Actualitat

Model de Ciutat commemora el 8M vinculant espais de Palma a dones rellevants

Palma, 7 de març de 2022.- L’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat commemorarà  el 8M posant en marxa la iniciativa Palma, ciutat contada per dones, la qual vincularà espais de Ciutat amb dones que hi han marcat la seva història i la vida de les seves veïnes i veïns.

Per dur a terme aquesta acció, l’Àrea fa una crida a la participació ciutadana, perquè siguin els habitants de Palma els qui contin les històries i el llegat de dones que mereixen ser recordades. Per fer-ho, basta enviar un correu electrònic a ciutatcontadaperdones@gmail.com. N

Neus Truyol: “Palma és com és gràcies a totes aquestes dones silenciades en algun moment de la història per aquesta societat patriarcal i masclista”.

“És molt important sumar-nos a la lluita per la necessitat imperiosa d’una igualtat real”, ha assenyalat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, a més de subratllar que cal destacar aquelles dones, anònimes o no, que han treballat per una ciutat més democràtica i cohesionada. “Palma és com és gràcies a totes aquestes dones silenciades en algun moment de la història per aquesta societat patriarcal i masclista”, ha sentenciat.

Hi haurà dues setmanes per fer-hi aportacions, després de les quals l’àrea farà un mapa interactiu on consultar espais i infraestructures vinculats a grans dones. Aquesta informació es podrà consultar a l’apartat d’Urbanisme de la pàgina web de l’Ajuntament de Palma. A més del nom de la dona en qüestió i l’espai al qual es vincula, també caldrà donar una breu explicació dels motius. Per exemple:

  • Carme Guàrdia: va ser la primera esportista mallorquina a proclamar-se campiona d’Espanya de natació. Entrenava a l’Aigua Dolça, on va guanyar el títol mundial per segona vegada en 1941.
  • Encarna Vinyes: mestra, pedagoga i activista cultural. Va dedicar la seva vida a l’ensenyament i els darrers anys treballà de valent per dinamitzar Pere Garau. Aquest barri li va retre homenatge i li va dedicar una plaça –entre Luca de Tena i Antillon.
  • Matilde Landa: feminista històrica que va lluitar contra la dictadura franquista. Landa pagà cara la seva militància i els feixistes la varen empresonar a Can Sales, on es va suïcidar sota la pressió de l’església per ser batiada.
  • Marga Crespí: reconeguda nedadora palmesana, medallista olímpica i campiona del món. La piscina de Son Ferriol té el seu nom en homenatge a la seva trajectòria.
  • Jean Batten: va ser la primera dona aviadora que va volar tota sola d’Anglaterra a Nova Zelanda. Heroïna al seu país –va néixer a Nova Zelanda–, va viure els darrers anys de la seva vida a la Bonanova. Allà, un carrer enfilat a prop de la seva residència la recorda.
  • Rosa Bueno: va ser una important dirigent veïnal de Palma. A més de treballar a entitats diverses, va ser la fundadora i presidenta de la Coordinadora d’Entitats Veïnals, que es va convertir en la Federació d’Associacions de Veïns. Una plaça al Rafal li ret homenatge.

Una vegada acabi el procés participatiu, l’Àrea farà un mapa interactiu per fer consultes sobre dones que hagin marcat la història de Ciutat 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *