Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

La regidoria de Cultura celebra el bon estat de la música balear

Palma, 26 de novembre de 2021.- L’endemà de la IV Gala dels Premis Enderrock de la Música Balear 2021, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma ha volgut celebrar el bon estat de la música balear amb una foto de família amb alguns dels artistes que formen el palmarès d’aquesta edició. Hi han estat presents el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras, la directora general de Cultura i Comunitat, Tina Codina i el director de Promoció i Difusió Cultural, Marcos Augusto; el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau; i alguns dels grans guanyadors de la nit, com el grup O-Erra i la cantant Maria Hein, Miquel Àngel Sancho, premi Enderrock – Obra Cultural Balear a la Personalitat, Enric Pastor & Co, millor disc de jazz, i Xanguito, premi a millor directe de l’any. “La IV Gala dels Premis Enderrock de la Música Balear 2021 posa de manifest el gran talent cultural i musical que hi ha a ca nostra”, ha dit el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras.

La Gala, que va tenir lloc anit al teatre municipal Xesc Forteza de Palma va reunir prop de 400 representants de l’escena balear, entre músics, sectors i representants institucionals.

Miquel Àngel Contreras: “La IV Gala dels Premis Enderrock de la Música Balear 2021 posa de manifest el gran talent cultural i musical que hi ha a ca nostra”

Palmarès complet

Els grans triomfadors de la quarta edició dels Premis Enderrock de la Música Balear 2021 han estat el grup manacorí O-Erra, millor artista i millor disc de pop-rock per Imaginari (Blau Produccions, 2021), i la cantautora de Felanitx Maria Hein, millor artista revelació i millor cançó per “Sa teva presència”, amb dos guardons cadascun gràcies a la votació popular.

La resta de premis de votació popular han estat per al menorquí Rudymentari amb el millor disc de músiques urbanes per a Contracorrent (Guspira Records, 2020); el bandautor de Santa Maria del Camí Amulet com a millor disc de cançó d’autor per a Un desert de colors (Blau, 2021); la banda eivissenca Solpost com a millor disc de folk per a El món prospera (autoeditat, 2020); el projecte d’Enric Pastor & Co com a millor disc de jazz per a Moments (Audiovisuals de Sarrià, 2021); el solleric Joan Miquel Oliver com a millor disc de clàssica-contempòrània per a Aventures de la nota La (Blau, 2020), la compositora palmesana Maika Makovski com a millor disc en llengua no catalana per a MKMK (BMG, 2021) i, finalment, el grup de pop mestís de Bunyola, Xanguito, que ha estat votat amb el premi a millor directe de l’any.
                                                                                                           

El grup O-Erra i la cantant Maria Hein han estat els artistes més premiats amb dos guardons cadascun a la quarta edició dels Premis Enderrock

Pel que fa als premis de la crítica, el manacorí Marco Mezquida ha rebut el guardó a millor disc de l’any i millor disc de jazz per a Talismán (autoeditat, 2020); Borja Penalba ha recollit el premi a millor disc de cançó d’autor per al disc Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba (Blau, 2020), els palmesans Saïm s’han endut el millor disc de pop-rock per a Fràgil (BCore Disc / Bubota, 2021), la lloretenca Maria Jaume ha rebut el reconeixement a millor disc revelació per a Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), i l’eivissenc Miquel Serra, considerat Premi Especial del Jurat per a Cançons de Joan Serra (Foehn Records, 2021).

Reconeixements a músics i personalitats

El compositor i bateria catalanomallorquí Ramon Farran ha estat reconegut amb el Premi Enderrock d’Honor de la música balear 2021.Farran és un músic cabdal que ha tocat com a bateria i percussionista amb bona part de les figures històriques del jazz, com Frank SinatraMiles Davis o Louis Armstrong. Des de ben jove escoltava programes de jazz a la ràdio americana, al costat de Tete Montoliu, per després ser l’introductor dels primers ritmes de swing als anys 50 i 60. Com a compositor ha gravat 14 discos de contemporània i clàssica i ha participat en infinitat de produccions com el superèxit d’Els Valldemossa “Fiesta”, els primers treballs de Toni Morlà o l’àlbum mític sobre poemes de Robert GravesOlivo Tree (Drums, 1977). I, ara, als 82 anys, plens de vitalitat i energia s’ha empadronat a Sóller per completar un compromís vital amb la música i la poesia i complir una promesa artística amb Mr. Graves, pare de la seva dóna i avi de les seves tres filles.
 
