Actualitat

L’Ajuntament de Palma posarà en marxa el novembre la recollida porta a porta a Son Espanyol, Son Sardina i Establiments

Palma, 18 d’octubre de 2022.- Ahir capvespre més de 120 persones varen participar a la primera xerrada informativa convocada per EMAYA per explicar la implantació de la recollida selectiva porta a porta als barris de Son Espanyol, Son Sardina i sa Garriga i Establiments (amb la zona rural del Secar de la Real).

Aquesta recollida s’implantarà per fases durant el proper mes de novembre: dia 14 a Son Espanyol, el 21 a Son Sardina i sa Garriga i finalment dia 28 de novembre a Establiments i la zona rural del Secar de la Real.

Aquest servei permet que la recollida selectiva sigui més fàcil per a la ciutadania i incrementa de forma molt considerable el percentatge de reciclatge allà on s’implanta.

La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus, que s’han separat prèviament, davant de la porta de casa o en un punt proper, en uns dies i hores determinats per a cada fracció (rebuig, paper i cartó, vidre, matèria orgànica i envasos), d’acord amb un calendari establert.

És el sistema més eficient per a incrementar el reciclatge, més còmode i pràctic per a la ciutadania. Així ho demostra l’experiència a molts municipis de Mallorca, on ja funciona des de fa anys, i és un sistema acceptat per la ciutadania i amb taxes de recollida selectiva superiors al 60%.

En el cas d’aquests barris de Palma, que seran pioners en la implantació d’aquest sistema, la recollida s’ha adaptat a les característiques dels barris, establint tres tipologies de zones de recollida:

  • Els habitatges situats a zones accessibles per als vehicles de recollida han de treure els residus a la porta de casa en els recipients determinats per a cada fracció.
  • Quan els vehicles no puguin arribar a la porta dels domicilis, s’habilitarà un punt d’aportació proper, amb uns penjador on dur cada fracció en el seu recipient i dia establert.
  • Per als habitatges de zones rurals disperses, sense servei de recollida de residus, s’habiliten 3 àrees d’aportació tancades, accessibles amb la targeta ciutadana (prèvia sol·licitud), on d’una forma neta i endreçada es podran dipositar els residus separats en les fraccions corresponents.

EMAYA està repartint ja els materials per a la separació dels residus, així com fulls Informatius i el calendari. Per a cada habitatge es lliuraran dos poals per a la recollida de la matèria orgànic i un recipient per a treure el paper i el vidre.

(S’adjunta fulletó i presentació del sistema de recollida porta a porta)

Informació als veïns i veïnes

Per tal de donar a conèixer aquest sistema de recollida i distribuir el material des d’ahir i fins a finals d’any s’està realitzant una intensa campanya de comunicació i sensibilització amb xerrades i taules informatives a tots els barris implicats.

Ahir va tenir lloc la primera sessió informativa a Son Espanyol, amb molt bona acollida, hi assistiren més de 120 persones. A partir de demà es realitzaran punts informatius a aquest barri, la setmana que ve comença també la campanya a Son Sardina i sa Garriga, i més endavant a Establiments.

El calendari de xerrades i activitats es va actualitzant a la secció específica del web d’EMAYA, on també es pot trobar més informació sobre aquest servei: https://www.emaya.es/ca/residus-i-neteja-urbana/residus/porta-a-porta-als-barris/

Prèviament, entre els mesos de gener i abril es varen realitzar diverses reunions amb les associacions de veïns i assemblees en aquests barris per a fer una primera presentació del projecte i recollir propostes i suggeriments.

Fruit d’aquesta feina conjunta, EMAYA va recollir propostes de la ciutadania per tal de dissenyar el servei definitiu (calendari, zones de recollida…). D’aquesta manera el sistema de recollida s’adapta millor a les necessitats i comoditats dels veïns i veïnes, així com als requeriments tècnics del Servei de Recollida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *