Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cultura enceta el festival Emergències, un espai de reflexió per reivindicar la cultura com a eina de transformació

Palma, 11 de març de 2022.- L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma, ha presentat aquest divendres en el teatre Catalina Valls la primera edició d’Emergències, Festival d’idees, projectes i trajectòries per a un futur possible, una aposta de l’Àrea per crear un espai de reflexió i reivindicar la cultura com a eina de transformació. Aquesta primera edició es durà a terme del 26 de març al 3 d’abril, sota el lema “Identitats. Quan jo som l’altre”.

Emergències, un projecte que han tirat endavant els tècnics i els treballadors de l’àrea de manera col·lectiva, es durà a terme cada any, amb les portes obertes a totes les disciplines artístiques, espais i formats que puguin contribuir a l’anàlisi dels moments crucials que viu la societat i que avancin cap a noves idees per gestionar el futur de les persones en comú.

Quant al lema d’enguany, aposta per reflexionar sobre com el concepte d’identitat ha entrat en crisi a diferents nivells. Les identitats personals i polítiques, els feminismes, les qüestions LGTBI, el patriarcat i les identitats nacionals són categories revisables en un món canviant.

Aquesta primera edició es durà a terme del 26 de març al 3 d’abril

“Amb aquest projecte hem volgut englobar el màxim de disciplines i també programar a espais no convencionals”, ha assenyalat la directora general de Cultura i Comunitat, Tina Codina. “Estam en una situació d’emergència sanitària, climàtica, geopolítica i social i la cultura pot ser una eina de transformació”, ha dit per la seva part el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, qui ha subratllat que “la cultura no és només exhibició sinó també reflexió”.

Programa

  • Dissabte 26 de març

PINK ROOM

de D Loves The Sodomites

Lloc: Fundació Miró Mallorca

Hora: 20 h

Aquesta performance representa el procés, des de la negació fins a l’acceptació, a la qual s’enfronta el subjecte durant la construcció de la seva pròpia identitat com a resultat d’un llarg viatge d’introspecció i autoconeixement, tal que desconstrueix i subverteix en la seva essència, la concepció i la representació binària del gènere i la sexualitat enmig del patriarcat.

Autoría i interpretació: Daniel Amorós

Videografia:Carlos Torrico, Laura Ribatallada i D Loves The Sodomites

  • Diumenge 27 de març

EL NO DRAMA DE LA RUPTURA AMB NA JOANA

Cia. Bleda Insípida

Lloc: Pati del Castell de Bellver

Hora: 11:30h

Text, acrobàcies aèries i moviment.

Posterior col·loqui guiat: es partirà de l’espectacle per reflexionar sobre la identitat de gènere.

Intèrpret i autora: Alicia Rechac

Veu en off: Laura Marín

Coach escènic: Atic H Deba

Mirada de moviment: Milki Lee

Projecte escenogràfic i estructures:Las Hijas de Fuller

Text original: Els pets, Javier Barandiarán Laura Marín i Alicia Rechac.

  • Dilluns 28, 29 i 30 de març

Taller

AIXÒ NO COMENÇA NI ACABA, SIMPLEMENT ES MOU

A càrrec de La Lioparda

Lloc: Teatre Mar i Terra

Hora: de 17 a 20 h

Laboratori de cos i moviment al voltant de corporalitats dissidents i identitats estratègiques. En temps de pandèmia, rere la pantalla, emergeixen debats al voltant de les identitats on els cossos no són presents. És urgent generar espais de debat en què els cossos i, per tant, l’hàptica, hi esdevinguin protagonistes.

A càrrec de Leo Alburquerque i Manuela Acereda

  • 29 de març

Cinema al municipal

ELS TESTIMONIS DE PUTIN, de Vitaly Mansky

Lloc: Teatre Catalina Valls

Hora: 19h

VO rus amb subtítols al català

Com si es tractés de l’entrada a una nova era, el 31 de desembre de 1999 Rússia coneixia el seu nou i actual president: Vladímir Putin. Com va ser el seu ascens al poder? Com s’ha convertit en un dels polítics més influents i controvertits del panorama mundial?

Direcció: Vitaly Mansky

Producció: Natalia Manskaya, Gabriela Bussmann, Filip Remunda i Vít Klusák

Edició: Gunta Ikere

So: Anrijs Krenbergs

Música: Karlis Auzans

Empreses productores: Studio Vertov, Golden Egg Productioni Hypermarket

FilmDistribució: DocsBarcelona Distribution

  • Dimecres 30 de març

Concert

INSECTA DANCE MUSIC de JANSKY

Lloc: Parc Krekovic

Hora: 19:30h

Jansky ens proposa escoltar els insectes que conformen la nostra banda sonora diària, sense les limitacions de l’orella humana, a través d’aquest concert ple de ritmes i atmosferes que s’han creat a partir d’enregistraments reals d’insectes de Mallorca

Laia Malo: veu i sàmpler

Jaume Reus: flauta travessera, percussió i sintetitzadors

Vestuari d’Aloma Lafontana

  • Dijous 31 de març

Conferència performativa

AIXÒ NO COMENÇA NI ACABA, SIMPLEMENT ES MOU

La Lioparda

Lloc: Teatre Mar i Terra

Hora: 19h

Com el cos afecta la paraula i com la paraula és afectada pel cos? Un dispositiu que convida a explorar diversos formats per al debat jugant amb les possibilitats creatives del so, la resposta que balla el silenci o moure’s en l’espaientre la música i el propi cos. Dispositiu inspirat en Esther Ferrer.

A càrrec de: Leo Alburquerque (direcció i performer), Elsa Pizà (espai sonor), Lola Fernández i Manuela Acereda (ajudants de direcció i dramatúrgia).

  • Divendres 1 d’abril

TORUSTO. LA PALABRA PERDIDA. PERFORMANCE 469, d’Ester G. Mecías + Concert PRIMERA MORT

Lloc: Vivers Municipals

Hora: 18:30h

TORUSTO. LA PALABRA PERDIDA. PERFORMANCE 469, d’Ester G. Mecías

És un espai multidimensional amb capes d’informació que es transfereixen a diferents nivells. Part de la trobada entre dues en el qual la pell, la respiració, els pensaments i el silenci creen. Es compon de sis fases: recerca, trobada, retrat, escultura, instal·lació i performance.

Performance: Ester G. Mecías

Cocreadores: Cèlia Prats Toran, Eva Nöltner, Laura Martí, Coral Quatrecases i Archs, Nuria Can Lorente, Irene Sevilla, Cristina Pescali, Isabel Martinez, Maria Eugenia Perez-Blanco, Nini Quetglas, Candela Sol.

Concert

PRIMERA MORT

Amb el nom de Primera Mort es presenta el projecte musical més personal de Narcís R.E., conegut en l’escena local per la seva implicació en bandes com Come Animal!, Island Cavall, Colega Chungo o Barrera. Damunt l’escenari l’acompanyen els músics amb qui va compartir formació dins Island Cavall: Fernando Mateo, Javi Castillo, Chano Morales i Gabi Capllonch.

Narcís R.E.: Veu i guitarra principal

Fernando Mat: Guitarra acústica i coros

Chano Morales: Batería i coros

Javi Castillo: Baix i coros

Gabi Capllonch: Teclats

  • Dissabte 2 d’abril

ANAVA EN BICICLETA I EM VAN DIR TERRORISTA

Col·lectiu Güilis

Espectacle de carrer itinerant.

Punt de trobada: La Rambla, a l’escultura “Lugar de encuentro V” d’Eduardo Chillida

Hora: 11h

Les Güilis són un col·lectiu d’artistes dissidents de Palma que irrompen a l’espai urbà mitjançant intervencions composades d’imatges físiques que parteixen d’un qüestionament sociopolític. Creuen que és necessari combatre l’alienació i l’individualisme per recuperar l’espai comunitari.

