ActualitatGeneral

Model de Ciutat fa la primera passa per a la rehabilitació del velòdrom d’Es Tirador

Palma, 31 d’agost de 2022- La Junta de Govern ha aprovat avui els plecs per la licitació del projecte i procés de participació ciutadana per la rehabilitació i regeneració de l’antic Velòdrom d’Es Tirador de Palma. Aquest espai forma part del conjunt de la Falca Verda, estructurada pel Torrent de sa Riera, i que connecta la badia de Palma amb la Serra de Tramuntana.

Recordem que el valor patrimonial del conjunt arquitectònic va més enllà de l’àmbit local, ja que a més de ser una de les pistes de Velòdrom més antigues que encara es conserven a tot l’estat, el Velòdrom de Es Tirador va ser la pista ciclista de referència a Espanya durant sis dècades (entre 1903 i 1973) fins a la construcció del velòdrom d’Anoeta (Sant Sebastià) l’any 1965.

Neus Truyol: “Continuem treballant per donar vida a espais abandonats i tancats durant dècades”

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, puntualitza que “es tracta d’un projecte que conjuga la recuperació de patrimoni històric i arquitectònic amb la incorporació de la natura al nucli de la ciutat”. Per Truyol “és imprescindible adaptar-nos als efectes del canvi climàtic, creiem que apostar per la natura és la manera d’aconseguir-ho”.

El projecte de regeneració de l’antic Velòdrom d’Es Tirador es concep com un Bosc Urbà, que faci les funcions de pulmó verd, amb l’objectiu de millorar l’adaptació al canvi climàtic, així com apropar espais d’esvaïment a una de les àrees amb major densitat poblacional de la ciutat.

És una de les pistes més antigues que encara es conserven a tot l’estat

S’acostaran els espais lliures de la Falca Verda, del Parc de Sa Riera i el Bosc Urbà del Canòdrom, així com connectarà ambdós costats de sa Riera mitjançant dos nous ponts que permetran cohesionar les barriades de Camí de Jesús/ Bons Aires amb es Fortí/Camp d’en Serralta.

La seva reordenació es desenvoluparà sota criteris de màxima cura de la sostenibilitat ambiental, complint l’accessibilitat universal, respectant i valorant el patrimoni històric i elements catalogats i conjugant la rehabilitació de l’edifici i velòdrom de Es Tirador amb la recuperació d’un element complex, com és l’entorn del torrent de sa Riera.

El projecte de Es Tirador, tant en la fase de disseny, com en la d’execució i posterior funcionament, integrarà criteris de funcionalitat ecològica per tal de potenciar l’espai verd, la provisió dels serveis ambientals necessaris per al bon funcionament de la ciutat. Integrarà, per tant, sistemes per: la retenció i infiltració de l’aigua, la reducció de l’efecte illa de calor, la mitigació dels efectes del canvi climàtic per l’increment de vegetació, o el proveïment de zones de refugi per a la biodiversitat.

L’objectiu del consistori és incorporar aquest espai a la Falca Verda

Tot això comptat sempre amb la incorporació de la participació ciutadana en el disseny i execució del projecte, així com en la gestió del mateix espai, continuant d’aquesta manera un procés de col·laboració iniciat en els últims anys amb els instituts i associacions de veïnats més pròxims a aquest espai.

El termini per a la redacció del projecte i l’execució de l’obra és de 21,5 mesos (6,5 mesos per dur a terme el procés participatiu i la redacció del projecte, i quinze mesos per l’execució de les obres).

El pressupost és de 258.984,86 € pels honoraris del projecte i procés de participació ciutadana, que es licita ara.

L’execució d’aquest projecte és una de les propostes que l’Ajuntament de Palma ha presentat a les subvencions de l’Impost de Turisme Sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *