Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Palma aposta per l’eficiència energética

Palma, 5 de març de 2022.- Avui dissabte és el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, i la reducció del consum energètic i un ús raonable dels recursos és precisament una de les apostes de l’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat. De fet, Palma és l’única ciutat de l’Estat espanyol que participa a ARV-Climate Positive Circular Communities, un projecte coordinat per la Universitat de Ciència i Tecnologia de  Noruega –juntament amb altres ciutats del nord, centre i sud d’Europa. Aquesta iniciativa és finançada per la convocatòria Green Deal de la Comissió Europea per investigar, posar en pràctica i proporcionar directrius i un marc polític per a solucions futures basades en la circularitat i en l’eficiència energètica.

Aquest és un dels passos que l’Ajuntament de Palma ha donat en la lluita contra el canvi climàtic –l’any 2019 es va adherir al Pacte de Batles per aquest objectiu. Altres mesures han estat l’elaboració del Pla Estratègic 2016-2036 perquè Palma sigui una ciutat ecològica i saludable; el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES 2017) cap a la reducció energètica i de la dependència del petroli i del gas; i el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES 2020) que a hores d’ara s’està redactant.

Pel que fa al projecte ARV, el qual involucra sis ciutats europees des de 2022 fins a 2025, es du a terme al nou Districte d’Innovació de Llevant. Les actuacions que proposa aquesta iniciativa tenen a veure amb l’impuls de la rehabilitació energética, així com de les comunitats circulars energètiques. Un dels objectius principals és reduir el consum energètic fent servir com a eines l’economia circular i la participació ciutadana.

Per aquest motiu, l’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat ha posat en marxa les següents actuacions:

 • Renovació energètica a gran escala del barri de la Soledat Sud mitjançant la col·laboració público-privada.
 • Foment i creació d’una Comunitat d’Energètica Ciutadana (CEC).
 • Creació d’un CitiLab, per informar, formar i capacitar a ciutadans, joves i professionals del sector energètic.
 • Millora de l’eficiència energètica mitjançant l’estudi del comportament energètic dels habitatges i la incorporació d’infraestructura verda.

Quant al CitiLab, durà a terme accions formatives i campanyes de sensibilització, amb especial cura dels més joves. Les activitats combinaran les eines digitals, la realitat virtual, les proves de prototips i les visites obertes. Es tracta de conformar una xarxa d’espais de creació col·laborativa i d’impuls de les iniciatives ciutadanes, així com de donar formació tecnologica entorn del coneixement compartit i el talent social. Els objectius generals d’aquest projecte per a l’impuls de la transició energètica són:

 • Abordar la bretxa generacional pel que fa als coneixements i millorar la presa de decisions.
 • Incrementar el debat social sobre la millora del coneixement a través de l’educació.
 • Donar suport a projectes transformadors i amb retorn social.
 • Desenvolupar la participació i el treball en xarxa cap a la innovació social i el foment de l’economia inclusiva i col·laborativa.

D’altra banda, els objectius específics són:

 • Ser un espai de connexió i inclusió per acostar la ciutadania als canvis que s’estan produint en el Districte.
 • Impulsar la participació ciutadana en el procés de rehabilitació energètica del barri i en la producció d’energies renovables.
 • Fer visible el potencial de la ciència i la tecnologia per resoldre els reptes de l’eficiència energètica.
 • Compartir coneixement.

El CitiLab preveu dur a terme tallers, conferències, exposicions i també concursos per impulsar la participació ciutadana en el debat entorn de la sostenibilitat, l’energia, les tecnologies digitals i l’enginyeria, en connexió amb el sistema educatiu i fent de la integració social un dels seus baluards.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email