Palma, 16 de setembre de 2021.- L’Ajuntament de Palma recorrerà la sentència del Tribunal de Justícia de les Illes Balears que anul·la la zonificació feta pel consistori que regula les estades turístiques en habitatges. Així, els serveis jurídics presentaran un recurs de cassació. Cal tenir en compte que el PIAT aprovat pel Consell ja preveu aquesta possibilitat i garanteix que es mantingui la prohibició del lloguer turístic a plurifamiliars, passi el que passi amb la zonificació feta per Cort.
La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha valorat que “la sentència desprotegeix la ciutadania, té un caràcter marcadament neolliberal i desreguladora”. Ha afegit que la regulació “ serveix per aturar la dinàmica especuladora del mercat immobiliari que allunya l’habitatge del seu objectiu i el converteix en un negoci”. La regidora ha conclòs que “seguirem fent feina per garantir el dret a l’habitatge, evitar l’especulació immobiliària i posar límits a la turistització”.
Neus Truyoll: “la sentència desprotegeix la ciutadania, té un caràcter marcadament neolliberal i desreguladora. Seguirem fent feina per garantir el dret a l’habitatge, evitar l’especulació immobiliària i posar límits a la turistització”.
La zonificació adoptada per Palma neix d’una demanda social i una preocupació global generada per les dificultats per accedir a un habitatge, agreujada per l’evolució exponencial del lloguer turístic a Palma. Va ser aprovada pel consistori el juliol de 2018 i estableix la prohibició del lloguer turístic en habitatges plurifamiliars a tot Palma, una mesura que vol a millorar les condicions d’accés a l’habitatge per a les veïnes i veïns de Palma i, també, assegurar la bona convivència entre el resident i el turista, i garantir l’accés a l’habitatge per part dels ciutadans i ciutadanes.
Garantia
El PIAT del Consell permet mantenir la proposta de zonificació a Palma. A la redacció del PIAT ja es va preveure la possibilitat d’una sentència desfavorable i inclou un règim transitori. Així, a la seva addicional 12.3 assenyala que, en cas que caiguessin les zonificacions provisionals, s’estableix un règim transitori fins la zonificació definitiva. En aquest punt, s’apunta que només es permeten fer lloguer vacacional a places unifamiliars, aïllats, entre mitgeres o pariats, és a dir, manté la zonificació adoptada per Palma. Actualment, no hi ha cap via judicial contra el PIAT. La norma del Consell va ser recorreguda, però el TSJIB la va avalar l’abril de 2021.
L’Ajuntament recorrerà la sentència del TSJIB que anul·la la zonificació a Palma, que no és ferma ni d’aplicació, i presentarà un recurs de cassació.
Paral·lelament la llei 2/2020 (de simplificació administrativa durant la COVID) prohibeix tot el lloguer vacacional a Palma fins al 31 de desembre de 2021. Per tant, tant si es manté la zonificació feta per l’Ajuntament com si decau, el PIAT empara les normes establertes a Palma, que no permeten el lloguer turístic a plurifamiliars.
Context
El lloguer turístic no ha estat mai permès a Palma, fins i tot abans de l’aprovació de la llei de turisme. La zonificació era una obligació imposada per la pròpia llei turística. La modificació de la Llei de Turisme i el decret posterior aprovats el 2017 van marcar el camí que havia de seguir l’Ajuntament per delimitar les zones aptes per a la comercialització d’Estades Turístiques.
El PIAT del Consell empara la normativa municipal ja que inclou una addicional que, en previsió d’una sentència desfavorable, manté el lloguer vacacional a unifamiliars, aïllats, entre mitgeres o pariats.
La Federació d’Associacions de Veïns va impulsar una proposta legislativa popular aprovada en sessió plenària el 27 de juliol de 2017. La motivació de l’expedient i la resolució final de regulació del lloguer turístic es basen en informes tècnics i en l’interès general.
La regulació del lloguer turístic restrictiu a Palma és imprescindible per l’emergència habitacional que viu Ciutat. Posar límits al preu del lloguer turístic també és una eina per reduir l’escalada de preus de l’habitatge i per tornar a posar al mercat de lloguer de llarga estada pisos i cases. Si la situació econòmica ja era complicada abans del COVID, ha empitjorat amb la pandèmia. Moltes famílies ja tenien dificultats per pagar els preus del mercat de lloguer i aquesta situació s’ha agreujat.
Paral·lelament la llei 2/2020(de simplificació administrativa durant la COVID prohibeix tot el lloguer vacacional a Palma fins al 31 de desembre de 2021.
Palma és la capital on més ha augmentat el preu del lloguer els darrers anys, en concret un 50% entre el 2013 i el 2019 segons el Banc d’Espanya. El nivell d’execucions de desnonament per lloguer segueixen molt altes: 60 al mes, que representen gairebé 2 al dia.
Les persones en situació de vulnerabilitat són les que pateixen especialment aquestes dificultats: l’Ajuntament de Palma i l’àrea de Benestar fa feina a les totes perquè ningú no quedi enrere. En el que portam d’any s’han destinat 3 milions 560 mil euros en ajudes per a l’habitatge que han arribat a 6.350 famílies. L’habitatge representa el 40 per cent de les ajudes que atorga el consistori.