Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Oficina Antidesnonaments supera els 5.000 expedients després de sis anys de funcionament

Palma, 3 de maig de 2022.- L’Oficina Antidesnonaments (OAD) que va posar en marxa l’any 2015 l’àrea de Model Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat ha superat els 5.000 expedients quan està a punt d’iniciar el setè any de funcionament. Durant els tres primers mesos de 2022, el ritme d’obertura d’expedients ha estat lleugerament superior a l’any passat, amb 228 (al llarg de 2021 se’n varen obrir 729). Això significa que s’ha passat de 60 expedients al mes durant 2021 a una mitjana de 76 enguany, un 63% dels quals són de lloguer. El director general d’Habitatge, Josep Maria Rigo, ha explicat les dades en roda de premsa després de la reunió del Consell de Gerència d’Urbanisme.

D’altra banda, l’OAD ha tingut constància de 96 llançaments programats amb demanda judicial, dels quals ha aconseguit aturar 52, un 54%. Aquest percentatge és inferior al de 2021, quan s’aconseguí aturar un 67% dels desnonaments programats (327 de 488). Ara bé, el nombre de llançaments ha minvat a causa de la suspensió decretada per l’Estat.

L’OAD ha aturat un 54% dels 96 llançaments programats els tres primers mesos de 2022

Però també s’ha d’assenyalar que hi ha molt de marge de millora pel que fa a les entitats bancàries i gestores d’habitatges pel que fa a la mediació per a reestructuracions de deute, dacions en pagament i lloguers socials. Enguany no s’ha aconseguit que cap banc concedeixi un lloguer social. Des que es va obrir l’OAD, de 401 sol·licituds se n’han concedit 148 (un 37%).

“Hem trobat a faltar la col·laboració de les entitats bancàries, i així ho demostren les xifres”, ha lamentat Rigo, a més de remarcat que “la ràtio d’èxit de la mediació amb entitats financeres és baixa”, malgrat que “es fan molts intents de mediació”.

Pel que fa al perfil de les persones que acudeixen a l’OAD, la majoria són dones (un 60%) i un 40% tenen entre 31 i 65 anys. Les unitats de convivència més freqüents estan formades per parelles amb fills, són monoparentals (quasi sempre amb dones al capdavant) o es tracta de persones soles.

Quant als barris de Palma amb més expedients, Son Gotleu encapçala aquest rànquing, seguit de Pere Garau, Foners, Camp Redó, Soledat Nord, Rafal Vell i Bons Aires.

“Les xifres reflecteixen que les famílies han de fer un esforç molt gran per pagar el lloguer, tot i el context econòmic de recuperació”, ha comentat el director general, a més de subratllar que “hi ha famílies que destinen al lloguer més del 50% dels seus ingressos”. “Calen mesures urgents de resposta, com aprovar una bona llei estatal d’habitatge i regular els preus del lloguer”, ha afegit.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email