Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS-Estimam Palma denuncia que les ajudes de lloguer de l’IBAVI arriben tard i exclouen la població més vulnerable

Palma, 16 d’octubre de 2021.- MÉS-Estimam Palma denuncia que la convocatòria d’ajudes econòmiques de lloguer de l’IBAVI exclou la població més vulnerable a l’exigir, com a requisit d’accés, que s’estigui al corrent del pagament de les rendes del lloguer en el moment de sol·licitar l’ajuda. A més, la formació ecosobiranista lamenta també que les ajudes de l’IBAVI arriben tard i reclama la necessitat d’una major coordinació entre administracions, el desplegament de la Llei d’Habitatge de les Illes Balears i l’adopció de mesures valentes com la regulació dels preus del lloguer per part del Govern espanyol, per tal de poder fer efectiu el dret a l’habitatge.

L’article 1 de la convocatòria d’ajudes al lloguer de l’IBAVI estipula que les ajudes tenen per objecte “facilitar el gaudi d’un habitatge destinat a domicili habitual i permanent en règim de lloguer, a sectors de població amb escassos recursos econòmics”. Tanmateix i tot i perseguir aquesta finalitat, la convocatòria exigeix com a requisit d’accés estar al corrent del pagament de les rendes del lloguer en el moment de la sol·licitud.

MÉS-Estimam Palma lamenta també que les ajudes de l’IBAVI arriben tard i reclama la necessitat d’una major coordinació entre administracions, el desplegament de la Llei d’Habitatge de les Illes Balears i l’adopció de mesures valentes com la regulació dels preus del lloguer per part del Govern espanyol, per tal de poder fer efectiu el dret a l’habitatge.

En aquest sentit, la coordinadora general de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament, Catalina Trobat, recorda que “és sabut que la crisi econòmica actual i la manca de parc públic d’habitatge agreugen el problema, però resulta paradoxal que la convocatòria de l’IBAVI exclogui, precisament, a les persones que més dificultat tenen per pagar el lloguer”.

De fet, sobre el requisit demandat per part de l’IBAVI, la coordinadora de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Palma recorda que “qui està al corrent de pagament de les despeses de lloguer és, precisament, qui les pot pagar, i que les persones vulnerables, aquelles que tenen insuficiència d’ingressos, són les no poden fer-ho”. Trobat, a més, afegeix que l’Ajuntament i l’àrea de Benestar Social que gestiona MÉS-Estimam Palma continua cobrint aquesta realitat sense ajuda ni finançament específic.

Concretament, explica Trobat, l’àrea de Benestar ja duu invertits en el que duim d’any més de quatre milions d’euros en pagament de rebuts pendents de lloguer o suport a l’habitatge. “Les persones vulnerables que necessiten ajuda per pagar el lloguer i evitar desnonaments, una vegada més, queden al marge de les ajudes de la Conselleria d’Habitatge que és qui en té la competència, tal i com preveu la Llei de l’Habitatge de les Illes Balears”, lamenta la coordinadora de l’Àrea de Benestar Social.

L’àrea municipal de Benestar Social ja duu gastats més de quatre milions d’euros en el que duim d’any en ajudes econòmiques per habitatge, i ho haurà de seguir fent perquè aquesta convocatòria exclou la població més vulnerable, la que precisament més ajuda de l’administració necessita

Per aquest motiu, des de MÉS-Estimam Palma reclamen un canvi de prioritats en les ajudes, una major coordinació entre administracions i el desplegament de la pionera Llei de l’Habitatge de les Illes Balears, aprovada fa tres anys.

“Necessitam un paquet d’ajudes eficients, àgils, menys burocratitzades i sobretot que incloguin les persones més vulnerables i la diligència en els pagaments”, assegura Trobat.

Per la seva banda, el director general d’habitatge, Josep Maria Rigo, alerta que la pèrdua o impossibilitat d’accedir i mantenir un habitatge digne és la porta a l’exclusió social. “L’Oficina Antidesnonaments ha detectat casos d’inicis d’expedients de desnonament perquè els llogaters no poden pagar tot i estar a l’espera de rebre l’Ingrés Mínim Vital o la subvenció del Govern”.

La formació ecosobiranista lamenta que l’ineficàcia i falta de desplegament de la Llei d’Habitatge de les Illes Balears ofega els ajuntament, com el de Palma.

En aquest sentit, MÉS-Estimam Palma recorda que les competències municipals es limiten per llei a la resposta des les urgències, però l’actual situació de dificultat o exclusió dels habitatges de milers de famílies a Palma és una realitat cronificada que requereix mesures estructurals i ja previstes en la Llei autonòmica de l’Habitatge.

Finalment, i tot i que MÉS-Estimam Palma assegura que la poca informació de què es disposa no permet ser optimistes respecte a la futura llei estatal d’habitatge, la formació ecosobiranista reclama al Govern espanyol la regulació del mercat immobiliari de Palma, ja prou tensionat, a partir de la limitació dels preus del lloguer.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email