Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El contenidor marró s’implanta a 21 barriades de Llevant, Litoral i Pla de Sant Jordi

Palma, 20 d’octubre de 2021.- EMAYA inicia la implantació del contenidor marró per a la recollida selectiva de matèria orgànica als barris de Llevant (en aquells que encara no s’havien instal·lat a fases prèvies) i als barris de Litoral i el Pla de Sant Jordi, arribant així a un total de 21 barris més, que se sumen als 52 on ja estava implantada.

D’aquesta manera, un total de 73 barris de Palma, amb una població de gairebé 390.000 habitants, aproximadament el 90% de la població, ja comptaran amb la recollida de la fracció orgànica. La matèria orgànica suposa entre el 35 i el 50 % dels nostres residus domèstics i la seva recollida selectiva per elaborar compost és imprescindible per assolir les fites de reciclatge establertes a la legislació autonòmica i europea.

Nova implantació del contenidor marró

Els nous barris on es realitzarà aquesta recollida a la zona de Llevant són Marquès de la Font Santa, els Hostalets, Son Fortesa (Sud), Pere Garau, Son Canals, Can Capes, Son Gotleu, la Soledat (Nord), la Soledat (Sud), Foners i Nou Llevant. Aquests contenidors s’instal·laran entre el 18 i 28 d’octubre.

A Litoral i Pla de Sant Jordi (al Molinar, el Coll d’en Rabassa, Can Pastilla, les Meravelles, l’Arenal, el Pil·larí, Son Ferriol, l’Aranjassa, Sant Jordi i la Casa Blanca) la implantació es farà entre el 28 d’octubre i el 9 de novembre.

En aquestes barriades s’implantaran entre dia 18 d’octubre i dia 9 de novembre un total de 130 contenidors marrons. Es tracta de contenidors de 2.400 litres, identificats amb el color marró per al dipòsit de la matèria orgànica i de recollida de tipus lateral. Són contenidors tancats, que s’obrin amb la targeta ciutadana per tal d’assegurar-ne un bon ús i per poder implantar en el futur un sistema de tarifa justa de tractament de residus.

La recollida de matèria orgànica, a l’abast del 90% de la població de Palma

Amb aquesta nova implantació s’arriba ja a tots els barris que compten amb sistema de contenidors de recollida lateral. Els 21 barris nous se sumen als 41 on ja està implanta aquest tipus de contenidor, en diverses fases des de 2018.

Palma tendrà un total de 511 contenidors marrons de recollida lateral, que se sumen a la recollida de matèria orgànica que es realitza també amb el sistema de recollida selectiva mòbil a 10 barris del centre històric, i la recollida que es realitza a Son Sardina en contenidors petits. D’aquesta manera, la separació de la matèria orgànica està ja a l’abast d’uns 390.000 habitants, el 90 % de Palma.

Així mateix, el centre històric, Litoral, alguns mercats i polígons industrials, compten amb recollida porta a porta específica per a generadors singulars (restauració, hoteleria, supermercats, empreses de càtering…).

Amb tots aquests sistemes de recollida, l’any 2020 es varen recollir unes 2.000 tones de matèria orgànica. Això va suposar una reducció important en relació a 2019, un any de rècord en el qual es va arribar a les 4.000 tones. Gairebé la meitat procedien dels sectors de la restauració i l’hoteleria, per aquest motiu durant 2020 la reducció ha estat considerable. En qualsevol cas, mereix destacar, més enllà de la quantitat, la qualitat elevadíssima de la matèria orgànica recollida, gairebé d’un 99%. La qualitat és molt important perquè aquests residus es puguin aprofitar per a l’elaboració de compost per a l’agricultura i jardineria.

Campanya d’informació i sensibilització

Aquest mes d’octubre ha començat la campanya d’informació i conscienciació als barris on s’implanta ara la recollida de matèria orgànica. És una campanya de proximitat, a nivell de carrer, a càrrec de l’equip d’educació ambiental d’EMAYA. Es distribueix material informatiu, així com poals i bosses per a facilitar la separació de la matèria orgànica. EMAYA en tindrà punts informatius en aquests barris i realitzarà xerrades. A més hi haurà opis i cartells informatius i es difondrà la informació a través del web, xarxes socials, associacions de veïns i altres entitats.

Objectiu: 50% de recollida selectiva

La nova implantació de contenidors a tota la ciutat permetrà sens dubte un increment considerable de la quantitat de matèria orgànica recollida a Palma, i d’aquesta forma contribuir a l’objectiu de recollir de forma selectiva el 50% dels residus (actualment la recollida selectiva al conjunt de la ciutat és del 26%). D’aquesta manera Palma podrà complir amb els objectius marcats per la normativa estatal i europea i la Llei balear de residus. La recollida de matèria orgànica suposa també uns importants beneficis ambientals, per l’elaboració de compost, la reducció de residus a incinerar o abocar, així com beneficis econòmics per la reducció de costos d’incineració

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email