Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament de Palma recorda la figura de l’activista antifranquista Matilde Landa

Palma, 26 de setembre de 2022.- Avui horabaixa s’ha celebrat a la plaça de Santa Catalina un homenatge a Matilde Landa, encapçalat pel regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió. L’homenatge s’ha presentat amb el nom de “Matilde Landa, 80 anys a la memòria”.

Landa va ser una reconeguda dona republicana, referent feminista, símbol de la lluita de les dones contra la dictadura franquista, que va morir enguany fa 80 anys. Va néixer a Badajoz el 1904 i es va formar dins els paràmetres de la Institución Libre de Enseñanza. Dedicada durant la Guerra Civil a l’ajuda als refugiats republicans. El 1939 va ser la primera reorganitzadora del PCE a la clandestinitat. Morí a la presó de dones de Palma del carrer de Can Sales el 26 de setembre de 1942.

Actualment és considerada una de les figures més representatives del moviment de dones contra el franquisme. Llorenç Carrió ha valorat la importància de l’acte i ha declarat que “amb aquest homenatge volem ajudar a tancar ferides i fer valer el paper de les dones com Matilde Landa en la lluita contra la dictadura”.

L’homenatge s’ha fet a la plaça de la Porta de Santa Catalina (on hi havia la presó de dones) i ha comptat amb la intervenció de l’historiador i professor de la UIB David Ginard que ha introduït la biografia de Matilde Landa, l’artista visual Natxa Pomar, amb la mostra d’una peça artística i col·lectiva anomenada Las Hermanitas (2014), i l’actriu Aina de Cos, que ha explicat l’obra teatral La darrera nit de Matilde Landa (2022).

Durant l’exposició que ha realitzat David Ginard Ferón, historiador, autor del llibre Matilde Landa (2005), s’han explicat els orígens i formació de Matilde Landa, la seva activitat durant la República i la Guerra Civil, a continuació el seu empresonament i mort a la presó de dones de Palma, i per últim el procés i simbolització de la protagonista.

Aina de Cos ha explicat La darrera nit de Matilde Landa, un fragment del projecte d’escriptura dramàtica que té el punt de partida en el suïcidi de Matilde. Natxa Pomar, artista visual, ha presentat l’obra Las Hermanitas (2014), un projecte col·lectiu a diferents veus, a manera de simfonia, amb la participació d’una setantena de dones

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email