Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Oficina Antidesnonaments atura dos de cada tres llançaments programats amb demanda judicial

Palma, 20 de desembre de 2021.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha fet balanç avui en roda de premsa de la feina feta per l’Oficina Antidesnonament aquest 2021. “La feina de l’OAD ha aconseguit aturar 2 de cada 3 desnonaments, en concret 313 de 428 dels llançaments programats amb demanda judicial. Això és un 64 per cent del total, una tasca ingent i això i tot no basta per aturar el drama habitacional que vivim”, ha dit la regidora.

L’Oficina ha obert 649 expedients, mentre que l’any passat van ser 1.029 i el 2019 686. Es torna així a xifres d’expedients anterior de la pandèmia. A dia d’avui continuen oberts 449 expedients, un 80% dels quals s’havien obert el 2021. La majoria, són desnonaments relacionats amb el lloguer, el 68,5%, unes xifres que posen de manifest l’augment d’aquest tipus d’expedients.

Neus Truyol: aquestes dades justifiquen encara més la necessitat de declarar tot el municipi zona tensionada per tal de poder introduir limitacions als preus del lloguer” 

La majoria d’expedients oberts es concentren a barris de la 2a corona de l’Eixample i especialment dels districtes de Llevant i Nord. Destaquen Son Gotleu, Foners i Pere Garau amb més de 200 expedients acumulats: Son Gotleu 576, Pere Garau 456, Foners 266, La Soledat Nord 197, Camp Redó 196, Es Rafal Vell 159, Bons Aires 153 i Nou Llevant 151.

Pel que fa a les unitats de convivència més afectades són parelles amb fills, unitats monoparentals, persones soles i grups amb relació familiar. La majoria dels titulars d’expedients són dones: el 61% enfront del 39%, que són homes.  A més, ha augmentat lleugerament la franja d’edat majoritària dels titulars d’expedients i ara el 42% es situa entre 45 i 65 anys.

La majoria d’expedients es concentren a barris de la segona corona de l’eixample i les dones continuen sent el perfil demandant majoritari

Aquest 2021 s’han realitzat un total de 393 informes de vulnerabilitat dels quals 158 són informes de vulnerabilitat ordinaris i 235 són informes de vulnerabilitat per aplicació del Reial Decret 37/2020 per aturar desnonaments. En comparació als 168 de 2020, representen un nombre 2,3 vegades superior.

6 anys de la creació de l’OAD

Enguany ha fet 6 anys des que es va crear l’Oficina Antidesnonaments. El director general d’Habitatge Digne, Josep Maria Rigo, ha explicat que l’ OAD va sorgir com un projecte temporal d’emergència davant la crisi de les hipoteques començada al 2008 i fins al 2015 no es va obrir, coincidint amb el canvi de govern.

“Durant aquests 6 anys l’oficina ha obert més de 5.000 expedients i ha anat canviant el perfil tant de persones ateses com de motius d’atenció. Si al 2015 predominaven les execucions hipotecàries ara predominen els desnonaments per causa de lloguer”, ha explicat Rigo.

Neus Truyol, regidora de l’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, explica que la sanitària provocada per la COVID19 ha posat de manifest les febles estructures en què se sustentava “la suposada recuperació econòmica i les fortes desigualtats socials sobre les quals es fonamenta aquesta recuperació. Conseqüència d’això ha estat l’empobriment de les classes treballadores principalment a barris de l’Eixample, Llevant i Nord de Palma. Hi ha casos que al 2015 havien perdut la casa per execució hipotecària i ara la perden  per desnonaments de lloguer”, ha afegit.

Les mesures de suspensió de desnonaments per a llogaters considerats vulnerables sense alternativa habitacional està fent de mur contenció fins el 28 de febrer, però la regidora assegura que es requereixen mesures que germanitzin el dret a un habitatge digne més enllà d’aquest termini.

“Des de l’Oficina exigim al Govern de les Illes Balears col·laboració per oferir alternatives habitacionals, gestió habitatges buits, etc. Manca molta feina a fer i que tots remem plegats per acabar amb el drama habitacional”

Truyol també ha fet referència al projecte de Llei per a garantir el dret a l’habitatge que s’està tramitant en aquests moments a les Corts: “des de Palma trobam justificat declarar tot el municipi zona tensionada per tal de poder introduir limitacions als preus del lloguer”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email