Actualitat

MÉS critica la manca de la valentia del Govern espanyol en la Llei estatal d’Habitatge i el retard en la seva aprovació

Palma, 25 de febrer de 2022.- MÉS lamenta la manca de valentia del Govern espanyol en la Llei estatal de l’Habitatge i el retard en la seva aprovació, que ha provocat, segons ha assegurat la formació ecosobiranista, la pròrroga de la moratòria dels desnonaments. En una roda de premsa celebrada aquest divendres, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, i el coordinador de MÉS-Estimam Palma, Miquel Àngel Contreras, han reclamat al Govern espanyol la limitació dels preus del lloguer o l’alternativa habitacional per a col·lectius vulnerables en risc de desnonament, entre d’altres mesures, per tal de fer efectiu el dret a l’habitatge i posar límit a la crisi habitacional.

“La Llei estatal de l’Habitatge és una passa endavant en el desert que tenia l’Estat, però no és suficient”, ha assegurat el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal. Vidal ha recordat que la Llei estatal no fa cap menció a la recuperació del 65.000 milions d’euros públics del rescat a la banca amb la crisi del 2017, “uns doblers que es podrien usar per ampliar el parc d’habitatge públic, a recursos per a la regenació urbana o per a la rehabilitació d’habitatges”.

El partit ecosobiranista alerta que el Govern espanyol ha hagut de prorrogar la moràtoria dels desnonaments per mor del retard en l’aprovació de la Llei i que només suposarà un pegat temporal perquè milers de famílies continuaran en situació de vulnerabilitat.

A més, el senador de MÉS per Mallorca ha afegit també que la Llei estatal no reconeix el dret subjectiu a l’habitatge “com sí fa la Llei autonòmica” i que es renuncia a l’obligació d’establir uns mínims a tot l’Estat, traslladant el criteri a les comunitats autònomes, tan per a declarar zones tensionades com per aplicar rebaixes de preus. “Les comunitats autònomes governades pel Partit Popular, com Galícia, Castella-Lleó, Madrid, Andalusia i Múrcia ja s’han declarat insubmises a aquesta llei”, ha recordat Vidal.

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma i portaveu municipal de MÉS-Estimam Palma, Neus Truyol, ha recordat que, tot i que les competències en habitatge són de les comunitats autònomes “necessitam que el Govern espanyol reguli els preus del lloguer a tot l’Estat per garantir unes bases econòmiques envers un bé de primera necessitat com l’habitatge”.

Neus Truyol: “Reclamam una Llei d’Habitatge valenta que, entre d’altres, posi límit als preus del lloguer a tot l’Estat per garantir unes bases econòmiques envers un bé de primera necessitat i d’un dret com és l’habitatge”.
 

Així mateix, Truyol ha recordat que “Palma viu una situació d’emergència habitacional”, amb una mitjana de preu de 12 euros el metre quadrat / mes, increments continus de preu, amb barris on ja es destina més del 50% de la renda familiar al lloguer sumat a unes rendes relativament baixes, “per mor del mercat laboral precari del model turisme-construcció”. “Congelar els preus no és útil ni per a les Illes Balears ni per Palma, necessitam limitar ja el preu dels lloguers, no podem esperar dos anys així com declarar tot el territori insular com a zona tensionada”.

D’altra banda, la portaveu municipal dels ecosobiranistes a Palma, ha reclamat també l’eliminació de les finances abusives i repercutir els honoraris d’immobiliàries i administradors de la propietat sempre a la part arrendadora, “ja que suposa una altra barrera per a famílies sense estalvis”. A més, ha reclamat l’ampliació del parc d’habitatge públic de les comunitats autònomes en la mateixa línia del finançament estatal que també ha reclamat el senador Vidal.

Vicenç Vidal: “la Llei estatal de l’Habitatge és una passa endavant en el desert que tenia l’Estat, però no és suficient. Des de MÉS lluitarem per ampliar les garanties d’accés a l’habitatge digne i assequible. L’habitatge és un dret fonamental”.
 

Per un altre costat, Truyol ha recordat que la Llei estatal no prohibeix el desnonament a persones vulnerables sense alternativa habitacional, ni obliga a grans tenidors a oferir lloguer social previ a un desnonament. “Necessitam que hi hagi alternativa habitacional en cas de col·lectius vulnerables. Els ajuntaments no podem garantir-ho. No tenim habitatge o allotjament públic amb prou volum com per donar reposta”.

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat ha recordat que l’any 2015 MÉS va crear a Palma l’Oficina Antidesnonament. “Un referent de bona pràctica a nivell estatal”. “L’Estat també hauria de finançar aquests serveis territorialitzats per acompanyar i assessorar a qui ho necessiti o a qui estigui en perill de perdre casa seva. L’Oficina i els serveis socials estam desbordats i no podem assumir els informes de vulnerabilitat sol·licitats pels jutjats”, ha reivindicat.

Finalment i en relació a les necessitats dels col·lectius més vulnerables, Truyol ha recordat que la Llei estatal no els garanteix els subministraments bàsics i torna a deixar en mans dels ajuntaments i els seus pressupostos les ajudes econòmiques per fer front a les factures, “alhora que no preveu cap mesura per a persones sense llar ni estableix cap tipus de règim sancionador davant els incompliments”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *