Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

La remodelació del passeig Marítim començarà a la tardor

Palma, 27 de juliol de 2022 .- L’Autoritat Portuària de Balears (APB) ha anunciat avui que preveu iniciar les obres de remodelació del passeig Marítim de Palma dins del mes d’octubre després de la celebració de la Safir Palma Marathon Mallorca. El pressupost d’execució rondarà els 38 milions d’euros, sense IVA, i les obres tindran una durada prevista de 20 mesos.

L’estudi d’arquitectura Martínez Lapeña-Torres Arquitectes, encapçalat per l’arquitecte Elías Torres, juntament amb l’equip del Grup TYPSA, han presentat el projecte. A la presentació han acudit el batle de Palma, Jose Hila; la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol; la regidora d’Infraestructures i Accessibilitat i el director de l’APB, Jorge Nasarre.

Nasarre ha remarcat que l’inici de les obres també està condicionat a la signatura del contracte amb l’empresa adjudicatària. En aquest moment, l’APB disposa d’una candidata de les 11 licitadores presentades al concurs, pendent de la resolució de dues ofertes econòmiques sotmeses a baixa temerària.

Vianants

L’encarregat de donar a conèixer públicament el projecte ha estat el seu màxim responsable, l’arquitecte eivissenc Elías Torres, que ha explicat amb detall el projecte de remodelació, el qual ha definit com “un passeig per al vianant”. Així, es passarà d’un 29,5% d’espai per a vianants a un 39,7%. Les voreres de la zona més allunyada de la mar, que ara tenen una amplada d’entre 2 metres i mig a 5 metres, passaran a ser de 5 a 10 metres. D’aquesta manera, es garanteix la compatibilitat d’usos com terrasses, zones verdes, aparcament, parades de bus, contenidors, etc. — sense interferir en el vianant.

Al costat de la mar del passeig es definiran espais de passeig i descans. Aquesta millora es materialitza també en l’augment de la connectivitat transversal amb el doble de passos de vianants (de 13 a 26), passant així d’un pas cada 250-370 metres a un cada 100 metres.

Mobilitat

La reducció de l’espai del vehicle motoritzat és avalada per un estudi de mobilitat que indica que és viable la realització d’aquesta reducció. A més, des de fa més de dos anys, la reducció d’un carril per sentit de circulació ja ha estat una realitat, i de moment no s’han observat greus problemes en la fluïdesa del trànsit. La proposta resultant és un passeig amb dos carrils per sentit, 64.300 metres quadrats d’asfalt i un 35% de superfície per a vehicles, davant dels 3-4 carrils per sentit, els 107.000 metres quadrats d’asfalt i la taxa del 58,5% de superfície per a vehicles actuals.

En aquest context, la gestió del transport públic també pateix canvis: es mantenen les línies i les parades millorant les condicions d’espai i s’espera amb noves marquesines. El carril bici dobla la presència al passeig (del 2% al 5%), i comptarà amb cinc punts d’estacionament nous i una longitud de 3,5 km.

Un passeig verd

La proposta presentada per Torres triplica el nombre d’arbres i duplica el de palmeres i superfície de parterres (que passa d‟un 9,7% a un 20%). Així comptarà amb 1.820 arbres nous, 512 palmeres, 69 exemplars trasplantats i 20 noves espècies.

A tot això s’hi afegeix la integració del mobiliari accessible, àrees de jocs infantils, contenidors i altres serveis i infraestructures. També s’han identificat, preservat o reubicat els monuments, les escultures i els rellotges de sol del passeig. Una de les intervencions més destacades correspon a la reordenació del nus viari de la zona de Paraires, que permetrà la integració urbana i paisatgística del nou Club de Mar, les obres del qual segueixen el seu curs.

D’altra banda, a la zona de sa Riera, a la confluència amb l’avinguda Argentina, es prioritzarà la circulació del vianant a través de voreres molt més àmplies i un nou sistema de rampes accessible. Així, a més de solucionar un dels punts negres del passeig Marítim, es millorarà la continuïtat amb la plaça veïna de Sant Elm. El mateix passa a la plaça de Santo Domingo de la Calçada. En aquest espai s’unificarà la zona destinada al vianant gràcies a l’eliminació del carril de servei i la instal·lació d’una zona de jocs infantils. Així mateix, la connexió amb el barri des Jonquet es veurà reforçada.

Implicació Ajuntament

Cal recordar la implicació de l’Ajuntament de Palma en el projecte, un projecte impulsat des de l’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat durant el passat mandat. Des del principi, Autoritat Portuària, qui gestiona la primera línia de la mar, va mostrar la seva complicitat. Així, la redacció del projecte, a càrrec de l’APB, es va fer de forma conjunta amb Model de Ciutat.

A més, el maig del 2020 es va aprovar el conveni de col·laboració entre ambdues administracions per a posar en marxa la remodelació del passeig Marítim. El text regula i estableix els compromisos que ambdues parts assumeixen i el va impulsar l’Àrea d’Infraestructures i Accessibilitat. Així, l’acord establia que l’APB es fa càrrec de les obres de remodelació i millora del passeig Marítim i l’Ajuntament, per la seva part, s’ocupa del manteniment de l’espai.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email