Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cultura visibilitza la Cultura jueva aquest mes de setembre i octubre

Palma, 9 de setembre de 2021.- La Regidoria de Cultura i Benestar Social organitza un any més un programa d’activitats per donar suport a la investigació i difusió de la Cultura Jueva a Palma durant els mesos de setembre i octubre. El coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras, els representants de Limud Mallorca, Mariano Valdés i Daniel Rotstein, la presidenta de l’Institut de Relacions Balears-Israel, Jaqueline Tobias, el president de Memòria al Carrer, Albert Bonnín, la historiadora Laura Miró, el president d’Arca Llegat jueu, Manel Quadreny, la representant d’Iguana Teatre, Carme Planells, i la vocal del Col·legi Oficial de Guies turístics de les illes, Adriana Blascikova, han presentat avui aquest nou cicle a Can Oms.

Dins de la història recent de Palma, el primer diumenge de setembre se celebrava la Jornada Europea de Cultura Jueva, conjuntament amb un bon grapat de ciutats europees. Al llarg dels anys el creixement de l’oferta d’activitats i la seva acceptació ha estat tan gran per part de la ciutadans i visitants de Palma, que  la Jornada va esdevenir mensual. En l’edició d’enguany el Mes de Cultura Jueva s’estendrà fins al mes i mig al calendari. “Aquest és un programa important per a la memòria històrica de la nostra ciutat, especialment per explicar la identitat xueta, tan maltractada durant segles”, ha explicat Contreras.  “Aquest cicle no seria possible sense la participació i compromís d’entitats i col·lectius de vocació xueta i jueva de Palma”.

Del 14 de setembre al 31 d’octubre la cultura jueva serà la protagonista a Ciutat a través de tot un programa d’activitats que inclourà conferències, visites guiades, cinema documental, representacions teatrals, presentacions de llibres i celebracions tradicionals.

Enguany la cita inclourà un Cicle sobre “El món jueu i el cinema”, visites guiades al Call Jueu de Palma; presentacions de llibres, jornades de portes obertes a la Sinagoga de Palma, celebracions de la festa tradicional jueva (sukkot); representacions teatrals i un cicle de cinema documental i de ficció sobre el món jueu. S’hi podran veure els films La Barrera invisible, Indignación, ¿Podrás perdonarme algún día? i Homicidio.

Aquest és el calendari d’activitats:  

  • Dimarts 14 de setembre: Cicle ‘El món jueu i el cinema’. Teatre Municipal Catalina Valls, 20:00 h: ‘La barrera invisible’ (Gentleman’s Agreement), Elia Kazan (Estats Units, 1947). 
  • Diumenge 19 de setembre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en castellà, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
     
  • Dimarts 21 de setembre: Cicle ‘El món jueu i el cinema’. Teatre Municipal Catalina Valls,  20:00 h: ‘Indignación’(Indignation), James Schamus (Estats Units, 2016). 
     
  • Dijous 23 de setembre: presentació del llibre La qüestió xueta surt de l’illa (2021) de la historiadora Laura Miró Bonnín, a la Biblioteca de Cort a les 19: 00 
     
  • Dijous 23 de setembre: Celebració del Sukkot (festà tradicional jueva) i visita amb i activitat a una sukkà (cabana). Can Oms 18:00 h: xerrada ‘La presència de l’Etrog a Mallorca. Presència, usos, costums i decadència del poncemer (Citrus mèdica)’ a càrrec de Pinhas Ben Abraham (Toni Piña). 
     
  • Divendres 24 de setembre: Celebració del Sukkot (festà tradicional jueva) i visita amb i activitat a una sukkà (cabana). Can Oms 18:00 h: Jasmina Petrovic canta compositors jueus.  
     
  • Dissabte 25 de setembre: Celebració del Sukkot (festà tradicional jueva) i visita amb i activitat a una sukkà (cabana).  Can Oms, 18:00 h: xerrada ‘Israel-Palestina: un conflicte etern. Desafiaments per a una pau duradora a l’Orient Mitjà’, a càrrec de Juan Antonio Caldes Rodríguez. 
     
  • Diumenge 26 de setembre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en anglès, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
     
  • Diumenge 26 de setembre: Jornades de portes obertes a la sinagoga de Palma (Monsenyor Palmer, 3) de 10 a 12 hores. Més info: www.cjib.es 
     
  • Diumenge 26 de setembre: representació de l’obra teatral ‘Fils de vida’ d’Iguana Teatre. Teatre del Mar, 19:00. Preu: 2 euros. 
  • Dimarts 28 de setembre: Cicle ‘El món jueu i el cinema’. Teatre Municipal Catalina Valls, 20:00 h: ‘¿Podrás perdonarme algún dia?’ (Can You Ever Forgive Me?), Marielle Heller (Estats Units, 2018). 
     
  • Dijous 30 de setembre: Celebració del Sukkot (festà tradicional jueva) i visita amb i activitat a una sukkà (cabana). Can Oms 18:00 h: xerrada ‘Qué és i perquè es celebra Sukkot’, a cárrec de Shaul Shacham (judaisme i medi ambient). 
     
  • Divendres 1 d’octubre: Celebració del Sukkot (festà tradicional jueva) i visita amb i activitat a una sukkà (cabana). Can Oms 18:00 h: recital de música jueva amb Lorena Bonnín (cantant) i Carles Bonnín (pianista). 
  • Dissabte 2 d’octubre: Celebració del Sukkot (festà tradicional jueva) i visita amb i activitat a una sukkà (cabana). Can Oms 18:00 h: recital de poesies de Paul Celan, poeta jueu, a càrrec d’Arnau Pons.
  • Diumenge 3 d’octubre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en castellà, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
     
  • Dimarts 5 d’octubre: Cicle ‘El món jueu i el cinema’. Teatre Municipal Catalina Valls,  20:00 h: ‘Homicidio’ (Homicide), David Mamet (Estats Units, 1991). 
     
  • Diumenge 10 d’octubre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en anglès, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
  • Diumenge 10 d’octubre: Jornades de portes obertes a la sinagoga de Palma (Monsenyor Palmer, 3) de 10 a 12 hores. Més info: www.cjib.es 
     
  • Diumenge 17 d’octubre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en castellà, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
  • Dimarts 19 d’octubre: Cicle de cinema documental sobre el món jueu. Teatre Municipal Catalina Valls, 20:00 h: ‘Ben Gurion Epilogue’. 
     
  • Dissabte 24 d’octubre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en anglès, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
     
  • Dimarts 26 d’octubre: Cicle de cinema documental sobre el món jueu. Teatre Municipal Catalina Valls, 20:00 h: ‘Xueta Island’. 
     
  • Dissabte 31 d’octubre: 2 visites guiades al Call jueu de Palma, en català i en castellà, a càrrec del Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears. 
     
    Totes les activitats són gratuïtes per al públic assistent. Excepte un preu simbòlic de 2 € per a la funció teatral. 


Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email