Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El procés participatiu per a l’eix cívic de Cotlliure estarà obert fins al 25 de febrer

Palma, 8 de febrer de 2022.- El procés participatiu per definir com serà el nou eix cívic de Cotlliure estarà obert fins al 25 de febrer, segons ha anunciat aquest dimarts la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, qui ha remarcat que el procés de transformació d’aquesta zona de Palma segueix els principis de l’urbanisme tàctic, sostenible i col·laboratiu. L’urbanisme tàctic permet dur a terme millores de l’espai públic d’implantació ràpida, aplicació fàcil i amb la possibilitat de revertir alguns dels seus elements.

“La qualitat de vida de les persones d’aquest entorn millorarà moltíssim”, ha manifestat Truyol, qui ha remarcat que l’objectiu de l’Àrea de Model de Ciutat és “recollir el màxim de reflexions, aportacions i visions” dels veïns. “Posam en marxa un urbanisme dels quinze minuts, saludable i amb perspectiva de gènere”, ha continuat, i ha afegit que, enfront dels vehicles privats, “anar caminant o en bicicleta” són les formes de mobilitat “més democràtiques”.

Neus Truyol: “La qualitat de vida de les persones d’aquest entorn millorarà moltíssim”

Per participar en aquest procés, que està obert a la ciutadania en general, es pot optar per fer-ho a través de col·lectius diversos del barri: associacions de veïns, associacions de pares i mares d’alumnes, biblioteques, serveis socials, Càritas, l’associació Pimes comerç, col·lectius de gent gran i altres entitats socials. Hi ha una enquesta virtual oberta a la plataforma Tu Fas Palma i s’ha organitzat una exposició presencial al Camp Redó i a la biblioteca de s’Escorxador, a més d’una altra virtual. També es faran reunions presencials, marxes col·lectives i tallers de mapatge.

A més, l’Àrea de Benestar i Drets Socials ha duit a terme la reactivació del projecte Connecta Barris, el qual ajudarà a millorar la cohesió social de la barriada del Sector Nord. Mitjançant el Servei d’Intervenció Comunitària del GREC s’ha fet una enquesta entre sectors de la població que no estan representats per cap entitat.

El de Cotlliure és un dels primers projectes que es duran a terme en la línia del Nou Pla General i que aposten per l’urbanisme tàctic amb la participació activa dels veïns i veïnes en la definició de l’espai públic. L’empresa Emetres SLP serà l’encarregada de redactar el projecte bàsic i d’execució després del procés de participació, i de dirigir les obres de reurbanització tàctica als carrers del Camp Redó i de Cotlliure per un import de 51.617,86 euros (IVA inclòs). La previsió és que la transformació d’aquest espai es dugui a terme en 18 mesos, si cal, en diferentes fases.

Aquest és un dels primers projectes que es duran a terme en la línia del Nou Pla General

Aquesta actuació es basa en la posada en pràctica de la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides, amb les persones en el centre i tenint present la perspectiva de gènere. Es pretén fomentar un urbanisme de proximitat, transformant Cotlliure en un camí escolar segur que alhora permet activar el petit comerç de barri. I tot des d’una perspectiva participativa perquè els veïns puguin repensar l’espai públic de les seves barriades. De fet, el projecte haurà de tenir en compte quins nous usos es pot donar a l’espai públic, amb el corresponent mobiliari urbà, vegetació, materials o qualsevol altre aspecte que es desprengui del procés de participació.

L’eix cívic de Cotlliure representarà d’aquesta manera un impacte positiu important per a Palma des del punt de vista social, ambiental i econòmic. A més, té una funció de cohesió territorial i social, la qual permet posar en valor un conjunt de barriades i contribuir a la seva recuperació econòmica i social perquè fomentarà la creació d’un teixit comercial i productiu en aquesta zona.

Amb aquest projecte s’aposta per un model de ciutat saludable i humanitzat que contribueixi a la mobilitat sostenible i des de la perspectiva de gènere. A més, aquesta millora de l’espai públic es basa en l’economia dels recursos i el seu impacte significatiu en relació amb la inversió. La part d’intervenció mitjançant l’urbanisme tàctic de l’eix cívic de Cotlliure té un cost mitjà de 50 euros per metres quadrat enfront dels 200/300 euros de les intervencions estructurals que es fan habitualment. L’actuació es podrà complementar amb millores de renaturalització i de drenatges naturals. L’àrea d’intervenció abasta una superfície de 22.463 metres quadrats, amb una longitud lineal de més de 1.120 metres que van des de la plaça París fins al carrer Bisbe Bernat Nadal. Una vegada acabi el procés participatiu, les següents fases seran per redactar el projecte (quatre mesos) i per executar-lo.

.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email