Creació: Col·lectiu Güilis

Intèrprets: Cintia de Luis, Gypsy Nel·lo Peeters, Joan Maria Pascual, Joan Severa Bibiloni i Lluki Portas.

Visita comentada

INVENTAR LES REGLES I DUR-LES A TERME

Relectura del Teatre Principal de Palma a càrrec de Daniel Gasol

Lloc: Teatre Principal

Hora: 12:30 h

Visita guiada: 50 minuts

La visita guiada Inventar les regles i dur-les a terme revisa històricament espais del Teatre Principal de Palma, com la façana, l’escenari, les taquilles o els camerinos, amb l’objectiu de plantejar des d’una perspectiva crítica l’estructura i representació de la societat com una obra de teatre on encarnar papers imposats des del gènere, la classe

social o el treball.

# JUANA DOLORES #

* MASSA DIVA PER A UN MOVIMENT ASSEMBLEARI *

Cia. Antic Teatre

Lloc: Teatre Xesc Forteza

Hora: 20h

# JUANA DOLORES # * massa diva per a un moviment assembleari * és un solo performatiu contra la idea d’estat-nació que a partir de la descontextualització de la ideologia, la simbologia i la terminologia marxistes-leninistes, exhibeix el dolor de l’individu enfront la comunitat com un desig de ser sexualitzat socialment i culturalment, com una confessió, com una declaració d’amor.

Autoria (direcció, interpretació, text): Juana Dolores

Comissariat Polític: Josemi Gutiérrez i Kevin Guerrero

Disseny de so: Sofía A. Martori

Disseny d’il·luminació: Adrià Garriga i Semolina Tomic

Disseny i edició del cançoner: Sandy Moldavia

Acompanyament artístic: Semolina Tomic, David Aguilar i Rita Rakosnik

Producció: Antic Teatre

  • Diumenge 3 d’abril

QUÈ DURA PER SEMPRE AVUI?

De Bartomeu Sastre

Lloc: Sala de música de Can Balaguer

Hora: 11h

Què dura per sempre avui? investiga sobre la tradició oral mallorquina, recuperant algunes tonades i gloses però també creant-ne de noves. Unes composicions que xerren de temes quotidians, que es cantaven mentre es treballava o en temps d’esbarjo, tot relacionant-ho amb el pas del temps i de la memòria que perdura.

INDIGESTAS

De Rodrigo García Marina i Carla Nymann

Lloc: Can Balaguer

Hora: 12:30 h

Indigestas dona nom a una sensació vaga de malestar a la part superior de l’abdomen o al ventre. Freqüentment es presenta durant o immediatament després de menjar. Entre les projeccions, la poesía, l’embafament i la performance, Indigestas és un viatgede so i d’imatge no lineal al voltant del desig, l’excés, la falta de solemnitat i la indecència. Direcció, creació i interpretació: Rodrigo García Marina i CarlaNyman

Projeccions i texts: Carla Nyman i Rodrigo García Marina

LA DARRERA OPCIÓ

de Clara Ingold i Josep Orfila.

Lloc: Teatre Municipal Mar i Terra

Hora: 19 h

Dos amics han decidit deixar enrere la vida com l’havien conegut fins ara, emprendre una aventura revolucionària per a ells: desconnectar de tot i de tothom. La darrera opció per rompre amb la inèrcia i agafar definitivament les regnes de la seva vida. O no…

Text: Clara Ingold

Interpretació: Clara Ingold i Josep Orfila

Direcció: Llorenç Balaguer i Clara Ingold

Escenografia: Xesca Salvà i Llorenç Balaguer

Espai sonor: Jaume Manresa

Il·luminació: Llorenç Balaguer

Tècnic: Albert Vizcarro

Vestuari: Pau Aulí, Clara Ingold i Josep Orfila

Una coproducció de Rata Cultura Expandida i Teatre Principal

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email