Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Les obres del tanc de tempestes que reduiran els vessaments a la badia arriben a la recta final

Palma, 9 d’abril de 2022.- L’equip de govern de Palma, EMAYA i el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, han visitat les obres del tanc de tempestes i l’estació d’impulsió que es construeix devora la depuradora del Coll den Rebassa, EDAR 2 de Palma, unes obres iniciades per la nostra companya Neus Truyol la passada legislatura per reduir un 90% els vessaments a la badia de Palma. Es poden fer gràcies al finançament del cànon de l’aigua aportat des de la passada legislatura per la Conselleria de Medi Ambient, que ha estat dirigida per Vicenç Vidal i Miquel Mir.

Així mateix, han visitat una part dels terrenys on es construiran les instal·lacions de la nova depuradora de Palma, que ja es troba en procés de licitació per part del Ministeri de Transició Ecològica per a la redacció del projecte i execució de les obres, projecte en el que també va fer feina la nostra companya el passat mandat.

A finals de gener va acabar el darrer tram del col·lector i ara el tanc de tempestes arriba a la recta final. A més, la nova depuradora ja està en licitació. Gràcies al tanc i al col·lector, aquest estiu ja s’evitaran els tancaments de les platges de Cala Estància i Can Pere Antoni en un 90 per cent. Això suposa una inversió en la millora de les platges de la nostra ciutat.

El conseller Mir s’ha mostrat “molt satisfet d’estar contribuint, amb el finançament de les obres a través del cànon de sanejament, a solucionar un problema històric de la ciutat de Palma». «La col·laboració entre la conselleria i l’ajuntament ha estat clau per a poder posar fil a l’agulla amb una sèrie d’actuacions que s’inicien el 2017 amb la signatura del Protocol d’inversions que vam ampliar el 2019», ha assenyalat.

EMAYA, per la seva part, ha explicat els detalls de la nova depuradora. El pressupost de licitació del contracte és de 142.659.000 i el termini és de 48 mesos: 6 mesos per a la redacció del projecte, 30 per a l’execució de les obres i 12 per a la posada en marxa de la instal·lació.

Fase final de les obres del tanc de tempestes

Durant la visita s’ha pogut observar com el tanc de tempestes es troba totalment tancat i amb les divisions internes en 4 compartiments realitzades. Ha finalitzat també la instal·lació dels netejadors basculants, els dispositius que permetran la neteja del fons del tanc cada vegada que es buidi. Ara mateix es treballa en el muntatge de les comportes d’aïllament de cada un dels quatre compartiments del dipòsit.

També s’estan realitzant els darrers treballs per a la connexió de la canonada que durà les aigües residuals i pluvials a l’interior del tanc. Una vegada realitzada aquesta connexió el dipòsit quedarà tancat i ja només es podrà entrar per a tasques de manteniment. Així mateix, s’està treballant en la connexió de totes les conduccions a les estructures existents: estació de bombeig, edifici de pretractament i tanc.

De forma simultània s’està treballant a l’estació de bombeig annexa i l’arqueta de vàlvules. Des de l’estació s’impulsaran les aigües residuals i pluvials procedents del col·lector, que finalitza aquí el seu recorregut de 3 km des de les avingudes, al centre de Palma. A l’estació de bombeig s’està finalitzant l’obra civil, finalitzant el forjat i els murs perimetrals, per començar a muntar els equipaments a partir del proper mes de maig.

A l’arqueta de vàlvules és on es discriminarà si les aigües van directament a la depuradora o si passen primer pel tanc per ser emmagatzemades i es depurin posteriorment. Aquesta instal·lació està preparada per modificar el recorregut de les aigües quan estigui en funcionament a la nova depuradora. Aquí ara es treballa en el muntatge de la conducció d’acer inoxidable i les vàlvules de guillotina. Addicionalment, s’està treballant en la urbanització dels terrenys, els vials i col·locació de les voreres.

El tanc de tempestes es va començar a excavar el mes de gener de 2020. Aquesta instal·lació tindrà una capacitat de 50.000 m3. Les seves dimensions són 101,5 x 80,5 metres i 7,4 metres d’alçada, aproximadament 4 excavats i 3 sobre el terreny.

Forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. En el cas del col·lector, l’excavació de tot el seu recorregut va finalitzar el passat mes de gener i ara es treballa a les arquetes d’inspecció i manteniment ubicades al llarg dels 3 km que separen les avingudes de la depuradora.

Les obres tenen un pressupost global de 27 milions d’euros i generen una mitjana de 40 llocs de feina directes, a més d’un mínim de 200 llocs de feina indirecta a les 50 empreses associades (subministres de material, fabricants, transportistes, etc.). El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep que afecten a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

Nova depuradora

Durant la visita a les obres també s’ha recorregut una part dels terrenys on s’instal·larà la nova depuradora. Concretament, entre el tanc de tempestes i l’estació d’impulsió s’ubicaran diversos edificis i les instal·lacions de pretractament, la primera passa del procés de depuració, segons com es recull a l’avantprojecte aprovat pel Ministeri de Transició Ecològica.

La setmana passada, el passat dia 29 de març es va produir una altra passa important en la tramitació d’aquesta infraestructura imprescindible per a Palma. En Consell d’Administració d’AQUAES, la societat mercantil estatal Aguas de las Cuencas de España (ACUAES), del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va aprovar els plecs per a la licitació del contracte de redacció del projecte, execució de les obres i posada en marxa de la depuradora de Palma II. Està previst que les obres siguin cofinançades pels fons Next Generation de la Unió Europea.

L’actuació s’emmarca en el conveni subscrit el 30 de juny de l’any passat amb l’Empresa Municipal d’Aigües i Clavegueram (EMAYA) per a la remodelació i ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Palma II.

Els principals objectius de l’actuació són ampliar la capacitat de la depuradora actual fins els 90.000 m3/dia, el que suposa una capacitat en termes de càrrega contaminant d’un milió d’habitants equivalents, incorporar un tractament específic d’eliminació de nutrients (nitrogen i fòsfor), que permeti adequar les condicions de vessament a zona sensible, i millorar la qualitat de l’efluent mitjançant un procés de tractament terciari que permetrà la reutilització de les aigües per al reg i usos municipals d’aigualeig i jardins.

En una primera fase s’inclou l’execució d’un tractament primari per a tractar la totalitat del cabal capaç de transportar els col·lectors que arriben a l’EDAR (33.000 m3/hora), un tractament biològic disposat en 4 línies capaç de tractar un cabal mitjà de 60.000 m3/dia i un tractament terciari per a la totalitat del cabal.  En una segona fase es completaran les línies de tractament biològic fins els 90.000 m3/dia i s’executarà el nou emissari que inclou un tram submarí de 5 kilòmetres de longitud.

La depuradora inclou un tractament de fangs mitjançant digestió anaeròbia  i hidròlisi tèrmica que redundarà en un millor aprofitament energètic dels mateixos i la possibilitat d’ús a l’agricultura.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email