Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat incrementa un 200% les sancions imposades en un any

Palma, 28 de setembre de 2021.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha fet balanç avui de les sancions interposades pel departament de Disciplina urbanística els primers sis mesos de l’any. De gener a juny d’enguany s’han interposat 105 sancions, per un import total de gairebé 4.440.000 euros. Durant tot l’any 2020 se n’imposaren 104 per un muntant superior a 1.170.000 euros. Això vol dir que l’import de les multes en aquest mig any és un 500% superior al del 2020 i si ens referim al nombre de sancions també és força superior, un 200%. “Els temps estan canviant i les xifres així ho demostren”, ha sentenciat Truyol.

Aquest canvi és possible gràcies a un canvi normatiu autonòmic impulsat per l’àrea de Model de Ciutat, a més de canvis en l’organització interna del departament de Disciplina urbanística. A principis d’enguany la modificació de la llei urbanística 2/2021 que introdueix que l’exoneració per a pagament de multes per infraccions urbanístiques passen d’un 95 a un 50%.

També augmenten les ordres de demolició acatades que passen de 61 en tot el 2021 a 45 en només sis mesos

D’altra banda, l’àrea ha posat en marxa el servei de multes coercitives quan els sancionats no restauren la legalitat o efectuen la demolició dictada. Si no s’executa en el termini concedit (que sol ser de dos mesos) l’Ajuntament pot

interposar fins a 12 multes del 10% del valor de l’obra. En haver passat aquest període l’Ajuntament sol·licita l’execució subsidiària i passa el càrrec al propietari.

D’altra banda, de gener a juny, s’han acatat 45 ordres de demolició. Es tracta dels casos en què els infractors retiren voluntàriament les obres fetes sense llicència. Aquesta xifra també és superior a la del 2020, quan en tot l’any se n’executaren 61.

Neus Truyol: els temps estan canviant i les xifres així ho demostren. No hi ha un afany recaptatori però sí cal que els infractors sàpiguen que infringir la llei no surt gratis”

“Darrere aquestes xifres no hi ha un afany recaptatori, sinó de fer complir les normes que entre tots ens hem marcat. Durant molt de temps sortia gratis no complir amb la normativa urbanística i aquesta situació s’havia de revertir. Això és només el principi perquè de ben segur que a poc a poc s’anirà respectant més aquesta qüestió”, ha dit la regidora.

El cas concret d’una casa il·legal a Son Olivaret

Truyol ha posat com a exemple la demolició d’una casa il·legal de Son Olivaret, que ha demolit la mateixa propietat per a evitar la imposició de multes coercitives.

El gener del 2021 els zeladors municipals van detectar la realització d’un habitatge de planta baixa de 83 m2 quadrats i planta pis de 26m2. El febrer d’enguany es va iniciar un expedient de disciplina amb audiència prèvia a l’ordre de demolició. En aquest expedient es va informar a la propietat que en cas de no procedir a la demolició de l’immoble amb l’ordre de demolició, s’imposarien multes coercitives fins a obtenir la total demolició. El mes de juny la propietat presentà el projecte de restabliment de la legalitat urbanística infringida.

Aquest mateix mes de setembre els zeladors han pogut comprovar la total demolició de l’habitatge

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email