El cantant Tomeu Penya ha rebut el Premi Enderrock a la Trajectòria 2021. Amb més de 50 anys de carrera sobre els escenaris, és considerat una de les veus referencials i més estimades de la música en català. Va projectar la seva popularitat gràcies a un himne sobre l’entesa entre “Catalans i mallorquins” i a l’adaptació de Bee Gees “Illes dins d’un riu”. Rere unes ulleres tintades i un barret de cowboy ha esdevingut un dels cantants més populars dels Països Catalans, present al Museu del Country de Nashville.
 
L’activista cultural Miquel Àngel Sancho ha rebut el nou Premi Enderrock – Obra Cultural Balear a una personalitat Cultural per la seva contribució a la música, com a fundador ara farà 40 anys de la botiga de discos Xocolat i del segell Blau Produccions, a més de la projecció que ha donat als músics balears i el suport a artistes d’arreu dels Països Catalans.
 
Les actuacions de la Gala

Durant la gala s’han estrenat en directe noves cançons i també s’han presentat discos amb actuacions d’una representació actual i transversal de l’escena balear.
 
El reunifucat grup manacorí Kard’s Piken, amb la col·laboració de luxe del guitarrista Joan Bibiloni, ha obert la Nit Enderrock amb una revisió de l’emblemàtica peça d’aquest darrer, “Joana Lluna”, en el quarantè aniversari de la seva publicació. Durant l’acte s’han succeït a més les actuacions d’Alanaire que ha interpretat “Reviure”, avanç del seu primer disc; el duet de Selva i Moscari Donallop ha estrenat el tema “Tremolor” amb una sorprenent posada en escena; els guanyadors del Sona9 2020, el quartet de pop Reïna ha presentat “Dies bons” inclosa al disc Arts marcials (U98 Music, 2021); el jove cantautor manacorí Jantià ha interpretat “Dins sa llum d’un llamp” del seu àlbum de debut P.A.S. (Blau, 2021); la cantautora revelació de Felanitx Maria Hein ha cantat “Continent i contingut” del seu primer àlbum homònim, i, per cloure l’acte, Baaldo ha fet una performance de “La cuca” amb una posada en escena amb ballarins.
 
Una de les actuacions més emotives ha estat la interpretació que ha ofert el Premi Enderrock d’Honor, el bateria i compositor Ramon Farran (piano i percussions), que ha reunit un grup confeccionat expressament per a l’ocasió per oferir un medley amb un revisió antològica de la seva carrera. La banda ha estat liderada per Natàlia Farran (veu) amb Tomàs Graves (baix i veu), Brendan McCann (guitarra elèctrica i acústica), Steve Lambert (guitarra acústica) i Martina Terruzzi i Ibou Kande (percussions).

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, va ser l’encarregat d’entregar el Premi a la Trajectòria a Tomeu Penya. El Conseller de Cultura del Govern Balear, Miquel Company, ha lliurat el Premi al Millor Disc de l’Any a Marco Mezquida; el President de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha donat el nou Premi Enderrock – Obra Cultural Balear a una personalitat cultural a Miquel Àngel Sancho; i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, que ha fet entrega del Premi d’Honor a Ramon Farran.
 
Els Premis Enderrock 2021 – IV Premis de la Música Balear BALEAR són una iniciativa del Grup Editorial Enderrock, conjuntament amb l’Obra Cultural Balear, amb el suport de l’Ajuntament de Palma, a través de la Regidoria de Cultura i Benestar Social, i del Govern de les Illes Balears, per part de la Conselleria de Cultura, a més del patrocini d’Estrella Damm, Baleària i l’Institut Ramon Llull.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email