Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Aquest divendres torna el PalmaFolk a Palma

Palma 13 d’octubre de 2021.- La regidoria de Cultura ha presentat avui el PalmaFolk d’enguany que arrenca aquest divendres. Es tracta d’un cicle que posa en valor la música d’arrel i que inclourà 4 concerts d’aquí al gener. Gatzara Quartet arriba aquest divendres al Teatre Mar i Terra de Palma a les 20h del vespre. “En un món cada vegada més globalitzat i interconnectat, les músiques i cultures populars i tradicionals esdevenen un eix vertebrador i de canvi dinàmic de la societat, tant pel seu paper de reconeixement i projecció identitatri, com pel seu poder integrador d’aquelles persones nouvingudes que, al seu torn, aporten les seves pròpies músiques i cultures a la societat d’acollida”, ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

La música Gnawa té les seves arrels al Marroc, l’imperi mandinga,  Mali i altres  països  de  l’Àfrica  occidental, i va ser  portada pels  esclaus arribats  al Marroc que van  viatjar amb  la seva herència musical  i  les  seves creences, la mescla de les quals es va  convertir en cerimònies de tràngol per a curar i sanar l’ànima. Gatzara  Quartet  incorpora tota  aquesta  tradició  a les  músiques d’herència  africana  que van  germinar en els  Estat  Units, el Jazz, el Funk, i el  Groove  en general,  que  són amanits amb les  melodies  de vents provinents de diversos llocs del món,  i  les  lletres  en  Àrab enriquides amb les llengües ancestrals dels Fula, Bambra i Haussa.

El  segon dels concerts tendrà lloc divendres 3 de desembre a la mateixa hora i també al Mar i Terra de Palma. Serà La Gravetat de Coulomb, música popular catalana de nova creació. La formació parteix dels sons tradicionals com el flabiol, l’acordió diatònic o el clarinet baix, però no defuig jugar amb altres sonoritats tot incorporant instruments de percussió, pedals o noves harmonies que ens hi permetin empatitzaren ple segle XXl.

Així doncs, els pasdobles, balls plans, boleros o rumbes prenen de nou el protagonisme amb un so cuidat i cru a la vegada permetent sentir l’essència del que ballaven els nostres avis però, sense la pols dels anys.

Dia 23 de desembre serà el torn de la cançó popular mallorquina. Posidònia canta nadales, a la mateixa hora i el mateix escenari. Posidònia és una proposta musical que pren com a punt de partida la música popular de les Illes Balears. És un viatge, entre el conegut i la sorpresa, que sura a l’infinit musical entre el folk i la música mediterrània fins a arribar a cançons de creació pròpia i poesia musicada. L’objectiu d’aquest grup és mantenir viva la música pròpia de les Illes, respectar les seves arrels i donar-la a conèixer a tot el món, però, amb un enfocament actual, renovador, creatiu i contemporani.

En aquest concert la banda mallorquina liderada per la cantant, compositora i violinista Marta Elka, ens presenta “Sonen les campanes!” el seu projecte per compartir Nadal a través de la música i les nadales. Amb allò que acosta al que tenim en comú, fora de les festes comercials, l’esperit de Nadal, la il·lusió dels infants, la unió i el retrobament de les famílies. Un concert fet de temes populars de tradició catalana, altres populars de les illes Balears, d’altres més internacionals i també nadales de nova creació.

Taifa, rock fusió flamenc-Marroc,tanca el cicle el 21 de gener. Els mallorquins TAIFA interpreten la seva música on fusionen flamenc amb músiques del Magreb partint del so dels instruments tradicionals. És, sense cap mena de dubte, una de les propostes més genuïnes del panorama musical actual, i probablement, de les més desconegudes de la nostra illa, donat que s’han prodigat més en escenaris i festivals del Marroc, que de casa nostra.

El PalmaFolk també inclou tallers professionals dirigits a músics. Seran els dies 18 i 25 de novembre i 2 i 9 de desembre de 2021. Xeremies: manipulació i afinació de l’inxa de les xeremies. A càrrec de Càndid Trujillo i Los sonidos posibles: una guia per a la producció musical, a càrrec de Diego Andrés Iribe “Simone Cv”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email