Actualitat

Model de Ciutat aprova definitivament la desclassificació dels terrenys urbanitzables de Son Gual I

Palma, 28 d’octubre de 2022.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha aprovat definitivament la desclassificació dels urbanitzables de Son gual I

Truyol ha explicat que  “la protecció de Son Gual ens reafirma en la construcció d’una ciutat més compacta, sostenible i propera que recull el nou Pla General”

La mesura assegura la protecció d’uns terrenys d’alt valor ambiental i paisatgístic.

La desclassificació dels terrenys, té per objectiu protegir un espai encara natural de garriga d’alt valor ambiental, en un entorn envoltat d’Àrees Naturals d’Especial Interès (ANEI) i barrancs d’alt valor ecològic. De fet, a partir d’ara tota la zona protegida tindrà una protecció equiparable a un ANEI

La regidora també ha volgut remarcar que aquesta mesura resulta molt  rellevant per a Palma perquè reafirma una nova manera d’entendre la planificació urbanística i la  protecció del territori que es desenvoluparà amb tota la seva plenitud en el nou Pla General.

Neus Truyol: “la protecció de Son Gual ens reafirma en la construcció d’una ciutat més compacta, sostenible i propera que recull el nou Pla General”.
 

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat ha explicat que Son Gual “és un exemple de com hem d’actuar per aconseguir una ciutat més compacta, ordenada, sostenible i que protegeix els seus entorns naturals”

Truyol ha explicat que Palma ha d’apostar per deixar de construir a llocs  allunyats de les zones ja desenvolupades, perquè això comporta un esforç massa elevat a l’hora de portar els serveis bàsics a aquests enclavaments aïllats. La despesa en neteja, manteniment o transport públic és massa costosa. A més aquestes zones aïllades provoquen un ús  abusiu del transport privat contribuint a augmentar la contaminació atmosfèrica.

Palma ha de ser una ciutat compactat, accessible i sostenible i això es du a terme amb la concentració de la població en zones ja habitades o que estiguin en desenvolupament, però sempre aferrades a la ciutat. D’aquesta manera, la relació entre inversió, número, ciutadans que gaudeixen dels serveis i sostenibilitat és equilibrada i s’ajusta a criteris que ajuden a lluitar contra el canvi climàtic, a favor de la protecció del territori i estan adaptats a criteris de sostenibilitat ambiental.

Son Gual es troba en el límit  de Palma amb Algaida, a prop de Sant Jordi.  Ha estat una zona de sòl urbanitzable que es va conformar a través d’un pla parcial aprovat el 1975. L’any 1979 es va donar el vistiplau al projecte d’urbanització, és a dir, la dotació de serveis (aigua i electricitat, carrers, voreres…). Les obres s’iniciaren de forma parcial, però no es varen acabar, ni rebre per part de l’Ajuntament.

L’àrea de Model de Ciutat l’any 2020, amb Neus Truyol al capdavant, va iniciar el procés  de desclassificació de sòl residencial a Son Gual i és ara quan s’aconsegueix l’aprovació definitiva. El final d’aquest procés culmina amb una reordenació de terrenys d’un total de 60 hectàrees, de les quals 47 es converteixen en sòl rústic protegit (80% de la superfície  desclassificada) i 13,5 reben la classificació de nucli rural (20% de la superfície  desclassificada). 

En resum, ha continuat Truyol, “avui hem fet la passa definitiva per protegir una zona natural i d’alt valor ecològic de Palma, un àmbit envoltat per espais protegits que volem conservar. En definitiva, amb tot això, enteníem que aquesta era una oportunitat que la ciutat no podia deixar passar i hem volgut actuar en conseqüència.” Ha explicat  Truyol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *