Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’àrea de Benestar Social inicia un programa per combatre la soledat no desitjada entre les persones grans de Palma

Palma, 30 de maig de 2022.-El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera i la coordinadora genera de l’àrea, Catalina Trobat, han ha explicat avui les primeres conclusions del nou programa d’atenció a la soledat de les persones grans de Palma,  en el qual s’està fent feina des de l’àrea.

Actualment, Palma té una població d’unes unes 70.000 persones majors de 65 anys (una xifra que representa un 16% de la població), de les quals unes 20.000 viuen soles.

En una primera fase s’han realitzat 176 entrevistes a persones que empren el servei de teleassistència i s’han detectat 17 casos de soledat no desitjada

La previsió és que aquest col·lectiu es vagi incrementant. Amb l’objectiu de desenvolupar programes que promoguin l’autonomia, l’activitat social i saludable i la visibilitat d’aquest col·lectiu i  ajudin a prevenir situacions d’aïllament social s’ha iniciat la primera fase d’aquest programa.

Trobat ha explicat que la soledat no desitjada suposa un risc. “Soledat no desitjada és gent que quan necessita tenir ajuda no té a qui recórrer i necessita una invervenció pública perquè suposa estar en constant risc de no tenir a qui acudir en cas d’urgència” ha explicat.

L’Ajuntament calcula que Palma té actualment unes 20.000 persones majors de 65 persones que viuen soles i vol desenvolupar polítiques per promocionar l’autonomia, l’activitat social i saludable d’aquest col·lectiu

Noguera ha posant en valor la importància d’aquest nou programa.“Estam plantejant un pla per redefinir aquesta situació i que la solitud no desitjada se converteixi en no solitud”, ha dit Noguera, que ha explicat que l’objectiu és que les persones grans no vulnerables tinguin una xarxa i un dia a dia amb més socialització, contacte i assistència”, ha dit el regidor.

Trobat ha explicat que l’objectiu d’aquest programa és poder connectar els casos de soledat no desitjada que es detectin amb activitats comunitàries que es duen a terme als barris i que permeten que aquestes persones estiguin més acompanyades. “La finalitat és connectar aquesta gent a activitats  i tallers dels barris com ara rutes saludables, tallers de cuina, de manualitats, etcétera”, ha dit.

Així, durant els darrers mesos s’ha recollit informació de primera mà, fent una recerca intensificada amb les persones grans que tenen ajudes econòmics, serveis d’ajuda a domicili o són usuàries dels centres de dia. En concret, dos tècnics han realitat 176 visites a persones que usuàries del servei de teleassistència.

Antoni Noguera: “L’objectiu d’aquest nou programa és que les persones grans no vulnerables tinguin una xarxa i un dia a dia amb més socialització, més contacte i més assistència”

L’àrea ha planificat continuar realitzant aquestes enquestes a altres serveis municipals com són el Servei d’Ajuda a Domicili, els tallers o el servei de menjar a domicili

Les principals conclusions d’aquesta primera fase han permès tramitar serveis de suport social i s’han detectat 17 casos de solitud no desitjada.  

En aquest sentit, Trobat ha remarcat que aquest programa té per objectiu “prevenir i evitar situacions de soledat no desitjada i desenvolupar un model de Serveis Socials més orientat a les cures i a “posar les persones al centre” que no tant assistència. “A traves d’enquestes d’usuaris dels diferents serveis volem detectar aquestes situacions i poder així realitzar una tasca de prevenció”, ha explicat.

Aquest diagnòstic ha donat els següents resultats:

  • Perfil de les persones usuàries: la majoria són dones, amb una mitja d’edat d’uns 82 anys i viuen soles.
  • Valoració molt bona del servei de Teleassistència:
  • Freqüència visites, sortides a domicili i contactes en cas d’ajuda

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email