Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat remarca que no hi ha cap ‘pelotazo’ en el Nou Pla General

Palma, 22 de març de 2022.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha remarcat aquest dimarts en roda de premsa que no hi ha cap ‘pelotazo’ en el Nou Pla General malgrat les afirmacions departits com el PP, i ha recordat que, una vegada que s’ha tancat el període d’al·legacions, s’estudiaran quines són les modificacions més adients que s’han d’aplicar a la proposta inicial per millorar-la.

Cal tenir en compte que un pelotazo urbanístic implica la qualificació d’un terreny rústic en urbanitzable després que s’hagi comprat a preu molt baix, per multiplicar el seu valor. Aquest no és el cas del Nou Pla General de cap manera. El que sí que hi ha són sòls urbanitzables (en els quals es preveu bona part del creixement de Palma dels propers anys) on es proposa concentrar l’edificabilitat a un lloc concret per aconseguir equipaments i espais lliures per a la ciutat.


Neus Truyol: “Quant a les acusacions del PP hi ha dues opcions: o desconeixen la norma o diuen mentides. Les dues són igual de greus” 

Això és precisament el que s’havia proposat en el cas de la Bonanova: una edificació en alçada per ocupar l’espai més petit possible i el màxim de zona verda. Després que els veïns en manifestassin el seu parer en contra a través d’al·legacions –que és fan perquè tothom que vulgui pugui dir la seva–, els tècnics d’Urbanisme han comprovat in situ la manca d’adequació a la zona de la proposta i es farà una modificació al respecte, encara que una conseqüència de minvar l’alçada serà que hi haurà una zona verda més petita. S’està treballant per assolir un equilibri millor i s’ha concertat una reunió amb els veïns d’aquesta zona de Palma per explicar-los cap on van les coses.

A més, cal recordar que el Nou Pla General no permet grans superfícies comercials noves (ha aturat la que s’havia de fer a Ses Fontanelles) i preveu que un 50% dels habitatges que es facin a urbanitzables siguin HPO. I el que tampoc no es pot oblidar és que el que s’ha fet fins ara és una aprovació inicial del Pla General. Després de la seva exposició pública, es faran les modificacions que es trobin pertinents una vegada s’estudiïn les al·legacions.

És per això que l’Àrea de Model de Ciutat troba inacceptables les acusacions que ha anat llançant el Partit Popular, també pel que fa a les expropiacions. La possibilitat d’expropiar solars buits de quatre a sis anys per construir-hi habitatges –en aquest cas es paguen a preu de mercat– no és una aportació del Nou Pla General. La llei estatal del sòl de 1975 ja contempla aquesta possibilitat i també ho fa la Llei d’ordenació de l’ús del sòl de les Illes Balears, que es va enllestir durant la legislatura de José Ramón Bauzá.

Sorprèn que sigui precisament el PP el partit que faci aquestes crítiques contra el Nou Pla General. O ja han oblidat que durant la legislatura encapçalada per Mateu Isern es varen vendre solars públics? Un d’ells estava en el centre històric de Palma, un lloc molt gentrificat i on ara hi ha un hotel de luxe després que s’expulsàs molts veïns de la zona a causa dels preus tan elevats. A més, el PP va permetre, amb la llei turística de Carlos Delgado, l’ús turístic dels edificis catalogats en qualsevol classe de sòl, també rústic. L’actual candidat dels populars, Jaime Martínez, és arquitecte i és lamentable que tiri endavant una política de fake news a l’espera que la gent que no coneix el Pla General compri aquests missatges.

També cal tenir present que Martínez formava part del gabinet de Delgado quan el PP va tirar endavant la llei turística, la qual va permetre un increment d’un 20% de l’edificabilitat dels establiments turístics, no d’acord amb la normativa urbanística sinó a la superfície dels hotels, xifra que arribava a un 40% en cas que signàs l’obra un arquitecte de prestigi –sense que la llei determinàs que és un ‘arquitecte de prestigi’. “Varen fer urbanisme en benefici del teixit turístic. Això sí que és un ‘pelotazo’”, ha continuat Truyol, a més de qualificar d’”inacceptables” les acusacions del PP al Nou Pla General. “És una ironia que parlin de ‘pelotazos’, quan són ells els grans professionals que els han incentivat”, ha afegit.

“Quant a les acusacions del PP hi ha dues opcions: o desconeixen la norma o diuen mentides. I les dues són igual de greus”, ha dit Truyol durant la roda de premsa posterior al Consell de Gerència d’Urbanisme. La regidora ha criticat que s’estiguin “llançant missatges que no es fonamenten en el que hi ha en el Nou Pla General”.

Pel que fa a les crítiques relacionades amb el comerç –per exemple, que el Nou Pla General allunyarà el comerç del centre de la ciutat–, tampoc no s’ajusten a la realitat. Aquesta normativa aposta pel comerç de proximitat enfront de l’impuls als grans centres als afores de Palma que hi havia fins ara. En aquest sentit, reconverteix urbanitzables on s’haguéssin pogut construir grans centres comercials de més de 400.000 metres quadrats en barris amb diversitat social i d’usos (residencial, comercial, administratiu, entre d’altres).

El Nou Pla General fomenta el petit comerç dins de la ciutat i el reforça amb una estructura urbana formada pels eixos cívics i els eixos d’activitat econòmica. A més, es preveu reforçar la xarxa de mercats municipals i el seu paper com a dinamitzadors del comerç de proximitat a les barriades.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email