Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cort, Govern, UIB i sector primari signen el protocol de creació del Parc Agrari de Palma

Palma, 23 de febrer de 2022.- L’Ajuntament de Palma, el Govern de les Illes Balears i la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, han signat avui el protocol general d’actuació per a l’impuls del Parc Agrari de Palma juntament amb la Universitat de les Illes Balears (UIB), les organitzacions professionals agràries (ASAJA, Unió de Pagesos de Pagesos i UPA-AIA Balears), les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) i les comunitats de regants Sèquia de Baster i la del Pla de Sant Jordi, Son Ferriol i Casa Blanca. La signatura del protocol s’ha fet a la bassa de Can Guidet, a Son Ferriol. 

El protocol d’actuació del Parc Agrari de Palma estableix les bases que han de fer possible la seva creació. L’objectiu del parc és convertir la zona rústica de Palma en un espai de referència de l’agricultura periurbana de Mallorca per recuperar i augmentar l’activitat agrària a la ciutat, protegir les zones agrícoles i que el que s’hi produeixi contribueixi a la sobirania alimentària i reverteixi en benefici de la població. A la vegada és, també, una eina per a la lluita contra el canvi climàtic. 

Neus Truyol: “la figura de parc agrari és clau pel que fa a la seva contribució a la sobirania alimentària, al tancament del cicle de l’aigua i a la mitigació dels efectes del canvi climàtic”.

Els signants

La signatura del protocol general d’actuació per a l’impuls del Parc Agrari de Palma ha anat a càrrec del batle de Palma, Jose Hila; la presidenta del Govern , Francina Armengol; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha; el rector de la UIB, Jaume Carot; el president d’APAEMA, Miquel Coll; el gerent d’ASAJA-Balears, Joan Simonet; la presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Jerònima Bonafè; el gerent de la Unió de Pagesos de Mallorca, Sebastià Ordines; el secretari general d’UPA-AIA, Joana Mascaró; el president de la Comunitat de Regants de Séquia de Baster, Antoni Aguiló, i el president de la Comunitat de Regants del Pla de Sant Jordi, Son Ferriol i Casa Blanca, Maties Balaguer.

Per part de l’Ajuntament també hi han assistit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol; el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà; i el regidor de Promoció Econòmica, Ocupació i Districte Platja de Palma i Pla de Sant Jordi, Rodrigo A. Romero.

La regidora Neus Truyol ha explicat que “volem que el Parc Agrari es converteixi en el rebost de Palma. Un territori de conreu i explotació agrícola per a garantir la sobirania alimentària, i la protecció del territori i el paisatge”. Aíxí mateix, ha recordat que “la figura de parc agrari és clau pel que fa a la seva contribució a la sobirania alimentària, al tancament del cicle de l’aigua i a la mitigació dels efectes del canvi climàtic”.

El Parc Agrari de Palma està conformat per dues grans extensions agroramaderes: el Pla de Sant Jordi, al llevant de Palma, i l’Horta de Dalt, al nord de la ciutat. El Pla de Sant Jordi presenta un total de 5.692 Ha, mentre que l’Horta de Dalt en te 2.781 Ha. El conjunt del Parc Agrari de Palma ocuparà una superfície total de 8.473 hectàrees.

Objectius i consolidació

A partir d’aquest protocol s’ha de crear i consolidar el parc agrari de Palma, a través d’un ens, organisme o òrgan administratiu, que serà l’encarregat de redactar el pla de gestió i desenvolupament del parc.

Els objectius del protocol són:

  • Desenvolupar polítiques alimentàries integrals per ajudar a assolir la millora de la seguretat alimentària i de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible.
  • Impulsar acords territorials per a, entre d’altres, posar a disposició els terrenys públics que siguin de titularitat de les parts signants perquè puguin recuperar el seu ús agrícola i ramader.
  • Impulsar l’elaboració d’instruments de planificació urbana-territorial com, entre d’altres el pla especial urbanístic o el d’infraestructura verda.
  • Treballar conjuntament en la recerca de suport econòmic i cofinançament. Exemple: fons europeus.
  • Definir una estratègia de promoció dels producte agroalimentaris del Parc Agrari de Palma.
  • Impulsar la formació, la recerca i la innovació.
  • Promoure accions de dinamització del Parc Agrari i complementàries a l’activitat agrícola.
  • Promoure la formació i l’enfortiment de cooperatives i associacions en el sector agroramader per a augmentar el nombre d’explotacions i incorporar persones joves al sector.

El protocol tindrà una vigència de quatre anys i es crearà una comissió de seguiment i coordinació. Es desenvoluparà a través de convenis específics.

El Parc Agrícola Sud de Milà, creat als anys 90, fou pioner en posar en marxa un instrument de protecció i de gestió de l’espai agrícola periurbà. A Espanya, hi ha casos d’èxit a Catalunya (Parc Agrari del Baix Llobregat o l’Horta de Lleida), a Madrid (Parc Agrari de Fuenlabrada) o Andalusia (Vega de Granada).

La radiografia del sector primari a Palma

Segons dades del Registre Interinsular Agrari (RIA), actualment hi ha censades al municipi de Palma un total de 339 explotacions agràries i ramaderes. Els principals cultius són herbacis i llenyosos, seguits de pastures i terreny forestal.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email