Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Les Biblioteques Municipals seran accessibles i inclusives gràcies a la col·laboració de CaixaBank i Fundació “la Caixa”

Palma 17 de novembre de 2021.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la directora General de Cultura i Comunitat, Tina Codina i la coordinadora de biblioteques, Margalida Plomer, acompanyats de  Diego Riera, Responsable d’Acció Social de CaixaBank a les Illes Balears; Sebastià Ribot, director de l’Oficina de Colon i Joana Maria Gelabert, tècnic d’acció social Caixabank a Balears han presentat avui el projecte “Biblioteques Obertes per a Tothom”, amb l’objectiu de fer-les més accessibles i inclusives.

“Tenim un repte: fer accessible la cultura a tota la ciutadania, superant les barreres físiques, mentals, socials o cognitives. És per això que volem convertir les biblioteques municipals en espais de cohesió, inclusió i d’accessibilitat universal”. Aquest és el punt de partida que avui ha explicat el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, per presentar el projecte “Biblioteques obertes per a tothom”. “Som conscients que aquest pas de fer les biblioteques accessibles és un llarg camí que comença per una primera passa: adaptar les biblioteques amb fons, material i retolació adequades per a persones amb dificultats cognitives, de visió i d’oïda i ho farem gràcies a aquesta col·laboració amb CaixaBank i Fundació “la Caixa”, ha afegit la directora general de cultura i comunitat de l’Ajuntament de Palma. Aquest projecte compta amb una aportació de 14 mil euros, amb l’objectiu d’adquirir diferents dispositius com lupes de sobretaula, dispositius electrònics, retolació i llibres adaptats que facilitin l’accessibilitat a diferents col·lectius

“Biblioteques obertes per a tothom”, la filosofia del projecte i com fer-ho possible

Palma compta amb una xarxa de 21 biblioteques municipals que es reparteixen en tot el territori. L’any 2022 es preveu que es pugui afegir una nova biblioteca, a la barriada de Pere Garau.

La nova línia de treball de les biblioteques municipals és el projecte “Biblioteques obertes per a tothom”, que encara està en fase de desenvolupament i que vol treballar en tres eixos fonamentals en els que la biblioteca esdevé una eina fonamental de cohesió (eix social), d’inclusió (eix cultural) i d’accessibilitat universal (eix supressió de barreres arquitectòniques i cognitives).

Per això des de la Xarxa de Biblioteques Municipals s’està explorant què ha de fer la biblioteca per assolir aquests reptes, i com a primer pas, és necessària una important inversió en equipaments, fons i retolació que, gràcies a l’aportació de CaixaBank, es posarà en marxa un projecte que treballarà en les següents línies:

  1. Disposar d’un fons bibliogràfic adaptat (lectura fàcil, audiollibres, documents amb tipografies augmentades) per tal de facilitar l’accés a persones amb dificultats visuals i auditives.

Els llibres de lectura fàcil és un material adaptat a persones amb dificultat de llenguatge o en aprenentatge d’una llengua. Poden ser obres adaptades o bé escrites ja en aquest format. Els audiollibres és un nou format de lectura, molt adient a les persones que tenen problemes de visió.

2. Oferir dispositius que facilitin la lectura com lupes de sobretaula i manuals, tablets que es podran sol·licitar en préstec per tal de poder adaptar els textos a les necessitats de les persones usuàries.

En concret, el material que s’adquirirà i es repartirà a totes les biblioteques serà:

-tablets (2 per les biblioteques de zona i una per les biblioteques de barriada): 26 unitats

-Auriculars (4 per les biblioteques de zona i 1 per per les biblioteques de barriada): 36 unitats

-lupes de sobretaula (5 per les biblioteques de zona): 25 unitats

-lupes de mà (4 per per les biblioteques de zona i 1 per per les biblioteques de barriada): 84 unitats

Alguns d’aquests dispositius estaran en préstec.

3. Adaptar la senyalèctica de les biblioteques municipals amb pictogrames per identificar de manera fàcil les diferents seccions. Retolar les seccions amb lletra gran, colors que no afectin els usuaris amb problemes visuals i crear uns pictogrames per identificar de manera fàcil les diferents seccions. El sistema estaria basat en el SAAC, sistemes augmentatius i alternatius de Comunicació, que són formes d’expressió diferents del llenguatge parlat, tenen com a objectiu augmentar i/o compensar les dificultats del llenguatge i comunicació de les persones que ho necessitin.

Es tracta d’un projecte a llarg termini que s’anirà implementant per fases amb la idea que a Ciutat hi hagi una xarxa de biblioteques més inclusiva i accessible.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email