Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament homenatja els docents depurats pel franquisme

El consistori descobreix una placa en el seu record i en reconeixement de la tasca educativa que es va dur a terme durant la República

Palma, 3 de març de 2022.- L’Ajuntament de Palma ha homenatjat aquest dijous els docents depurats pel franquisme amb una placa col·locada a la plaça del Tub, on hi figuren els noms un centenar de mestres, professors i inspectors que l’any 36 tenia plaça a centres educatius de Palma.

El batle de Palma, José Hila, i el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, han encapçalat l’acte, al qual ha assistit el conseller d’Educació, Martí March. També hi han participat la neta del regidor i professor Docmael López, Marisa López;  l’historiador i professor de l’IES Ramon Llull, Biel Alomar; i el mestre i inspector Pere Carrió, a més de representants sindicals. Marta Elka i Toni Pastor han posat música a l’acte, durant el qual també s’ha fet una ofrena de clavells.

Llorenç Carrió: “El prestigi dins i fora de Mallorca i el reconeixement social dels professors i inspectors feia que fossin especialment detestats pels depuradors. La placa amb els noms de docents represaliats és testimoni i reconeixement del gran compromís dels nous corrents pedagògics. Gràcies a aquest canvi educatiu, la República treballà per la modernització social”.

Per la seva part, José Hila ha remarcat la necessitat de “posar en valor la feina” d’aquests professionals de l’educació i “les conseqüències que va tenir” per a les seves vides. “El feixisme ho té clar: quan arriba al poder sempre ataca l’educació. I ho fa perquè és la principal eina de llibertat que té la ciutadania”, h continuat, a més de remarcar que a les escoles “és on es conformen les persones i on es treballa per a la diversitat”.

Carrió ha remarcat que l’elecció de la plaça del Tub per col·locar la placa és del tot significativa, perquè en aquest indret de Palma varen coincidir centres com l’Escola Normal i les escoles de Comerç i d’Arts i Oficis. Ben a prop hi eren el Conservatori i l’Escola de Treball. A més, va ser en aquesta zona de Palma on es varen ubicar les comissions depuradores i els tribunals sumaríssims durant la Guerra Civil.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email