Palma, 13 d’abril de 2022.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras; i la directora general de Cultura i Comunitat, Tina Codina, han presentat aquest dimecres el festival PalmaDansa 2022, acompanyats per alguns dels artistes participants i entitats col·laboradores. La dotzena edició del festival es farà del 29 d’abril al 8 de maig i girarà entorn de tres eixos: el moment present, el ritme i l’espai, i les identitats.
A la programació hi ha peces simbòliques, com The Cloak (Tchekpo Dance Company, en col·laboració amb Elisabeth Masé), la qual inaugurarà el festival amb un ritual carregat de significats i que basteix ponts entre cultures. D’altra banda, peces com Am I What? (Companyia Elvi Balboa), Dance is My Heroine (Companyia Cristina Gómez) o Súper Frau (Companyia Baaal Dansa) posen en qüestió la distinció entre realitat i ficció tecnològica. Altres s’interroguen sobre la distinció dins/fora, com Esberlar (Companyia Atapeïda), i també hi ha espectacles com Comfort Zone (companyia Silke Z. Resistdance), que surten de la pròpia consciència i se centren en l’aspecte purament físic.
Hi ha més recerca sobre la identitat a la peça Mucha muchaha (companyia Mucha Muchacha), una declaració d’intencions sobre el moviment, la comunitat, la feminitat i el ritu. També parla de tribu la peça Mímesis, pensada per a un públic familiar.
PalmaDansa també recupera El no-drama de la ruptura amb na Joana (companyia Bleda Insípida), que inicialment va formar part del programa del festival Emergències.
Igra (companyia Kor’sia) serà l’espectacle de clausura. Aquesta obra reconstrueix aquelles coreografies grupals dels ballets russos de principis de segle XX i mira aquella societat des del present.
D’altra banda, enguany tampoc no faltaran els espectacles de carrer, com Alive (companyia La Sala), Hito (Chey Jurado & Akira Yoshida) i Goosebumps (companyia La UNAIUNA), els quals conqueriran espais públics, compartiran el moviment i posaran de manifest que Palma es transforma i adquireix nous significats.
La novetat d’enguany és la creació de xarxes amb altres festivals com Dansa València; Tranzfestival Bielefeld; i Sismògraf, amb els quals es col·labora intercanviant companyies o amb programacions a llarg termini. “Per a nosaltres és essencial crear xarxes”, ha afirmat Tina Codina. “Però també és molt important la xarxa local i integrar tots els agents amb la creació escènica i de la dansa”, ha continuat.
Per la seva part, Miquel Àngel Contreras ha explicat que la jornada del 7 de maig durà a terme a diferents indrets d’El Molinar, i culminarà amb l’espectacle Comfort Zone. El coordinador ha subratllat que el festival tindrà preus populars, amb “un abonament de 25 euros per a tots les peces que es facin en el teatre Xesc Forteza”.
Antoni Noguera ha remarcat que PalmaDansa és un bon exemple del replantejament d’objectius que l’Àrea de Cultura va fer després de la pandèmia. “Vàrem plantejar la cultura de la ciutat com a ecosistema col·laboratiu entre diferents espais i institucions. També és molt important la interlocució amb les associacions professionals, com és el cas, i crear xarxes amb altres ciutats. Per últim, està la qüestió de la responsabilitat social, perquè aquest festival pugui arribar a barris de la nostra ciutat i col·lectius vulnerables”, ha explicat.
A més, PalmaDansa vol anar més enllà de la programació artística i ha programat tres tallers que duran a terme algunes de les companyies que formen part del cartell.
L’Àrea de Cultura vol agrair la seva col·laboració al Teatre Principal, Teatre del Mar, Teatre Sans i el Castell de Sant Carles. També al CaixaFòrum, on es fa el cicle Dansa Filmada, i a Es Baluard, que ha facilitat entrades per a l’exposició de Malpelo, Before the Words. Refugi temporal. El consistori també agraeix el seu assessorament a l’Associació de Professionals de la Dansa de les Illes Balears i a l’equip de PalmaCultura.
Programació
- 29 d’abril a les 10 h Lectura del Manifest del Dia Internacional de la Dansa 2022Vestíbul de Cort. A càrrec de Maya Triay.
- 29 d’abril a les 20 h – Cia. Cristina Gómez, Dance Is My Heroine, Teatre Municipal Xesc Forteza.
- 30 d’abril, de 10 a 13.30 h – Taller de dansa impartit per Cristina Gómez,“Pum- Pierde un minuto”, ESADIB.
- 30 d’abril a les 20 h -Cia. Tchekpo Dance Company i Elisabeth Masé, Der Mantel/The Cloak, Teatre Municipal Xesc Forteza.
- 1 de maig a les 19 h – Cia. Elvi Balboa, Am i What?, castell de Sant Carles.
- 4 de maig a les 19 h – Cia. Baal Dansa, Súper Frau, pl. del Mercat
- 4 de maig a les 20 h – Cia. Mucha Muchacha, Mucha muchacha, Teatre Principal.
- 5 de maig a les 20 h – Cia. La Siamesa, Santa Cultura, Teatre Municipal Xesc Forteza.
- 6 de maig a les 19.30 h – Cia. Atapeïda, Esberlar, pl.Major
- 6 de maig a les 21 h – Cia. Lali Ayguadé Company, Hidden, Teatre Principal.
- 7 de maig de 9 a 10.30 h -Taller de dansa impartit per Mattia Russo i Antonio de Rosa, “Kor’sialab/Cos i espai”, ESADIB
- 7 de maig d’11 a 14 h – Taller impartit per Akira Yoshida, “Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive”, ESADIB.
- 7 de maig a les 11.30 h – Cia. La Sala, Alive, el Born del Molinar
- 7 de maig a les 12.30 h – Cia. La UNAIUNA, Goosebumps, el Born del Molinar
- 7 de maig a les 19 h – Chey Jurado & Akira Yoshida, Hito, pista esportiva del Molinar
- 7 de maig a les 20.30 h – Cia. Silke Z. Resistdance, Confort Zone, Teatre del Mar.
- 8 de maig a les 11.30 h – Cia. Bleda Insípida, El no-drama de la ruptura amb na Joana, castell de Bellver.
- 8 de maig a les 12 h – Cia. Zig Zag Danza, Mímesis, Teatre Municipal Mar i Terra.
- 8 de maig a les 18 h – Cia. Zig Zag Danza, Disonancias, Teatre Sans.
- 8 de maig a les 19.30 h – Cia. Kor’sia, Igra, Teatre Municipal Xesc Forteza.