dijous 16 de setembre i s’estendrà al llarg del cap de setmana, oferint al públic assistent les exposicions i activitats associades. Entre les activitats cal destacar la xerrada que organitza el National-Bank en relació a l’exposició de la seva col·lecció al CCA Andratx, amb la participació dels artistes Cristina Lucas, Pia Fries, Thomas A. Lange, Markus Lüpertz, Fernando Sánchez Castillo i el comissari Walter Smerling. La trobada tendrà lloc a la Galeria Pelaires el divendres 17 a les 18h.
Un any més, Art Palma Contemporani lluita per apropar l’art al públic i dona un impuls a un programa d’intermediació que abastarà totes les propostes que formen part del programa oficial. Articulat en base a diferents itineraris i amb un format de visita dialogada, es realitzarà un acompanyament per a totes i tots aquells que vulguin conèixer els diferents projectes que componen aquesta Nit de l’Art. Amb aquesta activitat, Art Palma Contemporani i Fundación ARCO, en col·laboració amb els ajuntaments de Palma, Andratx i Pollença, reafirmen el seu compromís amb la ciutadania, amb una decidida voluntat d’apropar la creació contemporània a totes aquelles persones interessades en l’art més actual. Les visites són de caràcter gratuït i les inscripcions es podran fer a la web www.artpalmacontemporani.com.
Per acabar, cal assenyalar la presència de professionals internacionals que viatjaran a Palma amb motiu de La Nit. Són la comissària Marina Fokidis (Atenes); la directora del MAZ Museo (Zapopan), Viviana Kuri (Guadalajara, Mèxic); el responsable d’Art Viewer, Federico Akal (Jerez de la Frontera); el comissari independent, Domenico Bianchi (Milà); i el responsable del departament d’obres en paper i edicions del Pompidou, Jonas Storsve (París).
La Nit de l’Art continua sent possible un any més gràcies a la implicació d’institucions i col·laboradors.