Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat dona el sus a la contractació de les obres de reforma de les Torres del Temple

Palma, 17 de maig de 2022.- L’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat aprovarà a la Junta de Govern d’aquest dimecres la contractació de les obres de reforma de les Torres del Temple per valor de 2,2 milions d’euros –un 93,2% d’aquest import es finançarà mitjançant l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Així ho ha anunciat aquest dimarts la regidora Neus Truyol després de la reunió del Consell de Gerència d’Urbanisme, qui ha assenyalat que la durada prevista per a les obres serà de vint mesos.

“Aquest indret ha estat abandonat durant dècades i a causa d’això hi ha hagut certa degradació. Nosaltres treballam per recuperar els espais públics amb valor arquitectònic i per donar-los ús”, ha explicat Truyol. La regidora de Model de Ciutat també ha subratllat “la utilitat de l’Impost de Turisme Sostenible”, en aquest cas per “conservar el patrimoni”

El contracte abastarà les obres de reforma estructural i rehabilitació d’aquesta edificació, que es va declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) l’any 2005 i que pertany a l’Ajuntament de Palma des del 2007, i també l’assistència tècnica.

Model de Ciutat va encarregar la redacció del projecte per rehabilitar les Torres del Temple al despatx d’arquitectes Martínez Lapeña-Torres, i la reforma té el vistiplau de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca i de la Comissió de Centre Històric de l’àrea municipal. L’equip que va dissenyar la intervenció va ser multidisciplinari i el varen formar tècnics en arquitectura, arqueologia i conservació de béns culturals.

L’execució del projecte servirà per conservar i posar en valor aquest edifici, que va ser la porta exterior de l’antiga Almudaina de Gumara. A més, l’Àrea de Cultura i Benestar perquè el recinte es recuperi com a part del circuit de museus de la ciutat i sigui visitable. La proposta d’intervenció preveu que s’instal·li un ascensor i una escala per facilitar l’activitat expositiva.

Les Torres del Temple se situen en una zona ben connectada amb altres indrets importants del patrimoni de Palma. Una vegada es dugui a terme la rehabilitació, la façana principal tindrà un aspecte el més fidel possible al de la imatge de l’arxiduc Lluís Salvador, de finals del segle XIX. Es respectarà el cos central de l’edifici, però es reduirà a una sola planta. A l’interior, els forjats no es podran conservar perquè el seu estat és molt precari, sinó que es reconstruiran amb bigues de fusta.

Segons el projecte, els enderrocaments seran molt concrets i serviran per eliminar falsos sostres i mitjanes interiors, per exemple. En el segon pis es llevarà el cos central i es modificarà l’alçada de la planta terrassa perquè es puguin veure els arcs complets.

Per dignificar aquest monument, l’espai exterior es reurbanitzarà i se soterrarà el cablejat que a hores d’ara està a la façana. La vorera tindrà una amplada de tres metres i hi haurà una petita plaça per accedir a l’edifici. El paviment serà de pedra calcària irregular.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email