Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat aprova inicialment el Projecte de Cooperació per a La Soledat-Nou Llevant

Palma, 10 de maig de 2022.- L’Àrea de Model de Ciutat ha donat llum verda al Projecte de Cooperació a la zona de La Soledat-Nou Llevant. Aquest projecte és una passa cabdal per a la regeneració urbana d’aquesta zona de Palma i permetrà que s’obri el carrer Caracas i que s’aconsegueixi sòl per construir 200 habitatges públics. La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, i el gerent d’Urbanisme, Joan Riera, han explicat què suposarà aquesta iniciativa per a les barriades on es durà a terme. Ambdós han comparegut després de la reunió del Consell de Gerència d’Urbanisme.

Cal tenir en compte que el sistema de cooperació urbanística és una figura inclosa a l’article 131 del Reial decret 1346/1976, de 9 d’abril. Segons aquesta figura legal, els propietaris aporten sòl de cessió obligatòria i l’Administració executa les obres d’urbanització. En aquest cas, l’IBAVI és propietari d’un 47% dels terrenys que formen part del projecte, l’Ajuntament en té un 13,485% i la resta pertany a 30 petits propietaris.

Aquesta iniciativa permetrà obrir el carrer Caracas i aconseguir sòl per a 200 habitatges públics

El projecte es durà a terme en una àrea compresa entre els carrers Caracas i Barranquilla, un àmbit de renovació urbana ja identificat en el PERI de La Soledat- Nou Llevant que, a més ha estat una barrera per connectar La Soledat i Nou Llevant amb la resta de la ciutat.

Els propietaris que cediran sòl per a aquest projecte es beneficiaran de la urbanització i edificació de les parcel·les i les previsions són que el parc d’habitatge públic augmenti amb 200 habitatges nous.

“La manca d’inversió pública i privada a provocat dinàmiques de degradació en aquesta zona que ha afectat col·lectius vulnerables. Però també cal neutralitzar processos de gentrificació”, ha explicat Truyol, a més de destacar que “s’ha projectat un increment important d’habitatge públic”. La regidora ha remarcat el fet que l’Ajuntament lidera aquest projecte i ha comentat que les tasques d’urbanització i edificació es duran a terme en paral·lel.

Per la seva part, Joan Riera ha reiterat la importància de l’obertura del carrer Caracas per a la connectivitat de les dues barriades i la cohesió social dels seus habitants. Riera ha explicat que hi haurà espais lliures que donaran qualitat a l’entorn i ha apuntat que els edificis tindran entre tres i cinc plantes a Nou Llevant i tres plantes a La Soledat.

Mitjançant aquest projecte, les finques que en formen part es reparcel·laran amb la finalitat de distribuir-ne els beneficis i les càrregues i també per aprofitar-les per a l’edificació en funció del planejament urbanístic.

L’Ajuntament participarà de manera proporcional en les despeses de la gestió amb 774.082,87 euros, que corresponen al 13,485% de sòl del qual és propietari. La quota de l’IBAVI serà de 2,4 milions d’euros. La data prevista per finalitzar aquest projecte és a finals de 2026.

A més, la reurbanització d’aquesta zona no servirà només per revertir la seva degradació, sinó que també ajudarà a generar llocs de treball i combatre d’aquesta manera la pobresa i l’exclusió social dels barris de La Soledat i Nou Llevant. També ajudarà a pal·liar la manca d’habitatge públic, augmentarà la cohesió i la connectivitat entre barriades, i frenarà la possible gentrificació d’aquesta zona de Palma.

Cal tenir en compte que aquest Projecte de Cooperació tindrà una exposició pública d’un mes a partir de la seva publicació en el BOIB perquè els propietaris puguin presentar al·legacions.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email